Влязоха в сила новите условия за пенсиониране

П 2 2
Снимка – интернет.

От 1-ви януари 2024-та влязоха в сила новите условия за пенсиониране. Първата

промяна е във възрастта за пенсиониране. През 2023 г., за да се пенсионирате, трябваше да имате навършени 61 години и 10 месеца за жените и 64 години и 5 месеца за мъжете. От 1 януари обаче, минималната възраст за пенсиониране се вдига с по 2 месеца за жените и с по 1 месец за мъжете. Така вече трябва да имате навършени 62 години за жените и 64 години и 6 месеца за мъжете.

Възрастта за пенсия ще продължи да расте до 2037 г., когато ще се изравни за мъжете и жените – навършени 65 години.

Втората промяна е свързана с осигурителния стаж.

През 2023 г. нужният стаж за пенсиониране беше 36 години и 2 месеца за жените и 39 години и 2 месеца за мъжете. От 1 януари жените вече трябва да имат зачетен стаж 36 години и 4 месеца, а мъжете – 39 години и 4 месеца.

И стажът, както възрастта, ще продължи да расте до 2037 г., когато ще стане 37 години за жените и 40 години за мъжете. Важно е да се знае, че новите условия са за хората, които не са изпълнили все още условията за пенсиониране. Тези, които в предходна година са изпълнили изискванията за стаж и възраст, но не са се пенсионирали, ще могат да го направят през следващите години, независимо от това дали има промени в условията.

Промени има и ако искате да се пенсионирате при недостигащ стаж. Отпускането на „пенсия за осигурителен стаж и възраст при непълен стаж“ е разписано в чл. 68, ал. 3 от КСО, според който е достатъчно човек да има най-малко 15 години действителен осигурителен стаж и да е навършил необходимата възраст. От 1 януари нужната възраст, за да се пенсионирате по тази мярка е навършени 67 години.

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

4 Последни коментари

 1. Ангел Стефанов

  При средна продължителност на живота 70 години, и стаж 39, заслужаваш да вземеш пенсия за 3 години , що за глупост и падение !!?

 2. Преди да пишете, ПРОВЕРЕТЕ
  62 години и два месеца за жените и т.н.

 3. Борислав Трифонов

  Сегашната пенсионна система,е чист геноцид за Българите,най бедната страна в Европейския съюз да се води по някакво швейцарско правило, швейцарците могат изобщо да не се пенсионират те са много богати имат пари за сто живота,а ние Българите дето броим стотинките за да отцелеем,по швейцарско правило, трябва да се направи ревизия на цялата пенсионна система в България,за да има честна пенсионна система за Българите,в противен случай това е РОБСТВО!

 4. Данаил Христов

  Смешници нарочно за да не доживее никой до пенсия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *