Вокална група „Пендара” – Плевен, с второ място в бургаския фестивал „Сребро в косите, песен в душите”

Вокална група „Пендара“- Плевен. Снимка – Плевен прес.

На 2-ри октомври в град Бургас се проведе 10-то юбилейно издание на Национален фестивал „Сребро в косите, песен в душите”. Негов организатор е „Сдружение на пенсионерите 2004” /СП-2004/. Фестивалът се провежда в партньорство с община Бургас. Тази година участие в него са взели 40 групи, формации и състави от цялата страна.Събитието се провежда в залата на Културен дом – Бургас.

В продължение на 5 часа, на сцената се изявяват групи и състави класирани на общинските прегледи в страната. В Плевен такъв бе проведен на 7 септември т.г. в Летен театър, парк „Кайлъка”, за който „Плевен прес” писа. https://www.plevenpress.com/%d0%bf%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b1%d1%80%d0%be-%d0%b2-%d0%ba%d0%be%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%b5/

На фестивала в Бургас участие взеха 4 плевенски състава, класирани на призови места в общинския преглед. Второ място в националната проява журито присъди на плевенската вокална формация „Пендара” от пенсионерски клуб „Данаил Попов”. Останалите 3 състава обраха аплодисментите на публиката. В това отношение особено се отличи певческото трио „Веселяка”.

Наградите на спечелилите призови места, бяха връчени от председателя на Централния съвет на сдружението „СП-2004” – Стефан Груев.   За „Плевен прес” той сподели следното:

„Искам да подчертая, че това е проява, на която организатор и домакин е бургаската организация, която е с изключителни традиции в областта на самодейността и културния начин на живот на нашия съюз. Само в Бургас има над 30 клуба, които работят с пенсионерите  на града , а тук дойдоха хора не само от Бургас и областта, а и от страната, за да уважат проявата и да изразят отношението си към домакините и към председателката на бургаската организация Вера Андонова.  Самото провеждане на фестивала говори, че има неща в нашия живот и в света, които не могат да бъдат забравени и не бива да бъдат забравяни. Едно от тях е и нашето народно творчество, бит и българската култура. Всъщност, това събитие е проява на едно от тях – българската песен. Тези десетки състави, които днес излязоха не са от съвсем млади хора и те са запазили това, което са наследили от предците си. Задачата е и ние на свой ред да предадем тези традиции на идващите след нас, защото при толкова добри изпълнения, които чухме днес, това не бива да остане затворено само в нашата възрастова група. Както в една от песните днес се пееше, че песента е от Бога, тя е от земята ни и от нашия народ. Всичко това трябва да се съхрани, което е смисъла и на тази проява. Аз се възхищавам на хората, защото някои от тях едва излизат на сцената, но в същото време гласовете им са като на истински славей. В същото време сме заплашени и стряскани от пустата пандемия, която аз лично не вярвам, че съществува, но твърди се, че много хора измират, но тук се пее с ентусиазъм. Затова е моето преклонение към хората, които взеха участие в днешната проява”. 

Домакините на проявата в лицето на „Сдружение на пенсионерите 2004” – Бургас, оцениха проявата така:

Вяра Андовнова – председател на „СП-2004” – Бургас: „Според мен фестивала премина успешно. Той беше и юбилеен, в чест на тази 10 годишна традиция да организираме този фестивал „Сребро в косите, песен в душите” край морето на Бургас. Миналата година не можахме да го проведем заради пандемията. Тази година обаче успяхме да го организираме и то като юбилеен. Така отбелязваме събитието, тъй като колкото повече време минава, то си губи смисъла и давността. Мисля, че се получи един хубав форум. Разбира се, ние сами не можем да отстояваме интересите на всички пенсионери. Това е задължение на държавата и правителството. Постиженията на нашата организация  се дължат до голяма степен на доброто взаимодействие с общината и кмета. Те ни помагат всестранно. Смятам и за в бъдеще да работим в синхрон с местната власт. Нашето сдружение има бъдеще, а с това и подобни изяви като днешното. Необходимо е да има промени и в закона за старите хора и пенсионерите, както и изработване на национален статут за клубовете и дейността им с пенсионерите в цялата страна”.      

От ляво на дясно: Пенка Иванова – зам.председател на „СП-2004“, Стефан Груев- председател на УС на „СП-2004“, Вяра Андонова – председател на „СП-2004“ – гр. Бургас. Снимка – Плевен прес.
ВТ „Веселяка“ – Плевен. Снимка – Плевен прес.

                                                                                                                

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *