Виолета Иеремиева: Носим обичта към българския фолклор докато сме живи

ВИОЛЕТА
Виолета Иеремиева, зам. областен управител на Плевен. Снимка – Плевен прес.

Както „Плевен прес” информира, Министерството на културата в кабинета „Петков” започна процедура за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2022 г., която преминава през два етапа – областен и национален. https://www.plevenpress.com/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%86%d0%b5%d0%b4%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86/

Областният ще продължи до 30 септември. До тогава читалища, кметства, общини трябва да изпратят свои предложения за общности, групи и отделни лица, които съхраняват български занаяти, обичаи, обреди, песни, устно творчество, игри, хора, предания, легенди, стари технологии за бита и др.

В областна администрация – Плевен за тази инициатива отговаря Виолета Иеремиева, зам. областен управител. Въпреки политическите трусове, тя е приела тази задача като лична своя кауза, от която няма да се откаже независимо от стеклите се обстоятелства.

Ето какво сподели по този повод Виолета Иеремиева:

Г-жо Иеремиева, в тази обострена политическа обстановка, предстоящи избори и отпускарски сезон, ще може ли да се направи инициативата „Живи човешки съкровища” ?

Мисля, че няма причина тя да бъде направена защото срока е до 30 септември, в който областните администрации трябва да си изпратят кандидатурите в Министерството на културата. Септември е активен месец и не мисля, че подобни обстоятелства ще попречат на културните институти и да изпратят свои кандидатури.

Надявам се, че кметовете на общини знаят за тези живи човешки съкровища, за нашите пазители на духовността и те би трябвало да инициират човека или групата, която пази тези обичаи, предания за включване в инициативата.

Леко скептично съм настроена като сравнявам организацията и участниците за събора в Копривщица и се притеснявам дали ще има желаещи да изпратят кандидатурите си за включване във въпросната инициатива.

Вие сте изпратили писма до всички общини за тази инициатива на МК. До този момент има ли проявен интерес от някой ?

Не, няма. Нямаме изпратени кандидатури, но се надявам, че ще имаме достатъчно време до края на септември да получим такива.

Имате ли информация какво се е правило до сега по този проект за живите човешки съкровища ?

Да, поисках повече информация за това от МК. Получих списък с одобрените лица и групи от 2008 до 2021 година. След 2021-ва година в МК нямат информация.

От нашите служители в Областна администрация разбрах, че дори имаме архив с досегашните кандидатури записани на дискове, защото селекцията така се извършва. Кандидатите правят запис, изпращат ги до комисията тук и тя решава кои да изпрати в МК. Но обикновено се изпращат всички кандидатури в София и там преценяват кои да бъдат включени в списъка на живите съкровища.

С какво е значима тази акция на Министерството на културата ?

Значима е с това, че има за цел да съхрани нашата национална идентичност. Винаги съм казвала за моите професори в Университета /”Св.Св. Кирил и Методий”, б.а./, които ни преподаваха български фолклор, че ние си носим обичта към фолклора докато сме живи. Аз плача на народните песни, защото ги разбирам. Текстовете в тях са многопластови, разбираме за какво ни пеят. Винаги съм казвала, че българският фолклор, българският език и нашата религия са ни съхранили като нация. Един от тези компоненти да липсва – и нещата на морална основа се разпадат. 

Споделете:

Прочетете също

441166921 857809533057775 2431751343923870228 n

11 отбора от страната участваха във Втория турнир по пожароприложен спорт за купа „Кайлъка“ в Гулянци

11 отбора от страната участваха във Втория турнир по пожароприложен спорт за купа „Кайлъка“ в на Спортния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *