Валери Лачовски: Моята битка е спасението на Плевен и правилният подход това да стане

В 1
Валери Лачовски. Снимка – пресцентър.

Валери Лачовски е водач на листата на ГЕРБ – СДС от 15 МИР Плевен, за предстоящите избори на 14 ноември. Той е областен председател на ГЕРБ и депутат в 46-то НС. Семеен, с три деца. Живее в Кнежа, където е прокурист на местната болница.

Млад, образован, експерт по медицински мениджмънт, с политически опит като общински координатор на партийната структура в Кнежа.

В професионалната му биография се откроява успехът му като мениджър на болницата в Кнежа и стабилизирането на областната партийната структура на ГЕРБ.

Последователен във вижданията си за правене на полезна за хората политика и диалогичност между партии и лидери.

Водач на плевенската листа на ГЕРБ – СДС, която е с № 32 в предстоящите избори.

Г- Лачовски, броени часове остават до изборния ден. ГЕРБ имаше много срещи по места с хората от плевенска област. Разбрахте ли какво най-много им тежи ?

Неяснотата! В очите на всички хора, с които имах възможността да се срещна през последния месец, видях много въпроси и огромна тревожност. Притесненията, за това, какво следва в утрешния ден, разочарованието от прозрението, че бяха поставени половин година в позицията на експеримент и до някъде болката, от напразно гласуваното доверие. Цялата картина е комплексна и има още много, за изброяване.

И как се чувствате когато чувате това ?

Определено разочарован.

Защото добре, имаше умора от ГЕРБ. И ГЕРБ се оттегли. Остана в опозиция. Оставихме новите партии да решават. Да водят към промяна, към нещо ново, към конструктивен диалог и различен модел на управление.Единственото , което успяха да постигнат обаче е тотална дезориентация на държавата!

Разочарован съм, защото много от тях отидоха в парламента без никаква ясна идея какво ще правят там. Отидоха с идеята да махнат ГЕРБ и счупят статуквото. Добре. Да приемем, че успяха. Но да задам и аз един въпрос – В борбата за личното политическо оцеляване, къде остана от страната и обществото ни?

Нали и вие бяхте в парламента ? С каква идея отидохте там ?

Идеята ми беше същата като тази, с която се явих на изборите през м. април. Аз не виждах бъдещето на Плевен. Виждах хора, които не мислят за Плевен. Политици, които изобщо не се вълнуват от това, какво ще правят след изборите. Вълнуват се само от това, което им трябва сега и на момента.

Плевен страда от това, че винаги избира лидери, които забравят от къде идват. И забравят да се върнат.

В 4
Снимка пресцентър.

По повод хаоса, в който ГЕРБ иска да сложи ред, Тери Пратчет /британски писател, известен с фентъзи романи, б.а./казва, че хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор. Вярвате ли, че хаосът е непобедим? И каква е личната ви битка с хаоса ?

Аз мисля, че в момента хаосът в България е предвиден и подреден. От различните. Смятам, че това е нещо, което те създаваха дълго време и сега го реализират.

 За тези 10 години направихме не малко Не сме се притеснявали на признаем допуснатите грешки.

Притеснен съм от кризите в момента и ме гневи факта, че никой лидер или политическа партия, не дава конкретни мерки как ще излезем от тези кризи.

Не мога да приема и обвинения без факти, които се сипят от екрана. Не може да говориш за „пропаднала” магистрала „Хемус”, когато става въпрос за подпочвени води, за които фирмата изпълнител е направила изкоп, за да извърши необходимите дейности по отводняването.

При това става въпрос за магистрала, която е от жизнено значение за Плевен. Защото без нея, без допълнителната инфраструктура, бизнес и инвестиции в Плевен трудно ще съществуват. И вместо да говорим за това и за бъдещето на Плевен, непрекъснато се бълват всякакви обвинения, при това без доказателства. Много неща се изговориха без доказателства. Служебният кабинет работи на принципа на пропагандата и това продължава вече 6 месеца.

Лошото е, че не знаем какво ще стане в бъдеще. Дори и аз съм разколебан за сигурността на бъдещето.

Какво ви разколебава толкова ?

Липсата на диалог между политиците. Отношението на другите политически партии, нападките един срещу друг, никакви конкретни идеи за бъдещето, просто една пропаганда. Това ме притеснява. И то много.

Вие готов ли сте за диалог, но търсите ли го ?

Вярвам, че основата за конструктивни мисли минават през призмата на диалога. Това се нарича държавнически подход чрез отговорност и прозрачност.

Смятам, че след изборите трябва да направим нещо много важно. Първо да овладеем кризата, която категорично е проблем. Трябва да направим мерки насочени към бизнеса. Конкретни мерки трябва да има за подпомагане и на физическите лица. Както и към пенсионерите, и всички социално слаби лица. Трябва да подсигурим хората да излязат от кризата. Да подсигурим бизнеса, за да има някакъв икономически растеж.

Това в национален план, но ако говорим само за Плевен, да не забравяме, че неговият растеж беше забавен от правителството на ГЕРБ по време на първия мандат на кмета Спартански.

Не мисля, че известно напрежение между местната и централна власт може да доведе до спиране развитието на Плевен. В Плевен са влезли 381 милиона за периода на двата мандата до момента. 381 милиона са влезли в община Плевен.

Да, но в сравнение с Бургас, Пловдив – това е нищожна част.

Съгласен съм, но тези милиони къде са ? Всеки ден се разхождам из Плевен и не виждам къде са тези 381 милиона. Но не искам да нападам местната власт. Още повече, че и политиците от ГЕРБ в Плевен допуснаха много грешки. Но вижте, това не изключва диалога. Защото не само ГЕРБ е виновен за Плевен, а всички политически партии. До една. Затова трябва да направим като завета на Левски – кажи ти моите и аз твоите кривици, та да се оправим и вървим в едно. Ако ще сме хора.

Искаме диалог и търсим промяната. Затова и листата на ГЕРБ в Плевен е единствената в България, която е изцяло подменена. Време е да покажем какво можем ние младите – като професионалисти и можещи хора.

Като млад и можещ човек, който ще стане депутат, какви ще са първите ви стъпки за Плевен ?

Много съм мислил по този въпрос. Направих много срещи в различни сектори на бизнеса в Плевен. Чух проблемите на по-голямата част от тях. Първото нещо, което ще направя е да се срещна с излъчени от тях представители по сектори. Защото не съм специалист по всичко. Чрез правилна и системна комуникация, даобособим мерки, с които да си съдействаме в началото. Тези мерки ще подаваме към парламента, правителството и местната власт.

Ако трябва всеки месец ще се срещаме, за да обсъждаме проблемите и да работим към отстраняването им. В момента най-важно е да се намери начин бизнесът да оцелее, да задържи работниците си и да излезе от кризата.

Другото нещо, което много искам да направя е да видя каква е готовността на община Плевен откъм европейски проекти. Да видя какво са направили, какво готвят за бъдещето.

Като за началомисля, че е достатъчно. Необходимо е да започнем с полагането на основи. Плевен беше един от най-добре развиващите се региони и може да стане център на Северна България. И аз съм убеден, че ще стане ако всички мислим за него. 9 народни представители излъчва Плевен. Нима тези 9 представители, които са специалисти в своята област, не могат да помогнат ? Не може ли да се защити интереса на нашия град и на нашите общини ? Може. И това трябва да стане на всяка цена.

В 6
Снимка – пресцентър.

Голям сте оптимист …

Аз живея в община Кнежа и имам 3 деца. И децата ми живеят там. Но бъдещето им много скоро ще бъде в Плевен, защото ще дойдат да учат тук. Цялата област трябва да се развива, но за да стане това, всичко трябва да тръгва  от центъра към периферията.

Аз живея в Кнежа, но всяка една община в област Плевен, живее в Плевен. Ние всеки ден сме тук. Плевенска област е едно цяло, защо трябва да ги делим ? Това е голяма грешка. И който си позволява да го направи – греши. И то много.

Всичко това, което споделихте и искате да направите, ако по някаква причина не стане, вероятно огорчението ви ще е голямо.

То няма да стане за 30 дни, нито за година. Това нещо ще ми отнеме много време. А най-трудното ще е да накарам хората да ми повярват, защото още не ме познават. За да можеш да повярваш на един човек, трябва да го опознаеш. Това е дълъг процес, който обаче приемам с удоволствие. Защото до сега винаги съм поемал тежки битки в ситуации, които са били безнадеждни. И съм ги печелил. Лесно е да отидеш на нещо готово, създадено. Трудно е сам да го изградиш.

Аз мисля, че всичко е въпрос на мотивация и възможности. Мотивиран съм да търся спасението за Плевен и правилния подход това да стане.

И сте готов да платите цената за това ?

Нямаше да съм тук, ако не съм готов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

1 19

Община Плевен поднови меморандума за сътрудничество с Българската академия на науките

С полагане на подписи от кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов и от председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *