Весела Йотова, директор на НУ „Патриарх Евтимий – Плевен: Пожелавам на родителите да бъдат по-близко до децата си и заедно с учителите да ги подготвят за предизвикателствата на живота

ДИРЕКТОР

Весела Йотова. Снимка – Плевен прес.

В навечерието на поредният празничен 15-ти септември се срещаме с г-жа Весела Йотова – директор на НУ „Патриарх Евтимий“, за да разберем какво ново ще има в това знаково за Плевен училище. Посрещна ни празнична атмосфера в класните стаи създадена от учителите, удобства за деца и родители, чудесни сервизни помещения и столова, голям училищен парк. Видяхме, че е помислено за всичко, дори и за скандинавски мъх, който да попива влагата в приземните помещения.

Весела Йотова е директор на училището от 2018-та година, с магистърска степен „начална педагогика“ и първа квалификационна степен. Била е експерт в РУО – Плевен и има многобройни публикации в областта на образованието.

Ето за какво разговаряхме:

Г-жо Йотова, училище „Патриарх Евтимий“ посреща поредна нова учебна година. Какво ще е новото във вашето училище?

Училище „Патриарх Евтимий“ е създадено през 1906 година със средства на родолюбиви плевенчани. Днес това е училище с традиции и изграден признат авторитет. 117 години се поддържа този авторитет. Училището е член на Асоциацията на Кембридж училищата в България, притежаваме уникален за общинската образователна структура екстериор, който хармонично съчетава сграда – паметник на културата и открити зелени пространства.

Тази година резултатите от външно оценяване на учениците ни по български език  са отлични и по този показател сме на първо място в област Плевен.

Новите мерки, които си залагаме за предстоящата учебна година са измерване на образователните резултати, нива на подготвеност и напредване на учениците, планиране на дейностите за изграждане на позитивен климат и удовлетворение на учениците от образователния процес.  Това се мерки, които водят до устойчиви резултати и ние ще ги прилагаме през новата учебна година.

Колко нови първокласника ще имате тази година?

Училището ще има 85 нови първокласници, разпределени в 4 паралелки. Това е повече в сравнение с миналата година. Важно е да се подчертае, че е осигурена целодневна организация за всички постъпващи в първи клас.

Това е добър атестат за училището. Означава ли, че нямате проблеми?

Ние сме начално училище и проблемите  при нас не са толкова големи колкото в едно средно училище или професионална гимназия. Но всеки си решава проблемите в зависимост от категорията на институцията.

Вашите какви са?

Нашият проблем е сградният фонд. Проблем ни е изграждането на спортна площадка, тъй като разполагаме с едно от най-големите дворни пространства и въпреки многобройните искания и

проект, който е финансиран от самата институция , не се случва изграждането на спортната площадка.

Защо?

Просто не сме в училищата, които попадат в проектите за изграждане на тези спортни площадки. Но ние не спираме да опитваме и да кандидатстваме по различни програми.

Какво е да си директор на училище като „Патриарх Евтимий“?

Да си директор на всяка една образователна институция е голяма отговорност. Трябва да имаш ясна визия за развитието на институцията, за да можеш да отговориш на очакванията на обществото. Всичко това, което са постигнали хората преди теб, трябва да го развиеш и продължиш.

Вие сте член на Инициативен комитет за издигане кандидатурата на Александър Николов за кмет на Плевен. Какво ви накара да станете член на този комитет?

Накара ме това, че познавайки този млад господин, реших да подкрепя един млад, успял човек. Винаги трябва да се дава предимство на младите хора, които са доказали, че са успешни, че имат ясна визия за управлението и за развитието на общината. В негово лице виждам един млад човек, който би могъл да промени съществуващия до момента начин на развитие на общината. Плевен да стане привлекателен център за младите хора, които искат да живеят тук, а не да емигрират в други градове.

Имате дълъг професионален опит в системата на образованието. Затова да ви питам: „за“ или „против“ делегираните бюджети в училищата?

Въпреки многото изисквания към разпределението на средствата, директорът при разходването им спазва едни основни принципи, които са посочени в Закона за публичните финанси. Плюсът на делегирания бюджет е, че директорът разполага с относителна свобода при разходването на средствата.

А минусите?

Минусите на делегираните бюджети са за малките образователни институции, тъй като делегираният бюджет е в зависимост от броя на учениците. Но това пък поставя тези институции в една конкурентно способна среда. И тук водещ фактор е качеството на образованието.

Броени часове остават до официалното откриване на новата учебна година във вашето училище. Какво ще пожелаете на деца и родители по този повод?

Първо ще се обърна към родителите с пожеланието да бъдат по-близко до децата си. За да ги подготвят, заедно с техните учители, за предизвикателствата на живота. На децата пожелавам здраве, спокойствие и да се чувстват щастливи в училище, тъй като техните учители са заредени с много духовни сили и упоритост, за да постигнем общите резултати, към които всички се стремим.  

У 1

У 9

У 8

У 12

У 10

У 14

У 5

МЪХ

У 15

У 13

БУКВАРЧЕ

У 2

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

NS 1

Свилен Трифонов /ПП/ДБ/, Марио Рангелов /ДПС/, Пламен Тачев /ГЕРБ/ – в челната тройка за подкрепа отново на 9-ти юни

Снимка – интернет. На 17-ти април „Плевен прес” публикува поредна анкета, в която зададе въпроса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *