Начало | Култура | Войната между плевенските читалища продължава

Войната между плевенските читалища продължава

От ляво на дясно: Цветелин Горанов, председател на ПК по образование и читалищна дейност в ОбС, Людмил Добрев, началник отдел “Бюджет”, Валери Начв, началник отдел “Правно и административно обслужване”, Стефка Григорова, директор дирекция “Хуманитарнии дейности”. Снимка – Плевен прес.

Това е война за пари, бройки и правила при разпределението им. Такива бяха въведени от комисия избрана от читалищни дейци. Други от тях оспориха действието на въпросната комисия и дадоха решението ѝ на съд. Започналите съдебни процедури спират изплащането на читалищните субсидии. По тази причина в петък, 9-ти октомври, по инициатива на отдел „Култура” в обшина Плевен, бе свикано съвещание на читалищните работници от обшината.

Участие в срещата взеха и  Цветелин Горанов – председател на постоянната комисия „Образователна политика и читалищна дейност“ в Общинския съвет,  Людмил Добрев – началник отдел „ Бюджет“ в общинската администрация и Валери Начев – началник отдел „Правно и нормативно обслужване“. Той запозна присъстващите с казуса пред чието разрешаване са изправени. Той е във връзка с решението на Комисията за разпределение на субсидията за 2020 година.  В плевенския административен съд е постъпило по компетентност изложение с искане на   четири читалища / „Ракитин 1959“, „Пробуда 1990“, „Развитие 1998“ и „Цветан Спасов  1959“ / , за спиране на изпълнението на решението на Комисията за разпределение на субсидията за 2020г.. Плевенският административен съд приема, че искането следва да бъде оставено без уважение. Решението на плевенския съд е обжалвано пред ВАС, който прави различно тълкувание и делото е върнато в плевенския административен съд за разглеждане по същество.  На 9-ти ноември т.г. Административен съд – Плевен, ще разгледа отново делото. Страни по него са въпросните 4 читалища, а ответник по жалбата е Комисията за разпределение на субсидията за 2020 год.  Заинтересовани страни по делото са всички читалища в общината. 

Юристът Валери Начев напомни: „От тук нататък проблемът възниква за самите читалища, които не са жалбоподатели и трябва да търпят последствията от това съдебно оспорване и спиране на изпълнението на решението на Комисията за разпределение на субсидията. Обсъдихме казуса с колегите от администрацията и кметът г-н Спартански. Всеки един от вас като страна в производството, в качеството му на представляващ читалището си,  има право да поиска от съда да допусне предварително изпълнение. Като се аргументира защо спирането на изпълнението ще доведе до значителни вреди и непоправими последствия за читалището и неговата дейност. Беше обсъдена възможността общината да направи такова искане. Стигнахме до извода, че това е нецелесъобразно. Ваше е правото – всяко едно читалище може да поиска допускане на предварително изпълнение. Това, което следва, е първото заседание на 9 ноември, ако всички са редовно призовани и всички доказателства от съда са събрани. Съдът може да постанови решение, което също може да бъде обжалвано, от всяка от недоволните страни. Практиката показва, че подобни дела, в най-добрия случай, продължават няколко месеца.

Съвещание на читалищни дейци от община Плевен в Актовата зала на общината. Снимка – Плевен прес.

От правна гледна точка това е доста сложен казус, в който потърпевши са всички читалища. Производството може да бъде прекратено само ако всички четири читалища -жалбоподатели заявят, че оттеглят жалбата си.”

От Людмил Добрев  беше направено разяснение, че от 1 януари 2021 година ще има нов Закон за държавния бюджет и съдебните решения не се отнасят за него. Става въпрос за месеците ноември и декември, за които читалищата няма да получат парите си.

След разясненията на двамата експерти, започнаха спорове, подхвърлени реплики и взаимни обвинения сред част от присъстващите.

Неочаквано, председателят на едно от четирите читалища жалбоподатели, Михаил Шишков /НЧ „Развитие 1998”/, заяви:” Ако ние продължим по този начин, ще задълбочим пропастта между читалищата и тя ще стане непреодолима. Лично аз вчера съм внесъл заявление за оттегляне на жалбата ми от Административния съд. Ние задължително трябва да вземем по-разумно решение. От спирането на субсидията губим всички. Някои по 400 други по 46 хиляди лева.Нещо трябва да се направи.  Аз предлагам на моите колеги да се оттеглим от делото, за доброто на всички читалища. Да се спрем, докато не е късно. Няма никаква нужда от задълбочаване на пропастта между нас”.

Призивът на Михаил Шишков не беше приет от останалите 3 читалища – жалбоподатели. Те бяха категорични:

Даниела Заркова, председател на НЧ „Пробуда 1990”: „Моето ръководство ще направи консултация с адвокат. Това е положението ! Ние сме читалище на 30 години. И също имаме своя принос за тези години за културния живот на Плевен. Вие гласувахте в наш много голям ущърб и затова имам подкрепата и на самодейците за жалбата. Считаме, че сме си в правото.

Пламен Николов, секретар на НЧ „Цветан Спасов 1959“:- „Обяснение няма да ви давам.Няма какво да се чудите, естествено че ще продължа да участвам в процеса”.

Чавдар Луканов, председател на НЧ „Ракитин 1959” – „Не съм длъжен да ви отговарям, какво ще решавам и какво ще правим, си е наша работа. Даниела го каза – имаме си адвокати, ще се съветваме с тях”.

Последваха остри реплики към тези три читалища, отправени от НЧ „Съгласие 1889” и НЧ „Извор 1959”, за неправомерни претенции незащитени с дейност.

Прави: Чавдар Луканов и Ивайло Атанасов. Снимка: Плевен прес.

Като ответно действие Катя Божикова, секретар на НЧ „ЛИК 1959” предложи всички читалища да се обединят в общо искане  до съда, за предварително изпълнение.

Стефка Григорова, директор дирекция „Хуманитарни дейности” се опита да успокои страстите: „Нелепо е читалища от една общност, една община, да причиняват това на другите читалища. Селските читалища ще бъдат принудени да затворят. Те няма да имат пари тока да си платят. Всички се познаваме добре. Имате по малко членски внос, по някое дарение, малко наем от земя. Тези хора ще са принудени да затворят за два месеца, освен без заплати, те остават и без осигуровки. Какво решение ще вземат настоятелствата за секретарите ? Има и трудово законодателство, как ще бъдат уредени взаимоотношенията на тези хора ? Дори  здравни осигуровки няма да имат ! В неплатен отпуск ли да излизат ?”

Това не успокои присъстващите, започнаха спорове на висок тон между председателите на „Съгласие” и „Ракитин”, при което председателят на читалище „Ракитин” напусна съвещанието.  Останалите се впуснаха в спорове помежду си, при което председателят на ПК по образование и читалищна дейност към ОбС не издържа и взе думата:

Цветелин Горанов : Аз съм разочарован от това което виждам. Работил съм и в читалище  но такива циркове не съм виждал. Никой не говори за алтернативи, никой не говори за привличане на средства , за нови дейности, за политики, за дарения. Казвам ви го като колега – призовавам ви да проявите разум, да загърбите всичко, за да може да си получите парите. Това спиране на субсидията  ще е фатално за малките читалища. Навлизате в зимен период. Няма съвършени хора,  може би има пропуски., Разбирам и обидата,у тези, които смятат че не са оценени правилно. Има грешка има и прошка, но с това разделение не може да продължавате”.

Думите му останаха без последствие. Следващата битка ще бъде на 9-ти ноември т.г., в Административен съд – Плевен.

Прочетете също

Онлайн ще се проведе научната сесия за студенти и преподаватели на Медицинския колеж

Осемнадесетата национална научна сесия за студенти и преподаватели, организирана от Медицински колеж към МУ-Плевен, се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *