Вдъхновяваща изложба „Личности и събития в българския спорт“ бе открита в Плевен

369 4945

Изложбата “Личности и събития в българския спорт” бе открита в Регионалния исторически музей на Плевен. Събитието се реализира по инициатива на Асоциация „Докосни дъгата” и се проведе в деня, в който град Плевен чества своя празник.

Експозицията събира 316 изключително ценни артикула на олимпийски шампиони и медалисти, световни и европейски шампиони. Те са представени в български музей за втори път. Дебютът на изложбата бе в Пазарджик, а в следващите 6 месеца ще бъде разположена в Регионалния исторически музей в Плевен.

Сред гостите на откриването на експозицията бяха кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов, областният управител на Плевен Николай Абрашев, председателят на Общински съвет Плевен доц. Иван Малкодански, президентът на Българската национална федерация по карате сенсей Русалин Русалинов, олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, златното момиче на българската художествена гимнастика Ренета Камберова, световният шампион на Универсалната боксова организация Йосиф Панов, легендарният треньор по баскетбол Дарин Великов, капитанът на Баскетболния клуб (БК) “Левски” Асен Великов, Тодор Тодоров – треньор в БК „Спартак“ – Плевен, шахматистката Цвета Галунова, бившият футболист и настоящ треньор Светослав Бърканичков, директорът на плевенското Спортно училище “Георги Бенковски” Мариана Костова и треньорът по борба Цоло Божилски. 

„Тези експонати носят своята история за упоритост, труд, всеотдайност и непреклоним дух“, каза председателят на УС на Асоциация „Докосни дъгата“ Денислава Ангелова при откриването на изложбата “Личности и събития в българския спорт”. Изложбата се състои изцяло от артикули, които са ѝ дарени от световноизвестни спортисти.

“Спортът не е само игра, а вдъхновение да искаме да постигаме, да искаме да имаме победи. Всеки един от тези експонати показва труда, мечтите и победите на нашите спортисти”, допълни тя. Д-р Ангелова си спомни за Стефка Великова и благодари за всичко, което легендата е направила за плевенския волейбол на нейното семейство, в лицето на Дарин и Асен Великови.

В изложбата са представени спортисти като Григор Димитров, Димитър Бербатов, Христо Стоичков, Петър Лесов, Станка Златева, Армен Назарян, Елица Янкова, Божидар Андреев, Божидар Темелков, Детелин Далаклиев, Ренета Камберова, Цвета Галунова, Антъни Иванов, Йосиф Панов, Ивет Горанова, Матей Казийски, Стефка Великова, Мадлен Радуканова, Асен Великов, Димитър Илиев и други.

Показани са екипи и награди на български футболисти, които участваха в Световното първенство в САЩ’94 – Христо Стоичков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Златко Янков, Даниел Боримиров, Пламен Николов.   

За истинските фенове на спорта интерес ще представлява да видят част от екип на Майкъл Джордан с автограф и щафетна палка на Карл Люис. Изложбата може да бъде разгледана в следващите шест месеца. Д-р Денислава Ангелова изрази надежда в бъдеще експозицията да намери своето място за постоянно в плевенски музей. 

369 4833

viber image 2024 05 15 23 58 16 835

viber image 2024 05 15 23 14 52 769 jpg

viber image 2024 05 15 23 58 16 651

viber image 2024 05 15 22 56 03 443

viber image 2024 05 15 23 14 52 769 1 jpg

Снимки: Община Плевен

Споделете:

Прочетете също

YLICI

12 плевенски улици ще бъдат измити днес. Вижте кои.

Графикът за 24 юни /понеделник/ на ДЗЗД АСА КЛИЙНИНГ – изпълнител на дейността „Поддържане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *