Владимир Мандич от Сърбия: Музикалното училище в Плевен е една малка перла

akordeomaniya

Седнали отляво проф. Фредерик Дeшам, Ценка Тодорова, Румен Тодоров, Юрий Шишкин. Прави отдясно Владимир Мандич, проф. Добромир Митев, Ангел Маринов и Христо Златков. Снимка – “Плевен прес”.

„Нашата мечта е „Акордеомания“ да се превърне в емблема на нашия град и Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“, но и да бъде полезно събитие за акордеонистите в цялата страна“ каза в началото на пресконференцията Румен Тодоров – директор на НУИ „П.Пипков“. Тя беше свикана по повод провеждането на Международния фестивал „Акордеомания 2021“, който беше открит тази вечер с концерт с участието на Лука Симич (Сърбия) и Юрий Шишкин (Руска Федерация).

 Ценка Тодорова  – управител на “Акордеомания Арт Сдружение” представи събитието:

„Международният  фестивал “Акордеомания 2021” се провежда от 1 до 4 юли 2021 г. в гр. Плевен. Той е организиран от Сдружение Акордеомания арт и Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен.  Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“.

Фестивалът „Акордеомания“ е  възможност за творчески и интелектуален обмен между международно признати творци и преподаватели с млади и талантливи музиканти от цял свят.

 Той е единственото събитие в България, което предлага – конкуренция (международен и национален конкурс), обмяна на опит (акордеонна академия), концерти и творчески контакти с едни от най-големите имена в акордеонното изкуство. Повече от 70 участници и 10 преподаватели ще участват в изявите на фестивала“ , каза тя.

Фестивалът включва:

Международен акордеонен конкурс „Акордеомания“ в 10 категории и Национален акордеонен конкурс „Акордеомания“ в три възрастови групи за индивидуални изпълнители. На тези конкурси   ще се проведе национална селекция на изпълнители за допускане до участие в “Световен трофей на акордеона 2021”, организиран от Световната конфедерация на акордеона (Confédération Mondiale de l’Accordéon).

Международно жури от Русия, Франция, Сърбия и България ще оценява участниците в конкурсите. Акордеонната академия предлага на участниците:

Майсторски класове на международно известни педагози и изпълнители   – Юрий Шишкин  (Руска Федерация), Фредерик Дешам (Франция).  В  Workshop Zone – Виктор Мелник, Стоян Караиванов и Христо Златков.  

Концерти в рамките на фестивала ще изнесат:

Лука Симич от Сърбия,  Стоян Караиванов (бандонеон и баян) и Доач Бездюз (пиано) – Турция;

Юрий Шишкин (баян) – концертиращ изпълнител, доцент по акордеон в Ростовска държавна консерватория „Сергей Рахманинов“;

Втората фестивална вечер е посветена на Астор Пиацола. Пиацола е аржентински музикант – инструменталист. Известен в музикалния свят като обновител на аржентинското танго.

Юрий Шишкин (Руска Федерация) сподели пред журналистите: „Аз обичам България от детските си години. Радвам се, че като професионалист мога да се срещна с моите приятели Ценка и Румен Тодорови. Тук съм за да науча повече за професионалната култура на акордеона в България и да дам от своя професионализъм, своите съвети, своето внимание, за да уча и да помагам. Аз съм обнадежден, че в близко време българският акордеон ще излезе на по-високо международно ниво. Убеден съм, че от малкия филиз на плевенския фестивал ще порасне голямо красиво дърво.“

Плевенският акордеонен конкурс е квалификация за Световния акордеонен конкурс, поясни проф. Фредерик Дешам от Франция.  Като президент на Световната акордеонна асоциация той информира че: „Предвид пандемията тази година все още не е сигурно дали ще се състои  „Световен трофей на акордеона 2021“. И още: „Миналата година, през м. ноември,   Трофей Мондиал беше изцяло онлайн и участниците доста се повишиха. Имаше около 700 участници, включително от нови страни, които не са били представени до това издание, като Гърция и Турция. Преди две години бях на първото издание на акордеонния конкурс в Плевен. Отличените отидоха на Мондиала и сега като ги видях аз се радвам на техния прогрес на тяхната техника и артистичност.“

Концертите, както  и акордеонните конкурси  ще бъдат със свободен достъп за гости и  общественост.

Accordeomania2021 Program1
Accordeomania2021 Program2
Споделете:

Прочетете също

448248070 874055034766558 8380731524403706097 n

Започва 18-ият фестивал „Орел на Дунава“ край плевенските села Гиген и Рибен

Снимка – Архив 18-тият фестивал на античното наследство „Орел на Дунава: Улпия Ескус MMXXIV“ започва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *