Последни новини
Начало | Новини | Бюджетът на Плевен – гражданите безразлични, управниците – доволни

Бюджетът на Плевен – гражданите безразлични, управниците – доволни

Вече знаете, че бюджетът на община Плевен е 87 704 433 лв., приет с гласовете на 37 общински съветници, 1 „въздържал се“ и 1 „против“. Знаете, че най-много пари се заделят за образованието – над 35 млн. лв. И още: с 200 хил.лв. ще се направи основен ремонт на улици в Плевен, 70 хил.лв. ще отидат за ремонт на плевенските  гробищни паркове, 180 хил.лв. – за изграждане на видеонаблюдение, 700 хил.лв. за рехабилитация на паметници, 350 хил.лв. за културен календар, 48 хил.лв. за ремонт на автогарата, ремонти на улици в кметства, ремонти на училища и детски градини, ремонти на културни учреждения. Езикът на цифрите показва, че най-много средства – 46.27 % от бюджета отиват в образованието. На второ място – с 12.72 % са разходите за жилищно строителство и БКС, и на трето – със 7.40 % са разходите за култура, спорт, почивно дело и религиозни дейности.

За всичко това плевенските медии и сайтове подробно информираха. Но никой не писа за това:

Гражданите отсъстваха на провелото се публично обсъждане на бюджета в зала „Гена Димитрова“ на 12-ти януари. За пореден път плевенчани проявиха пълна незаинтересованост относно сумите предвидени за техните улици, данъци, училища, детски градини, здраве и изобщо – за живота им през 2018-та година. На 5-ти януари в сайта на общината беше качена поканата за публично обсъждане. На него за поредна година участваха единствено тези, които изготвят и контролират бюджетните дейности: кмет, общински съветници /едва 9 от тях/, кметове на кметства, журналисти. Изводът е – гражданите не желаят да контролират чрез Общинския съвет, разбирай съветниците, бюджетът на Община Плевен. Защо обаче не желаят ? Кой от общинските съветници си задава този въпрос ? Не ги ли тревожи подобна апатия или тя е добре дошла за тях ?

Общинските съветници имат малко време за запознаване с проекто-бюджета. Заседанията на постоянните комисии към ОбС са насрочени от ръководството на 22-ри и 23-ти януари, два дни преди сесията. „Нямаме време за задълбочено вникване в бюджета“, негодуват част от съветниците. На 4-ти януари обаче проекто-бюджетът е качен на сайта на ОбС, така че времето е достатъчно ако се следи въпросният сайт. Но както миналата година, така и сега, от страна на ОбС няма инициатива за подобряване на установената практика така щото и съветници, и граждани да бъдат активни в обсъждането на най-важния нормативен акт от местно значение. Комисиите все така се свикват два-три дни преди заседания на сесии, времето за обсъждане в тях е в рамките на 30 минути до час, а инициатива за промяна на тази практика –  до момента няма.

Липса на новаторство от страна на администрацията в представянето на проекто – бюджета. Колкото и да са ограничени общините в изпълнението на бюджетите заради силното централизиране, задълженията им си остават. Като се почне от тротоарите и улиците, мине се през осветлението и чистотата, та се стигне до уличните кучета. Защото всеки гражданин плаща данъци и такси, които влизат в прихода на бюджета. И една община с какъвто и бюджет да разполага, е длъжна да работи за гражданите си. А гражданите са длъжни да участват в работата на общината. Само че как да стане това като на чиновниците в администрацията въображението им стига единствено до цифри, параграфи и таблици. Бюджетът се представя така, както и преди 50 години. Въпреки интернет и назначените компютърни специалисти. От администрацията изглежда все още не са разбрали, че в основата на качественото насочване на подходящата информация към потребителите, стои визуалното съдържание.

Изключително важно е в какво е „облечена“  една информация, за да може да бъде лесно възприета и запомнена. Особено когато това са сухите цифри в един проекто-бюджет. На помощ в такива случаи идва инфографиката, която до този момент изглежда е непозната за нашата администрация. Както и познанието, че мозъкът на човека възприема до 90 % от информацията когато е с ефектно визуално представяне, докато от прочетения текст запомня едва 20 %. Прекрасна илюстрация в това отношение е представянето на бюджета на община Габрово за 2018-та година: https://gabrovo.bg/files/FS/Proect%20budjet%202018/%D0%91%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82_2018.pdf

Там стратегическата цел на бюджета е представена с акростих ! Ето го:

Г – град – център на традиции и иновации

А – ангажиран с висок стандарт на жизнената среда

Б – благоприятен за бизнес и инвестиции

Р – развиващ интелигентни и креативни идеи

О – осигуряващ условия за пълноценна изява на личността

В – вълнуващ с уникална култура и природа

О – отворен към хората

Акростих за представяне на стратегическата цел на „Бюджет 2018 – Габрово“ !

Невероятно  като идея ! Запомнящо се, вълнуващо, предизвикателно !  Чак да ти стане криво, че в твоя град няма подобно нещо !

Ако трябва да перифразираме една известна литературна фраза, тя ще е „Бюджетът умря, да живее Бюджетът“ ! Та и в Плевен така. И май всички са доволни !

 

Прочетете също

На 4-ти декември православни и католици почитат Света Варвара – покровителка на децата от болести

Св. Варвара, икона. Снимка – интернет. Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *