Последни новини
Начало | Образование | Взривоопасни приказки на кмет и общински съветници

Взривоопасни приказки на кмет и общински съветници

По непотвърдена информация 200 граждани се очакват да дойдат на 30-ти март в зала „Гена Димитрова“ където ще се проведе заседанието на Общинския съвет. Поводът са включените в дневния ред точки за закриване на училищата „Васил Левски“ и „Никола Вапцаров“ и откриването на ново под името „Васил Иванов Кунчев – Левски“.

От януари месец тези точки се прехвърлят от сесия в сесия. Общинските съветници от „Патриоти за Плевен“ се обявиха против подобно решение. Аргументите им бяха в полето на емоциите – името на Апостола и на негов съратник основал училището преди 150 години. Като че ли това ще реши проблема с липсата на достатъчно деца и натрупаните задължения на училището. За да не нажежава предизборните страсти кметът Спартански обяви, че ще внесе въпроса за разглеждане на мартенската сесия. И в негов стил обяви по време на понеделнишката оперативка след изборите: „От съветниците зависи дали ще образуваме ново училище …. или ще натирят децата с решение за отделяне, за да се спазят изискванията на закона. Има революционна готовност, която предвещава взривоопасна сесия, ако съветниците решат да натирят децата накъдето им видят очите.“

С такава лексика наистина се създава „революционна готовност“, при която единствените виновници са общинските съветници, а кметът е целият в бяло. И никой не задава въпроса „Защо се е стигнало до тук и кой го е допуснал“ ? Защо предишният Общински съвет, в който беше и кметът Спартански, е допуснал нарушаването на чл. 26 от Закона за народната просвета /отм./, а сега чл. 38 от Закона за предучилищно и училищно образование от страна на ръководството на Малката езикова, и по този начин години наред незаконосъобразно се поддържат паралелки от 1-ви до 7-ми клас със засилено изучаване на чужд език, нещо което по закон е разрешено от 8-ми клас ?! Защо е допуснато по този начин да се заблуждават родителите на записаните в тези класове деца да смятат, че децата им учат в езиково училище ? Защо местните управници от няколко мандата са допуснали по този начин тази нелоялна конкуренция между училищата ?!

Много е лесно да се биеш в гърдите с патриотичен плам, че защитаваш едно училище защото не си в състояние да решиш проблема с липсващите пари и деца по друг начин освен с името на Васил Левски. Както и да си изписваш кметски активи с терминология от рода на „…съветниците да натирят децата…“ вместо да излагаш аргументи не само за решение, но и за успокоение на страстите ! Това последното е задължение на всеки кмет. Освен ако не иска да бъде „герой“ за половината град и „враг“ за другата му половина. И накрая, но не на последно място – госпожата директорка на „Васил Левски“ как пък не можа за 10 години да се справи с проблема на училището си ?!

Предварителните нагласи за „взривоопасна сесия“ на 30-ти март са опит за манипулиране на фактите и приписване на активи – политически, административни, кметски. Родителите на всички деца, във всички училища – нямат нужда от това. А от спокойствие и управленска мъдрост. Дано на 30-ти март ги намерят.

Прочетете също

Националната седмица на четенето отбелязват ученици от Плевенската езикова гимназия

Националната седмица на четенето, 16 -20 ноември 2020 г., отбелязват учениците от Х.”д” и Х.”е …

Един коментар

  1. Деян Кънев

    Стана практика управляващите само да приказват. Кметът няма какво да предупреждава за революционната ситуация, ами да си беше седнал на управленския задник, за да не се стигне до този проблем.Как да имам доверие на един човек, който позволява подобни безобразия с деца?!Надявам се на 30 март учители и родители да дойдат в залата и да потърсят директно сметка на съветниците и кмета защо се стигна до тук. Имат право!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *