Последни новини
Начало | Новини | „Виновникът“ за проваления проект за кучешкия приют: Община Плевен не предостави необходимите документи

„Виновникът“ за проваления проект за кучешкия приют: Община Плевен не предостави необходимите документи

Сграда на бившата ветеринарна лечебница. Снимка – интернет.

Виновникът е софийската фирма „Тобо – Проджект“ ЕООД.  Припомняме, че пред плевенските медии кметът Георг Спартански заяви следното по повод забавения проект за преустройство на бившата ветеринарна лечебница в приют за бездомни кучета : „В средата на м. май изтече срокът, в който фирмата трябваше да внесе готовия проект в Общината. Това не само, че не се случи, но изпълнителите дори блокираха обажданията от колегите. Вероятно защото нямаха моя номер, на моето позвъняване отговориха и ме увериха, че проектът ще бъде предаден. Водихме известно време кореспонденция и чрез текстови съобщения до момента, в който и моят номер беше блокиран. При това положение Община Плевен ще заведе дело срещу „Тобо – Проджект” ЕООД за неизпълнение на договора и плащане на неустойки. Но трябва да има елементарен морал в отношенията, това е абсолютно безобразие и безотговорност от страна на фирмата, която се подигра и с очакванията на обществеността. Още по-лошото е, че загубихме 4 месеца ценно време за работа и сега на практика трябва да проведем от начало цялата обществена поръчка. Но такива са условията на Закона за обществени поръчки, възложителите на обществени поръчки – и кметове, и дори държавна администрация, сме с „вързани ръце” и сме безсилни да заставим фирмите да си свършат работата, за изпълнението на която са кандидатствали”.

С тази информация плевенските медиите бяха запознати на 26 – ти юни. „Плевен прес“ потърси въпросната фирма за коментар и ето какво ни казаха от „Тобо – Проджект“ ЕООД: „След разглеждане на предоставените ни изходни данни от Община Плевен /по силата на Договор 2257/06.03.2018 год. – б.а./, се установи, че липсва Виза за проектиране по чл.140 от Закона за устройство на територията, както и извадка от подробния устройствен план на гр. Плевен.

След проведена телефонна кореспонденция с арх.Росица Томова бяхме информирани, че се налага изменение на подробния устройствен план, за да бъде допуснато новото предназначение на поземления имот, предвиден за проектиране.

С арх.Томова се уговорихме да извършим подробно геодезическо заснемане, което да послужи на Община Плевен за изработване на ПУП-ИПЗ. Заснемането е част от нашите задължения по договора.

Исканото геодезическо заснемане изпратихме на 25.04.2018г. (прилагам е-mail).  Което е в срока за проектиране, т.е. съдействахме на Възложителя, за да издаде изходните данни, които трябва да са приготвени преди подписване на договора за проектиране.

Не е сериозно да се споменават блокирани телефони и sms кореспонденция. В цивилизования свят в търговските договори за официална се счита кореспонденцията в писмен вид – на адрес за кореспонденция или електронна поща. Това е изписано в договора – чл.50 , ал.1 и ал.3.

Все пак решихме да започнем проектирането, въпреки, че нямахме пълни изходни данни. Това обаче стана със закъснение, поради което срока за изпълнение беше просрочен.

Дори и да предположим, че има виновно просрочване на срока за изпълнение – то това е уредено също в договора – чл.31 от същия казва, че при просрочване на изпълнението Изпълнителя дължи определена неустойка.

Договора се разваля с отправяне на писмено предупреждение и определяне на подходящ срок, което ние не получихме.

След като изтече срокът по договора, получихме директно искане за прекратяване на договора, както и искане на максималния размер неустойка+задържане на гаранцията за изпълнение“.

Това е съдържанието на отговора на фирма „Тобо – Проджект“ ЕООД, изпратен ни от ръководителя на проекта, г-жа Мариета Димова. За отбелязване е, че се свързахме безпроблемно с нея и тя с готовност ни предостави исканата информация. Не скри учудването си от позицията на община Плевен, тъй като не са отказвали контакти и разговори във връзка с договора.

 

 

Прочетете също

Проф. Атанас Семов с призив за разбиране, председателят на БЛС – с призив да не се лекуват хора, д-р Халваджиян – с фаворит от фейсбук

Проф. Атанас Семов д.ю.н., преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Снимка – интернет. Проф. Атанас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *