ВМРО отваря врати за безразборна сеч

Кнежа, Никопол, Долна Митрополия могат да останат без гори

Изсечени гори. Снимка – интернет.

За това информират от в. „Сега” в броя си от 25-ти януари т.г., където се посочва, че близо 4 млн. декара гори са заплашени от поголовна сеч. Това може да се случи ако бъде прието предложението на депутата от ВМРО Александър Сабанов, за поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. С тази поправка кметовете еднолично ще разрешават сеч в земеделските земи, а не лесничейте.

От „Сега” информират, че „Впечатление прави, че депутатът от ВМРО Александър Сабанов опитва да прокара спорната промяна през преходните и заключителните разпоредби на различни законопроекти, които нямат общо с Закона за собствеността и ползването на земеделските земи”  Сабанов е вкарал поправката в Закона за пчеларството, който във вторник ще се гледа на второ четене в парламентарната комисия по земеделие.

Сега отсичането и изкореняването на овощни и горски дървета и на лози в селскостопанските земи и по границите между тях, както и покрай водните течения и пътищата, е забранено. Изключение се прави с разрешение на кмета и при уважителни причини, когато могат да бъдат премахнати до 5 дървета и лозя до 1 дка. За повече е необходимо разрешение от началника на управление „Земеделие“ при общинската администрация.

Предложението на ВМРО гласи, че думите „до пет“ се заличават, като по този начин отпада ограниченото за дървесна маса, която може да бъде отсечена в селскостопанските земи само с разрешение от кмета. Това отваря вратата за поголовна сеч особено в малките населени места. „Ще настане вакханалия и отделни общини могат да останат без гори, защото повечето им гори са в земеделски земи, като Свиленград, Пловдив, Медковец, Кнежа, Никопол, Долна Митрополия“, пише в социалните мрежи природозащитникът Тома Белев.

Предложението на депутата от ВМРО  касае 3 700 000 декара гори, които ще бъдат заплашени от изсичане, ако то бъде прието.

Прочетете също

Успешна проектна дейност в детска градина „Слънце” град Левски

Снимка – ДГ „Слънце“ гр. Левски Как една детска градина може да бъде успешна, разказва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *