Внесените над 650 000 тона слънчоглед от Украйна водят до смущения на пазара

Снимка – интернет.

България е поискала от ЕК да приложи извънредни мерки срещу смущенията на зърнения пазар. Това е била позицията на заместник министъра на земеделието Георги Събев на неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие, провеждащо се в Прага в периода 14 – 16 септември т.г.

„Смущенията на пазара на слънчоглед, будят безпокойство в страната ни. След временното либерализиране на търговията, съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, до средата на август има внесени над 650 000 тона маслодаен слънчоглед с произход Украйна. Това количество се доближава до равнищата на внос за целия период на предходните две пазарни години. По тази причина българските земеделски стопани са поставени пред сериозни предизвикателства като затруднена реализация на произведения в нашата страна слънчоглед, ограничени складове за съхранение на зърното и съответните разходи, ценови натиск“, е отбелязал българският аграрен заместник-министър.

Георги Събев е заявил още, че брутната продукция в животновъдство в България се свива в дългосрочен период в целия подотрасъл, а добавената стойност постоянно пада. Цените на повечето продукти от животновъдството се увеличават, но не могат да компенсират допълнителното нарастване на разходите за производство. Това влошава възвръщаемостта, а оттам обяснява и спадащия интерес към това производство и свиването на животновъдството. В тази връзка България призовава Комисията да обърне специално внимание на ситуацията на пазара на маслодайни култури и да приложи всички възможни инструменти, в т.ч. прилагането на извънредни мерки срещу смущения на пазара съгласно чл.219 от Регламент 1308 от 2013 г., за да се намали ефектът върху европейските производители.

След представената българска позиция, еврокомисарят Януш Войчеховски, е благодарил за предоставената информация и е заявил, че се очаква ситуацията да се нормализира, след отварянето на преработвателната индустрия в Украйна.

Източник: Министерство на земеделието.

Споделете:

Прочетете също

Маслени портрети смениха черно-белите снимки на плевенските кметове в Заседателната зала на Община Плевен

Снимка – пресцентър община Плевен. Портрети, нарисувани с маслени бои от плевенски творци, смениха досегашните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *