ВМРО получи отказ да регистрира кандидат за кмет на плевенското село Ясен

ВМРО БНД получи отказ от  ОИК – Плевен да регистрира свой кандидат за кмет на с. Ясен, община Плевен. Предложението им е за Йото Добрев,  кмет на селото до 11.02.2021г.

Припомняме, че Йото Добрев подаде оставка от заеманата длъжност кмет на с. Ясен и така се стигна до частични избори на 27 юни. Оставката е подадена 7 дни, след като на 04.02.2021г. Йото  Добрев е получил наказание „лишаване от свобода” по НОХД 223/2021г. по описа на Районен съд Плевен. Постановената присъда е за  извършени множество документни престъпления като служебно лице.

Съгласно чл.397, ал.1 от ИК са определени условията за упражняване на пасивно избирателно право, като едно от тях е кандидатът да не изтърпява наказание „лишаване от свобода”. Към момента на издигане на кандидатурата му, Добрев е с наказание  „лишаване от свобода” за срок от 1 година, с отлагане на изтърпяване на наказанието с изпитателен срок от 3 години.  Това е причината за отказа на ОИК – Плевен.

ОИК – Плевен публикува и  решения за регистрация на кандидатски листи.

За участие в частичен избор за кмет на кметство Ясен, община Плевен, област Плевен на 27 юни 2021г ОИК – Плевен регистрира:

  • Анатолий Пеков като кандидат  издигнат от политическа партия „Републиканци за България”,
  •  Иван Пенчев като кандидат издигнат от политическа партия „ГЕРБ“,

ОИК – Плевен е регистрирала партии, коалиции и инициативен комитет, които още не са представили кандидатските си листи. Това са: „Движение България на гражданите“, Коалиция  „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” и Инициативен комитет за издигане кандидатурата на  Мариана Иванова  като независим кандидат за кмет на с.Ясен.

Освен посочените две кандидатури на ГЕРБ и „Републиканци за България”, очакват се още най-малко три. По този начин за кметския стол ще спорят  петима. Припомняме, че избирателите в с.Ясен са малко над 2 хиляди човека.

Съгласно Хронограмата на Частичните избори за кметове, насрочени за 27 юни 2021г, партиите,  коалициите, местните коалиции и инициативните комитети правят предложение за регистрация в ОИК на кандидатските си листи не по-късно от 17.00ч. на 1 юни 2021г.

Споделете:

Прочетете също

Според социологическите агенции „Възраждане” е четвърта политическа сила. Според „Възраждане” – са първа.

Снимка – интернет. Социологическите агенции Тренд, Галъп и Алфа рисърч публикуваха свои проучвания за електоралните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.