Веселин Плачков: Не съм политически обвързан

Моята мечта е да е да бъда на сцената, да играя, да снимам филми и да не се занимавам с бюджети

Крайният вдясно – Веселин Плачков. Снимка – Плевен прес.

Разговаряме с актьора Веселин Плачков, по повод участието му в пресконференция на АБВ, състояла се в Плевен на 3-ти февруари

Г-н Плачков, по време на пресконференцията г-н Петков каза за вас, цитирам: Онзи ден беше рождения ден на Ванга, тя ни завеща кои са трите важни неща – живота, хляба и добротата. И Веско е носител на трите.“ Как ще коментирате това ?

Това е мнение на г-н Петков, разбира се. И аз се зачудих на това сравнение. Може би вижда в мен живота, защото съм млад, на 45 години. Хлябът може би е перспективата и бъдещето за някои неща. Но това си го тълкувам аз, пак казвам, това е мнение на г-н Петков.

Като началник на отдел „Култура” в община Плевен, вие сте държавен служител, нали ?

Точно така.

Но в Закона за държавния служител има един чл. 4-ти ал. 2-ра, където се казва, че държавният служител трябва да бъде политически неутрален. Не сте ли в противоречие със закона ?

Аз не съм политически обвързан тъй като не съм член на АБВ. Ако ме предложат, то ще е от гражданска квота. Пак казвам, моето появяване днес /на пресконференцията, б.а./, беше по повод излязлата информация че аз съм едва ли не водач на листа. А това беше всъщност, че съм предложен, има номинации. Аз не съм се подписвал, че съм съгласен. Не съм решил за себе си дали ще се занимавам с това нещо. И в днешния ден имах пуснат ден, законен отпуск, за да не бъда на работа и да мога да присъствам на тази пресконференция. Чисто човешки да се разбере, че  съм предложен, номиниран. Нищо повече от това.Не съм водач на листа.

Има ли място политиката в културата ?

Политиката за съжаление се занимава с всичко. И с култура, с образование спорт земеделие, с всички отрасли.на живота ни. Така че, по един или друг начин, политиката се занимава с нас, колкото и да не искаме ние  да се занимаваме с нея.

Моята мечта е да бъда на сцената, да играя, да снимам филми и да не се занимавам с бюджети, с това кой, от къде и как, по кой законов ред идват финансите. И да бъде ограмотявана нашата публика.

За съжаление обаче, според мен няма такава национална стратегия. И тъй като няма кой да свърши тази работа освен тези, които сме в реалния сектор като творци, явно ние ще трябва да се занимаем да си оправим нашата си ложа. За да може да работи. Аз съм казвал, че не е най страшното един културен институт да остане без пари. Но ако един културен институт   остане без публика и тя е ненужна, колкото и пари да изсипете там, тя пак ще бъде толкова ненужна и умряла, колкото и без пари. 

С това аз се занимавам от първия си ден след завършването на НАТФИЗ. Затова преди 20 години вече станаха, направих този кръжок в Плевен. За да възпитавам публика.  И той беше в плевенската библиотека, за да могат децата да четат и да им бъде нужен театъра. Но за съжаление не виждам някой да прокарва такава политика където и да било в България. Това е. Така че, това е мястото на политиката в културата и на културата в политиката.

Разбира се, ние като разпознаваеми лица, бихме помогнали на една или друга личност, тъй като повечето артисти, които познавам,  повече вярваме в личности отколкото в партиини идеологии. И да, бихме подкрепяли и сме подкрепяли не веднъж различни хора.  И политици. И да, може би и други артисти ще се занимават или се занимават в момента с политика. Но това не е нещо невиждано, нечувано или неправилно.

Вие сте началник на отдел, който се занимава с култура. Кои са вашите механизми, с които  прокарвате това, за което преди малко говорихте ?

Аз съм от много скоро началник на отдел „Култура” и за съжаление попаднах в тази пандемична обстановка. И реално не съм имал възможност да свърша кой знае какво, тъй като културния живот не само в Плевен, но  в цялата страна е на командно дишане.  А и смятам, че размахът трябва да бъде малко по-голям. Не смятам, че общините, кметовете, началниците на отдел култура и директорите на дирекции, могат да решат всички проблеми. Те могат да помагат на общата стратегия, ако има такава изградена. За съжаление, тази, която виждам в момента, не мога да кажа, че работи по най-правилния начин.

Стратегия на община Плевен или национална стратегия ?

Национална стратегия. Смятам, че освен тези хора, които се занимават с административната част на нещата, трябва да има и т.н. идеолози.  Винаги съм смятал, че един идеолог може да отиде и да даде някаква идея. И едни мъдри хора администратори, да облекат тази идея в закон и финанси. Защото иначе ще си остане само една добра идея. Това според мен, трябва да бъде една съвместна работа. Там не трябва да имат място нито егото, нито необразованите хора,.  Там имат място хора, които реално работят тази професия,  без голямо его, за да могат да се вслушат в съветите на тези, които разбират повече от тях в другата сфера.

Прочетете също

Мартин Заимов /ДБО/: В момент на несигурност, свободата на личен избор трябва да бъде уважена

Мартин Заимов, включен в листа на „Демократична България – Обединение“ Плевен. Снимка – интернет Финансистът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *