Валери Лачовски: Моето щастие е семейството

ВАЛЕРИ 2

Валери Лачовски. Снимка – Плевен прес.

Той е състоятелен човек, но мрази парвенющината. Амбициозен, но не на всяка цена. Живее в малък град, но знае, че професионализъм, морал и интелект не са географски понятия. Партийно лоялен, но не и сервилен. Упорит, но не и твърдоглав. Обичащ многолюдните семейства, затова има три деца. Влюбен и до днес в съпругата си. И винаги гледа събеседника в очите. Както и по време на това интервю.

Г-в Лачовски, остават три дни до изборите. Как се чувствате ?

Добре. Щастлив и мога да кажа много радостен. Обикаляйки цялата област правейки събрания, виждам, че хората отново ще гласуват за ГЕРБ. Но виждам и тежка умора в тях. Защото 5 пъти сме на избори за 2 години. Има и недоверие към политическата класа и към партиите.

Но виждам нотка надежда именно към ГЕРБ.

Това ли ви прави щастлив, това ли е щастието за вас ?

Не точно. Но смятам, че в моята партия има доста експерти. Прави ме щастлив това, че хората проумяха, че експертите са в ГЕРБ. Това, че виждам едно нормално бъдеще, което ние като експерти и аз като част от тази партия ще можем да стабилизираме България и да върнем възможността хората да предвиждат бъдещето. Да могат да мислят за напред.

Това е щастието на партиеца във вас ?

Да, така е.

А щастието на човека Лачовски в какво е ?

Аз съм доста щастлив човек. Имам 3 деца и прекрасна съпруга. Имам прекрасно семейство, на което много държа и много обичам. Те винаги са ме подкрепяли и са зад мен. Семейството е моето щастие.

Как успявате да балансирате между двете неща – семейство и партия ?

Имам прекрасна съпруга, която много ме подкрепя. Винаги съм казвал, че ако мога да върна времето назад, отново бих потърсил нея. Аз успях благодарение на нея и нейната подкрепа. Много разговаряме с нея, всичко си казваме, винаги ме интересува нейното мнение. Защото тя вижда нещата по различен начин от мен.

Всяка вечер се прибирам в къщи, хапваме, слагаме децата да лягат и си имаме час и половина разговор за случилото се през деня.

На кого разчитате повече за политическата си кариера  – на партията или на семейството ?

На партията разбира се. Но повече на семейството. На партията до толкова до колкото с хората, които сме там, да вървим в правилната посока. Това би ми помогнало на мен като партиец. Да съм сигурен, че тези неща, които ще предлагаме като програма, да можем да я спазим. И да стабилизираме страната. 

Вие сте 12 години в партия ГЕРБ. Успяхте ли да видите и грешките на партията през това време ?

ГЕРБ допусна много грешки. Макар че, тя не е много стара партия, създадена е през 2007-а година. Има много по-стари партии от нас. Нормално е да се допускат и грешки, то е като израстването на малко дете.

Смятам, че в началото като много млада партия не беше опитна, учеше се да управлява и това донесе негативи. Събирането на много хора в началото, които подкрепяха партията, доведе и хора, които не трябваше да присъстват в нея. Радвам се, че те вече не са сред нас, защото носеха негативи.

ГЕРБ допусна грешка в миналото си и сега си взе бележка от това. Работата с млади хора – нещо много важно в момента. Една партийна структура трябва да има много дълга скамейка. Млади, интелигентни хора, хора с професии, които имат визия за бъдещето.

Сега може да видите в листата за Плевен колко млади хора има в нея. Тя е с най-много млади хора, които са под 30-годишна възраст и всичките са с професия. Работещи и успешни хора, нито един от тях не е безработен. И всички имат някаква визия за бъдещето си и за Плевен. Те са плевенчани, живеят тук, искат да останат тук и имат идеи. Не са просто пълнеж в листата.

Повечето партии разчитат на „старите муцуни”, а те вече са изхабени. Хората имат нужда да видят нещо ново и свежа кръв, която да се влее. Аз имам точно тази представа за политическото бъдеще на партията.

Говорите за „стари муцуни”, но начело на листата ви е точно такава. Г-н Тачев има 20-годишен стаж като депутат.

Вчера четох на дъщеря си една приказка за полезните стари хора /”Старите хора”, българска народна приказка, б.а./ Г-н Тачев е човек от плевенско /Червен бряг, б.а./ Той е човек, който милее за ГЕРБ. И смятам, че не трябва да опускаме мъдростта в партията.

Дипломатичен отговор. А как изглежда днес Плевен през вашите очи ?

Плевен е град, който беше един от най-хубавите градове в Северна България. Беше пример за развитие. Няма да забравя как баща ми ме разхождаше из „Кайлъка” в петък и събота. Спомените ми за онзи Плевен са много хубави.И много мили.

В момента обаче, Плевен не върви добре. Но не е момента сега да говорим за местната власт, защото предстоят парламентарни избори.Народното представителство е съвсем различно нещо от местната власт. Би трябвало да е в нейна помощ, но да не забравяме, че от нея идват идеите, които ние трябва да защитим.

Смятам, че в момента Плевен е спрял развитието си. Да вземем една Враца, която е доста напред в това отношение, докато…

И с кмет от ГЕРБ…

Да, което показва, че ГЕРБ знае как да управлява и знае как да направи така, че хората да живеят добре там, където са родени и останали да живеят. Смятам, че в момента Плевен е спрял развитието си от доста време.

И причината е ?

Не сега. Причината е комплексна.

Да не би причината да е безпартийният кмет ?

Не. Защо кметът трябва да е партиен ?

Защото кметовете на ГЕРБ в София, Варна, Пловдив постигнаха добри резултати заради партийната си принадлежност.

Не мисля така. Аз смятам, че са постигнали добри резултати защото знаят какво правят и имат визия.

Един кмет не трябва да бъде партиен. Не смятам, че трябва да бъде силно партиен човек. Даже точно обратното. Когато избираме кмет на община, на такъв голям град като Плевен, трябва да търсим личност. Трябва да търсим човек, който да има хубава история. Човек, който е създал нещо, в който можеш да видиш представата му за бъдещето. Точно това липсва в Плевен. Тук има много политици, които казват, че милеят за Плевен, но нямат визия за града. А това е много важно. Дали ще бъде доказал се млад човек, или човек на средна възраст, но също доказал се, на нас ни трябва личност с възможност да мисли и създаде условия в града. А условията докарват инвестиции.

Разговаряме по време на предизборна кампания. Как я намирате ?

Вяла. Не мога да кажа, че е силна кампания. Вяла е и то от всички партии. Което е напълно нормално. Защото за пети път излизаме на избори. Хората се нагледаха и наслушаха на всичко това, което трябва да се направи.

Аз не виждам голяма разлика между програмите на партиите. Тъкмо обратното. Но виждам една междуличностна битка на определени хора, които на всяка цена искат да управляват и да вземат всичко.

В момента българският гражданин гласува така, че да няма превес нито една  партия.

Не е ли нормално желанието да си в Парламента, защото само така можеш да реализираш програмата си ?

Съгласен съм. Но не всичко е на всяка цена.Да, всеки от нас иска да стигне до електората си, да стане първа политическа сила. Да състави кабинет сам, но не съм сигурен, че това може да се случи.

Убеден съм, че колкото повече хора гласуват за ГЕРБ, толкова по-силна е възможността да се състави правителство. България има нужда от правителство, това в момента е категорично.

И ако се върнете във времето назад, ще видите, че ГЕРБ беше най-активната парламентарна група, в името на това да има българско правителство. И да се приемат жизнено важни за хората закони. През това време другите парламентарни групи се вълнуваха от съвсем различни неща. Сигурен съм, че един ден историята ще отчете като грешка действията на ИТН и особено на ПП.

Защото освен, че са неподготвени, излъгаха много хората. Да, говореха за пенсии, за социална политика, бореха се даже за кредити. Но държава не се управлява  с кредити. В момента статистиката показва, че българският гражданин в момента тегли много повече бързи кредити, отколкото преди. Което означава, че той има по-големи разходи, отколкото приходи. В един момент това ще гръмне. Не се живее на кредит.

ГЕРБ е гарант, че ако сме първа политическа сила, ще направим правителство и ще върнем сигурността в държавата и ползата от диалога. Така правят партиите, които имат дълъг политически живот и ще останат за дълго в политиката.

А смятате ли, че първото място за ГЕРБ и за която и да е друга политическа сила, ще бъде постигнато по честен начин ?

Убеден съм. И то на 100 %. Защото аз не работя с корпоративен вот. Имам добра структура, която много добре работи, която отива до всяко едно населено място и разговаря с колкото се може повече хора. Говорим с всеки, дори и да не е симпатизант на ГЕРБ. За да стигнем до него, да го разберем, както и той нас. Това е правилният начин да правиш политика.

Да, ще има партии, които ще опитат да купят вота. Да натискат за корпоративен вот. Но няма да е ГЕРБ.

Един въпрос извън политиката – има ли черта в хората, която ви наранява ?

Завистта. Тя е нещо, което много ме наранява. Завистта прави човека злобен. Тогава той не се вълнува какво говориш, защото те мрази истински и от сърце.

Никога не съм завиждал. Винаги съм казвал, че когато видиш човек със скъпа кола, не трябва да се вълнуваш защо я има, а да се опиташ да имаш и ти такава.  Да гониш целите си. За да успееш в живота трябва да гониш целите си. Това е правилният начин.

И накрая – какво ще правите на 3-ти април ?

Ще бъдат тежки избори и може би ще бъда още в офиса. Но мога да ви кажа какво ще правя на 4-ти април.

Какво ще правите ?

Ще седя в къщи и ще си бъда при семейството. Защото не малко пъти съм ги лишавал от присъствието си заради партийни или делови ангажименти. Семейството е най-важният избор за всеки.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Споделете:

Прочетете също

иеремиева

Конкурс за коледно-новогодишна украса на общините под патронажа на Областния управител

Виолета Иеремиева, областен управител на Плевен. Снимка – областна администрация. В периода 1 – 29 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *