Ваксинира се ректорът на МУ Плевен професор Славчо Томов

р В Георгиев и мед сестра В.Дончева 1
проф. д-р Славчо Томов, д-р Венцислав Георгиев и м.с. Валя Дончева. Снимка – Плевен прес. Снимка – Плевен прес.

 Д-р Венцислав Георгиев и медицинска сестра Валя Дончева извършиха подготовката и ваксинирането на ректора на МУ Плевен професор д-р Славчо Томов дмн, в МБАЛ „Света Марина“. Той е един от 25 медици, които ще бъдат ваксинирани днес в тази болница.

сестра на болница св.марина
Снимка – Плевен прес.

Главната сестра показа  сертификата с датите за двете ваксини и  обясни процедурите във връзка с ваксинирането: Ваксините се съхраняват в хладилник от 2 до 8 градуса температура, всеки флакон съдържа 5 дози. Всеки пациент се запознава с листовка съдържаща кратко описание на продукта, подписва декларация за информирано съгласие и получава сертификат с датите на първата и втората доза.

Веднага след ваксинирането проф. Славчо Томов каза:

Аз съм категорично за приложението на ваксината. Абсолютно подкрепям ваксинационната програма и кампанията и смятам, че това е оръжието, с което ще се справим с корона кризата. Циркулирайки от само себе си вирусът няма да успее да постигне 70% от популацията и единствения начин да спрем разпространението му е това са ваксините. Те са определено безопасни. Тази която дойде първа аз съм убеден че е безопасна. Тя е преминала всички етапи на тестване. По отношение на указанията, те са сведени до минимум и не са по-различни от никоя друга ваксина, които масово прилагаме. Единствените противопоказания са за пациенти с тежък имунен дефицит и имунно алергични състояния.

На журналистически въпрос за многото настроения против ваксините, проф. Томов добави:

Най-големият проблем е липсата на достатъчно информация. Аз смятам, че ваксинирането на точноопределени хора сега при  старта на кампанията е много правилно решение. Хора на които обществото има доверие, особено медиците и не само защото са на първия фронт, но и защото спечелиха доверието на обществото. За конспиративните теории не искам да говоря. Те са в главата на хора, които имат други мисли. Ще споделя силното си впечатление от думи на журналист в края на един репортаж. Той каза: сред всички, които са преболедувалиКовид и излизат живи и здрави от отделението няма атеисти и няма антиваксъри. 

Сред медиците на болница „Света Марина“ 90 човека / това са около 20% от персонала/  са изразили желание да се ваксинират. От тях 25 ще бъдат ваксинирани сега, останалите  през февруари, като  до тогава ще има още по-голям брой изявили желание.

За пациенти с Ковид имаме 25 легла, към момента не е запълнен капацитета. Заболяемостта намалява и с това намалява натиска към болниците, включително и към нашата.

Очаквам ваксинационната кампания да продължи и през пролетта. Това ще бъде дълъг процес, за да бъдат обхванати всички хора изявили желание. От публичните личности зависи популяризирането и обхващането на максимален брой хора. Ще дойдат и другите ваксини и хората ще имат възможност и за този избор. Всички ваксини, които предстои да бъдат одобрени и у нас и в ЕС са преминали всички етапи на тестване, които са задължителни за всеки едни медикамент.

Относно изискванията към чуждестранните студенти във връзка с пандемията проф. Томов заяви:

Ние  сме заявили, че ще приемем присъствено нашите чуждестранни студенти първокурсници. Отложихме семестъра с две седмици –  ще стартира в началото на месец март. Ръководството на МУ ще има академичен съвет в края на януари и ще се съобразим със заповедта на министъра на здравеопазването, а тя ще бъде съобразена с актуалната епидемична обстановка. Ще очакваме присъствено нашите чуждестранни студенти за летния семестър. По отношение всички наши студенти ще направим анализ в средата на февруари на ваксинираните  студенти и преподаватели, и ще подсигурим условия за присъствено обучение при определени обстоятелства.

Прочетете също

Василий

Днес е Банго Васил – „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“

Днес е Банго Васил - „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“ Васильовден или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *