Последни новини
Начало | Новини | “Визия за България” – с обръщение към българите желаещи промяна

“Визия за България” – с обръщение към българите желаещи промяна

Публикуваме без редакторска намеса прес съобщението до медиите на Сдружение “Визия за България”:

Онлайн платформата Визия за България (https://bgvision.bg ), съдържаща Проект на Визия за бъдещето на страната ни, стартира на 25 март, Благовещение. Първата цел на учредителите е да предизвикат прозрачна обществена и експертна дискусия, както и редакция в колективно съавторство с читателите до постигането на значима публична подкрепа. Крайната цел е обединение на критична маса от мислещи и можещи хора около каузата за доброто бъдеще на България и предизвикване на качествено нова трансформация в общественото съзнание за поемане на градивен курс към бъдещето.

Проектът съдържа седем дългосрочни стратегии и е плод на едногодишен труд на група съмишленици. „Визия за България“ е гражданско сдружение, регистрирано на 19 февруари 2018 г. с цел да организира експертно разработване на Проект на Визия за бъдещето на България, нейното широко обсъждане и приемане от обществото. Първият вариант на проект, публикуван в онлайн платформата, е в колективно съавторство и всеки читател, притежаващ компетенции и експертиза, може да се включи с предложения или с мнение и оценка.Всеки, който се присъедини към каузата, е наш съмишленик,- казват от сдружението. – Всеки, който желае да се включи с доброволен принос в дейността на сдружението, е добре дошъл. Имаме нужда един от друг за дълго. За да успеем, трябва много хора да повярват и да реализират заедно успешна Визия за бъдещето на страната ни.“ Председател на сдружението е главният редактор на Memoria de Futuro – Памет за бъдещето Христина Христова, а членове на Управителния съвет са проф.Валери Стефанов и политологът Александър Узунов. Експертният съвет към Форум „Визия за България“ включва личности с авторитет и експертиза в различни области на обществения живот, с различен светоглед и политическа ориентация, но обединени в разбирането за необходимостта от ясно дефинирани и завладяващи дългосрочни национални цели и стратегии. Сред тях са политолозите д-р Калоян Методиев и Страхил Делийски, социалният психолог д-р Димитър Чуровски (от Лондон), преподавателят по международни отношения в УНСС доц. Георги Чанков, създателят на „Софтуерен университет“ Светлин Наков, социологът Чавдар Найденов, националният експерт по психиатрия д-р Цветеслава Гълъбова. В експертния съвет са се включили и българи, живеещи в чужбина, и притежаващи експертиза в различни области.

Инициаторите на Форум „Визия за България“ са обединени от разбирането, че проектът на дългосрочна визия на нашия народ може и трябва да се разработва прецизно и прозрачно от широка група експерти и да се предложи на обществото за обсъждане и приемане. Проектът на Визия за България е опит да предизвика размисъл, дискусия и приобщаване на българи от всички поколения към тази национална кауза. Вниманието се фокусира върху нарастващата роля на технологиите за възможен качествен скок в човешкия прогрес и алтернативните пътища пред страната ни през 21 век. Очевидно успехът на това амбициозно начинание зависи от умението на хора с различна експертиза, светоглед и политическа ориентация в съавторство да формулират завладяващи и реалистични, общественозначими и дългосрочни цели.

„За да „оживее“ Визията,  тя трябва да бъде подкрепена и приета от критична маса хора и обществени субекти, в т.ч. реформирани и нови политически партии, както и от държавните институции. Успехът в решаваща степен зависи от личностния интегритет, експертизата, таланта и енергията на нови политици, ярки общественици и духовни авторитети, способни да мотивират и водят дългосрочно народа ни в избраната посока. – казва председателят на сдружението Христина Христова. – Всичко това не е лесно, но ние вярваме, че общественият форум „Визия за България“, отворен за всеки сънародник, желаещ да се включи със свой принос в различни фази на процеса, ще обедини усилията ни и ще доведе до желания резултат. Това е само началото от предстоящия колективен доброволен труд на многобройни съмишленици с мисията да потърсят цел и път за страната ни в 21 век. Време е да дадем възможност на експертната колективна интелигентност да оглави развитието.“

Стартиралият на 25 март 2018 Обществен форум „Визия за България“ е независима гражданска инициатива, която не е свързана с обявеното от БСП предстоящо представяне на визия за страната през месец май т.г.

 

 

Прочетете също

Проф. Атанас Семов с призив за разбиране, председателят на БЛС – с призив да не се лекуват хора, д-р Халваджиян – с фаворит от фейсбук

Проф. Атанас Семов д.ю.н., преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Снимка – интернет. Проф. Атанас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *