Начало | Новини | “Визия за България” – с обръщение към българите желаещи промяна

“Визия за България” – с обръщение към българите желаещи промяна

Публикуваме без редакторска намеса прес съобщението до медиите на Сдружение “Визия за България”:

Онлайн платформата Визия за България (https://bgvision.bg ), съдържаща Проект на Визия за бъдещето на страната ни, стартира на 25 март, Благовещение. Първата цел на учредителите е да предизвикат прозрачна обществена и експертна дискусия, както и редакция в колективно съавторство с читателите до постигането на значима публична подкрепа. Крайната цел е обединение на критична маса от мислещи и можещи хора около каузата за доброто бъдеще на България и предизвикване на качествено нова трансформация в общественото съзнание за поемане на градивен курс към бъдещето.

Проектът съдържа седем дългосрочни стратегии и е плод на едногодишен труд на група съмишленици. „Визия за България“ е гражданско сдружение, регистрирано на 19 февруари 2018 г. с цел да организира експертно разработване на Проект на Визия за бъдещето на България, нейното широко обсъждане и приемане от обществото. Първият вариант на проект, публикуван в онлайн платформата, е в колективно съавторство и всеки читател, притежаващ компетенции и експертиза, може да се включи с предложения или с мнение и оценка.Всеки, който се присъедини към каузата, е наш съмишленик,- казват от сдружението. – Всеки, който желае да се включи с доброволен принос в дейността на сдружението, е добре дошъл. Имаме нужда един от друг за дълго. За да успеем, трябва много хора да повярват и да реализират заедно успешна Визия за бъдещето на страната ни.“ Председател на сдружението е главният редактор на Memoria de Futuro – Памет за бъдещето Христина Христова, а членове на Управителния съвет са проф.Валери Стефанов и политологът Александър Узунов. Експертният съвет към Форум „Визия за България“ включва личности с авторитет и експертиза в различни области на обществения живот, с различен светоглед и политическа ориентация, но обединени в разбирането за необходимостта от ясно дефинирани и завладяващи дългосрочни национални цели и стратегии. Сред тях са политолозите д-р Калоян Методиев и Страхил Делийски, социалният психолог д-р Димитър Чуровски (от Лондон), преподавателят по международни отношения в УНСС доц. Георги Чанков, създателят на „Софтуерен университет“ Светлин Наков, социологът Чавдар Найденов, националният експерт по психиатрия д-р Цветеслава Гълъбова. В експертния съвет са се включили и българи, живеещи в чужбина, и притежаващи експертиза в различни области.

Инициаторите на Форум „Визия за България“ са обединени от разбирането, че проектът на дългосрочна визия на нашия народ може и трябва да се разработва прецизно и прозрачно от широка група експерти и да се предложи на обществото за обсъждане и приемане. Проектът на Визия за България е опит да предизвика размисъл, дискусия и приобщаване на българи от всички поколения към тази национална кауза. Вниманието се фокусира върху нарастващата роля на технологиите за възможен качествен скок в човешкия прогрес и алтернативните пътища пред страната ни през 21 век. Очевидно успехът на това амбициозно начинание зависи от умението на хора с различна експертиза, светоглед и политическа ориентация в съавторство да формулират завладяващи и реалистични, общественозначими и дългосрочни цели.

„За да „оживее“ Визията,  тя трябва да бъде подкрепена и приета от критична маса хора и обществени субекти, в т.ч. реформирани и нови политически партии, както и от държавните институции. Успехът в решаваща степен зависи от личностния интегритет, експертизата, таланта и енергията на нови политици, ярки общественици и духовни авторитети, способни да мотивират и водят дългосрочно народа ни в избраната посока. – казва председателят на сдружението Христина Христова. – Всичко това не е лесно, но ние вярваме, че общественият форум „Визия за България“, отворен за всеки сънародник, желаещ да се включи със свой принос в различни фази на процеса, ще обедини усилията ни и ще доведе до желания резултат. Това е само началото от предстоящия колективен доброволен труд на многобройни съмишленици с мисията да потърсят цел и път за страната ни в 21 век. Време е да дадем възможност на експертната колективна интелигентност да оглави развитието.“

Стартиралият на 25 март 2018 Обществен форум „Визия за България“ е независима гражданска инициатива, която не е свързана с обявеното от БСП предстоящо представяне на визия за страната през месец май т.г.

 

 

Прочетете също

Без официален ритуал за Деня на Независимостта

Без традиционния официален ритуал по повод обявяването на Независимостта на България ще се отбележи 112-та …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *