ВМРО срещу новия изборен закон с фесове и бягство от фактите

ВМРО
ВМРО с протест срещу “Има такъв народ”. Снимка – интернет.

На 28-ми април, след връщане на мандата от страна на „Има такъв народ” , Тошко Йорданов и гросмайстор Антоанета Стефанова бяха посрещнати от активисти на ВМРО с виковете „еничари” и „мекерета”.

Особено смущаващ бе момента, когато сценаристът на Слави Трифонов и неколкократната световна шампионка по шахмат, бяха замеряни с фесове. Двамата мълчаливо преминаха през обсадилата ги тълпа и не отвърнаха на провокациите.

Да замеряш с фесове единствената българка световна шампионка, представлявала страната ни в 15 олимпиади, изглежда е недостатъчно за активистите на ВМРО. Затова упорито разпространяват мантрата, че с новите изборни правила ще има чудовищни изборни резултати  в полза на ДПС, от изборите в Турция.

Оръжието на ВМРО срещу промените в изборния кодекс са фесовете, а не фактите.

А те са следните: от 2009-та година насам, гласовете на ДПС от Турция в избори за парламент, бележат непрекъснат и постоянен спад. Намалението по никакъв начин не се дължи на поправката в Изборния кодекс (2016 г.), която ограничи до 35 секциите в страни извън ЕС. Спадът в гласовете за партията на Доган е видим далеч преди рекламираното от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ  “патриотично” решение да орежат правото на вот на българите зад граница.

ДПС достига своя пик в Турция през 2009-та година с малко под 90 000 гласа. На изборите за парламент през 2013-та година, те спадат до 50 000, а на извънредните такива година по-късно, още повече – около 46 хиляди. Тенденцията за намаляване се запазва на изборите през 2017-та, когато ограничението за разкриване на секции вече е прието. Тогава ДПС “разделя” своите гласове с отцепилата се ДОСТ. Сумарно двете формации взимат под 30 хиляди гласа в южната ни съседка. На вота през април месец тази година, въпреки липсата на “дразнителя” ДОСТ, ДПС спечели малко над 19 хиляди гласа.

Очевидна е спихващата се подкрепа за партията на Доган от Турция. За малко повече от 12 години, тя губи близо 80 процента от електората си в Турция.

Така че, отпадането на тавана за секции в чужбина, на практика няма да повиши съществено процента на ДПС. Ако приемем, че Движението достигне до равнището на 45-те хиляди гласа от Турция през 2014-та година, в настоящата ситуация това би повишило електоралната им тежест с приблизително 0,5 процента. При висока активност на българите в САЩ, Великобритания и Южна Америка, този “бонус” за ДПС ще се занули.

Другата причина за намаляващият брой гласове от Турция е чисто демографска. Все по-малко стават сънародниците ни в Турция с българско самосъзнание и произход. Немалка част от “екскурзиантите” от 1989-та година отдавна не са между живите. Техните наследници, израснали в Република Турция и възпитани в поданство към тази държава, не пожелаха да получат българско гражданство. По естествен начин те се претопиха и постепенно късат родовия си корен с България. Малкото останали техни роднини у нас (предимно в областите Кърджали, Смолян и Хасково), са предимно възрастни. Тази тенденция на отдалечаване на преселниците в Турция от българския им корен, ще продължи до момента, в който те загубят и малкото останала у тях българска принадлежност.

На провелите се тази година парламентарни избори, ДПС получи под 90 % от гласовете в Турция. Това се случва за пръв път. Вероятната причина може да е тихата съпротива срещу модела на Сарая и опита на българските турци и българомохамедани да преборят захвата му.

При отпадане на тавана за секции в страни извън ЕС, както предвиждат поправките на “Има такъв народ”, се очаква покачване на вота на българите освен в Турция, също в САЩ и Великобритания. Там ДПС е под един процент. За българите в двете държави има данни, че са между 100 и 350 хиляди. С тавана от 35 секции в двете държави, тази година гласуваха близо 45 хиляди наши сънародници. При отпадане на ограничението, се очаква бройката им да скочи. ДПС ще загуби от присъствието си във вота зад граница в следствие на това. Но още повече ще загуби  ВМРО, което заслужи 1 % от вота на българите във Великобритания и 2.11 % на тези от САЩ.

Дали зле представилата се сред сънародниците в чужбина партия ВМРО, всъщност не брани личния си партиен интерес с тези фесове?

Защото без общия сбор на гласовете от чужбина, ВМРО щеше да мине бариерата от 4 %  и да влезе в НС. Именно българите зад граница се оказаха тръна в петата на “воеводите”.

Още се помни изказването на техния бивш, вероятно и бъдещ, коалиционен партньор Валери Симеонов, по адрес на българите в чужбина: “Който иска да гласува, да си хване самолета“. Припомняме и друго, също толкова „проникновено” изказване на бургаския патриот към българите в чужбина – “да спрат да ни се мотаят в краката“.

И без да се мотаят в краката и да хващат самолети, с гласа си българите в чужбина показаха на Валери Симеонов изходната врата на Парламента.

А със своите действия  ВМРО сякаш доброволното искат да последват участта му.

Споделете:

Прочетете също

8 3

Малките актьори от плевенския театър посвещават три премиери на най-българския празник – 24 май

На 20, 21, 22 май, в три поредни вечери, можете да гледате „Криворазбраната цивилизация“, в …

Един коментар

  1. Селянин

    ВМРО – най-лъжливата и необразована политическа сбирщина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *