Водещ неврохирург от МБАЛ „Сърце и Мозък“ – Плевен представи страната на Международен конгрес по гръбначна хирургия

Снимка – Доц. Димитър Харитонов – неврохирург от МБАЛ „Сърце и Мозък“ – Плевен.

Доц. Димитър Харитонов докладва клиничен случай на 75-годишна пациентка, оперирана по щадящ метод.

75-годишна пациентка от Плевен с множество остеопоротични счупвания на торакални и лумбални прешлени се възстановява успешно след щадяща операция, извършена във високотехнологичната болница „Сърце и Мозък“, Плевен. Сложната интервенция, извършена от доц. Димитър Харитонов – началник на Клиниката по неврохирургия и екипа му, е перкутанна минимално инвазивна хирургия, съчетана с невронавигация. Клиничният случай е докладван преди дни на Международен конгрес по гръбначна хирургия в гр. Валенсия, Испания лично от доц. Харитонов. Той е единственият представител на страната ни, поканен да участва.

„Конгресът в гр. Валенсия се провежда всяка година. Канят се лектори от различни държави, които представят опита си в гръбначната хирургия при използването на този вид импланти. Обсъждат се интересни клинични случаи от цяла Европа, като тази година един от акцентите бе именно случай от „Сърце и Мозък“ Плевен. Клиниката по неврохирургия на болницата е най-големият потребител на този вид импланти на Балканския полуостров“, информира доц. Харитонов.

Преди постъпването си във високотехнологичната „Сърце и Мозък“, 75-годишната пациентка е била оперирана два пъти в друга болница: „В конкретния случай, въпреки проведеното оперативно лечение преди да постъпи при нас, пациентката не беше с коригирано гръбначно изкривяване. То й причиняваше изразени болки и ниско качество на живот. Жената е и с остеопороза (-4,5). След предоперативно планиране се наложи да й бъде поставена инструментация на шест нива, използвайки съответната система. Тази стабилизация бе извършена перкутанно, т.е. минимално инвазивно, само с няколко разреза на кожата на гърба по 1 см. Тази техника на оперативен подход е абсолютно щадяща за пациента. В представения случай поставихме 12 винта, които подсилихме с костен цимент и резултатите са повече от прекрасни“.

Отличителното при използването на швейцарската система е еднократното (индивидуално – само за конкретния пациент) използване на инструментариума, което намалява риска от инфекции. При перкутанната хирургия се намалява кръвозагубата, не се нараняват околните тъкани, възстановяването на пациента е по-бързо, намалява се оперативното време, болничният престой се скъсява, възстановителния период е по-кратък, коментира доц. Харитонов.

В рамките на последните две години и половина неврохирургичните екипи в „Сърце и Мозък“ са натрупали огромен опит в приложението на  перкутанна минимално инвазивна оперативно техника при лечението на травми и дегенеративни заболявания на гръбначния стълб. Само в Плевен са поставили над 400 такива инструментации. Опитът показва, че няма усложнения след интервенциите.

Споделете:

Прочетете също

Община Червен бряг стартира прием на заявления за услугата „Топъл обяд“

Снимка – интернет. Процедурата „Топъл обяд“ е продължение на успешното изпълнение на тази операция в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.