Валери Лачовски: Знания, умения и отношение на лекарите към пациента, правят една болница търсена

Как МБАЛ – Кнежа от губеща стана печеливша, разказва нейният управител Валери Лачовски

Валери Лачовски, управител на МБАЛ, гр. Кнежа. Снимка – Плевен прес.

Валери Лачовски е на 37 години. Завършил е средното си образование в Кнежа. Живее в Кнежа със съпругата си, с която имат  три деца, син на 11 години и две дъщери – близначки на 6г.  Срещнали са се в Свищовската стопанска академия. От 9 години управлява МБАЛ Кнежа.

С него разговаря Ива Мусова.

 Г-н Лачовски, как станахте директор на болницата в Кнежа?

 Първо искам да кажа, че с брат ми така решихме, че ще живеем и ще работим в Кнежа. Камъкът си тежи на мястото. И двамата обичаме родния си град.

Болницата имаше задължения и някой трябваше да я поеме докато фалира. Аз тук съм отраснал, майка ми беше лаборант, познавам всеки лекар, всяка медицинска сестра. Тук съм си прекарал детството и юношеството. След това завърших здравен мениджмънт в Свищов при проф. Врачовски, имам бакалавърска и магистърска степен, и съм отличник на випуска.

Бях на 28 години когато започнах тук. Бях свръх амбициран, с огромно желание да си спася къщичката – тук съм отрасъл. Имаше известна доза подценяване на моите способности и очакване, че болницата окончателно ще фалира. Е, не фалира! За мен беше важно всеки работещ в болницата да разбере колко приходи и колко разходи имаме. Нямаше как при приходи 60 хиляди да правим разходи за 80 хиляди. Сега имаме над 200 хиляди приход месечно.

Защо вашата болница е толкова търсена от хората ?

Кнежанската болница е болница от социален тип. Тук идваш  и не плащаш нищо.  Но това не е достатъчно, болницата сама не може да привлече никого. Търсят ни защото имаме добри специалисти. Техните имена привличат хората. Може би защото тук има отношение към пациентите. Ние лекуваме хората, но имаме и едно нормално човешко отношение към тях. В момента в много болници в България липсва именно отношението към пациентите. То не се среща навсякъде по много причини. Едната е, че застарява медицинския персонал, другата е, че е недостатъчно добре платен. И това рефлектира върху хората.Ние непрекъснато получаваме благодарствени писма. Една баба скоро ми каза: „По-добре да отида при селския лекар, който ще ми и обясни, и ще ме прегледа обстойно, отколкото да отида в прехвалена градска болница и там да ме претупат“.

При нас условията са добри. От районите на Оряхово, Бяла Слатина, Червен бряг хора  хора за изследвания, за прегледи, за лечение в отделенията. Но ни липсват медицински сестри, акушерки, лаборанти. Средната работна заплата при нас е доста по-висока, в болницата има дух, мисъл за общото и пациентът наистина е важен.

Кои са най-търсените отделения при вас?

Няма отделение, което да не е търсено. Имаме 5 отделения:

  • Детско отделение с трима педиатри и  добри условия. Завеждащ е д-р Доровска, тя е педиатър със стаж и умения. Лекуваме децата без значение кой ги води.
  • Отделението по Акушерство и гинекология е с трима много добри специалисти, а завеждащият д-р Пресолски е и водещ гинеколог. Персоналът е млад, имат огромно желание за работа, изключително грижовни са към пациентките.
  • Най-силно ни е Вътрешното отделение, защото основно е с кардиологична насоченост. Имаме двама кардиолози, един интернист, един, който тепърва ще завърши и подпомага работата. Д-р Новески е много добър кардиолог.
  • Отделението по Физиотерапия и рехабилитация е много добро. Там завеждащ е д-р Кожухарова, един изключителен специалист. Има и още един лекар, който подпомага работата. Там е със записване и графикът на това отделение е винаги запълнен. Сега заради пандемията временно е спряна работата, но се надявам в обозримо бъдеще да я възстановим. Специалистите, които са в това отделение временно са разпределени да подпомагат работата на другите отделения, това са медицински сестри и  рехабилитатори.
  • Неврологията ни е много добра. Тримата специалисти в това отделение са на много високо ниво. Д-р Дудушки е доказан специалист.  Имаме добра образна диагностика. Специалист там е д-р Попов, който е много добър. Тази година ще купим нов скенер, преди няколко години си купихме нов рентген.
МБАЛ, гр. Кнежа. Снимка – Плевен прес.

Как е с Ковид – отделението?

То не е отделение, а е временна структура. Цял етаж направихме. Напълно е обзаведено, благодарение на даренията на нашите местни земеделци. Общината се слави с многото си и богати земеделци. Те са доста щедри. Всичко, от което имаме нужда, те ни го купиха още в началото на  пандемията, през м.март 2020г. За по – малко от 48 часа ние събрахме повече от 150 хиляди лева за оборудване. Дори не сме обявявали, че търсим подкрепа. Те ни потърсиха. Ние си имаме доверие. Аз съм от 9 години директор на болницата, поел съм я с един милион лева загуба и успяхме да го покрием, вероятно затова ни се доверяват дарителите. От следващата година вече сме на чисто. Сега ще имаме дарение за още два апарата по 20 хиляди лева всеки.

Как успявате да се справите с парите като имате дългове, а и подновявате апаратурата в болницата?

Всички могат да се справят ако знаят как и стига да искат. Счетоводната ни печалба за годината е 256 хиляди лева.

Какво се промени, как от губеща, болницата стана търсена и печеливша?

Започнаха да работят по друг начин.Хората трябва да бъдат амбицирани да работят. Вероятно сме болницата, която най-много съди здравната каса. Аз преследвам правата си. Преборихме се за по-висок бюджет. Обслужването на пациентите трябва да е такова, че да идват  при нас. Не връщаме пациент. Някои хора искат просто лекар да седне до тях на леглото и да им подържи ръката, да ги проверява няколко дни. Хапчетата са еднакви навсякъде. Отношението на лекаря, не само неговите знания и умения, са това което прави търсено едно отделение. Една баба със 17 заболявания няма да бъде излекувана докрай, но може да се подобри нейното състояние.

Повечето проблеми на всички големи болници в България идват от частното в държавното. Тук няма нищо частно.

Как гледат на това колегите ви от други болници?

Много колеги не ме харесват. Мислят че се изхвърлям. Аз говоря само истината.  Ето цифри в тази посока. За 2020г. преминали болни – 2717 , легла 74. На работа тук са 108 души – лекари, медицински персонал, помощен персонал. Работим с 40 пътеки. Не позволяваме да се краде. Лекарите работят спокойно, никой не ги притеснява с нищо. Ние сме болницата с най-високи заплати, но ще ги премълча. Само ще кажа, че средната заплата се е повишила три пъти от времето когато постъпих тук и е чувствително по-висока от другаде. Средно с по 300 лв. вдигаме средната заплата през последните години.

Родените бебета за 2019 г. са 163, за 2020 г. са 139. Стойността на един лекарстводен е 13,89 лв., Тази стойност се повдигна заради Ковид-отделението. В него нямаме пулмолог, но ползваме консултант от УМБАЛ. Стойността на един преминал болен е 781 лв., почти с 200 лв. повече от предходната година. Това е така заради стойността на лечение на Ковид болните, там цената е доста по-висока.

Колко пациенти с Ковид са лекувани тук?

В момента в тази структура лекуват д-р Новески и д-р Иванова – шеф на анестезиолозите. Стараем се да не пращаме наши пациенти в други болници. Тук се грижим добре за болните си. В момента имаме 5 човека с Ковид инфекция. За 2020 г. сме лекували 53 пациенти, за ноември 17 пациенти. Тук нямаме хора на вентилация, болни с такава нужда изпращаме в „Сърце и мозък” – Плевен. Но нямаме нито един починал, изпратен от нас.

Пътеката за Ковид е недофинансирана и има много пациенти, лечението на които струва много пари. Лечението на един Ковид болен е между хиляда и три хиляди лева. Държавата дава допълнително пари за заплатите на персонала и това е много добре.  

Кое ви кара да се усмихвате?

Аз съм винаги усмихнат. Обичам си работата, правя точно това, което искам и съм точно там, където искам. А и не виждам смисъл да се муся на живота.

Ако ми позволите бих искам да пожелая здраве на хората от Кнежа. Здравият човек може да пребори всичко. Бъдете здрави!

Прочетете също

2000 уязвими жители на Община – Червен бряг ще получат хранителни продукти от първа необходимост

2000 уязвими жители на Община – Червен бряг ще получат хранителни продукти от първа необходимост

Снимка – Пресцентър Община Червен бряг. На 20 септември 2021 г., едновременно във всички области …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *