Бюджетът на Плевен – гражданите безразлични, управниците – доволни

Вече знаете, че бюджетът на община Плевен е 87 704 433 лв., приет с гласовете на 37 общински съветници, 1 „въздържал се“ и 1 „против“. Знаете, че най-много пари се заделят за образованието – над 35 млн. лв. И още: с 200 хил.лв. ще се направи основен ремонт на улици в Плевен, 70 хил.лв. ще отидат за ремонт на плевенските  гробищни паркове, 180 хил.лв. – за изграждане на видеонаблюдение, 700 хил.лв. за рехабилитация на паметници, 350 хил.лв. за културен календар, 48 хил.лв. за ремонт на автогарата, ремонти на улици в кметства, ремонти на училища и детски градини, ремонти на културни учреждения. Езикът на цифрите показва, че най-много средства – 46.27 % от бюджета отиват в образованието. На второ място – с 12.72 % са разходите за жилищно строителство и БКС, и на трето – със 7.40 % са разходите за култура, спорт, почивно дело и религиозни дейности.

За всичко това плевенските медии и сайтове подробно информираха. Но никой не писа за това:

Гражданите отсъстваха на провелото се публично обсъждане на бюджета в зала „Гена Димитрова“ на 12-ти януари. За пореден път плевенчани проявиха пълна незаинтересованост относно сумите предвидени за техните улици, данъци, училища, детски градини, здраве и изобщо – за живота им през 2018-та година. На 5-ти януари в сайта на общината беше качена поканата за публично обсъждане. На него за поредна година участваха единствено тези, които изготвят и контролират бюджетните дейности: кмет, общински съветници /едва 9 от тях/, кметове на кметства, журналисти. Изводът е – гражданите не желаят да контролират чрез Общинския съвет, разбирай съветниците, бюджетът на Община Плевен. Защо обаче не желаят ? Кой от общинските съветници си задава този въпрос ? Не ги ли тревожи подобна апатия или тя е добре дошла за тях ?

Общинските съветници имат малко време за запознаване с проекто-бюджета. Заседанията на постоянните комисии към ОбС са насрочени от ръководството на 22-ри и 23-ти януари, два дни преди сесията. „Нямаме време за задълбочено вникване в бюджета“, негодуват част от съветниците. На 4-ти януари обаче проекто-бюджетът е качен на сайта на ОбС, така че времето е достатъчно ако се следи въпросният сайт. Но както миналата година, така и сега, от страна на ОбС няма инициатива за подобряване на установената практика така щото и съветници, и граждани да бъдат активни в обсъждането на най-важния нормативен акт от местно значение. Комисиите все така се свикват два-три дни преди заседания на сесии, времето за обсъждане в тях е в рамките на 30 минути до час, а инициатива за промяна на тази практика –  до момента няма.

Липса на новаторство от страна на администрацията в представянето на проекто – бюджета. Колкото и да са ограничени общините в изпълнението на бюджетите заради силното централизиране, задълженията им си остават. Като се почне от тротоарите и улиците, мине се през осветлението и чистотата, та се стигне до уличните кучета. Защото всеки гражданин плаща данъци и такси, които влизат в прихода на бюджета. И една община с какъвто и бюджет да разполага, е длъжна да работи за гражданите си. А гражданите са длъжни да участват в работата на общината. Само че как да стане това като на чиновниците в администрацията въображението им стига единствено до цифри, параграфи и таблици. Бюджетът се представя така, както и преди 50 години. Въпреки интернет и назначените компютърни специалисти. От администрацията изглежда все още не са разбрали, че в основата на качественото насочване на подходящата информация към потребителите, стои визуалното съдържание.

Изключително важно е в какво е „облечена“  една информация, за да може да бъде лесно възприета и запомнена. Особено когато това са сухите цифри в един проекто-бюджет. На помощ в такива случаи идва инфографиката, която до този момент изглежда е непозната за нашата администрация. Както и познанието, че мозъкът на човека възприема до 90 % от информацията когато е с ефектно визуално представяне, докато от прочетения текст запомня едва 20 %. Прекрасна илюстрация в това отношение е представянето на бюджета на община Габрово за 2018-та година: https://gabrovo.bg/files/FS/Proect%20budjet%202018/%D0%91%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82_2018.pdf

Там стратегическата цел на бюджета е представена с акростих ! Ето го:

Г – град – център на традиции и иновации

А – ангажиран с висок стандарт на жизнената среда

Б – благоприятен за бизнес и инвестиции

Р – развиващ интелигентни и креативни идеи

О – осигуряващ условия за пълноценна изява на личността

В – вълнуващ с уникална култура и природа

О – отворен към хората

Акростих за представяне на стратегическата цел на „Бюджет 2018 – Габрово“ !

Невероятно  като идея ! Запомнящо се, вълнуващо, предизвикателно !  Чак да ти стане криво, че в твоя град няма подобно нещо !

Ако трябва да перифразираме една известна литературна фраза, тя ще е „Бюджетът умря, да живее Бюджетът“ ! Та и в Плевен така. И май всички са доволни !

 

Прочетете също

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Сградите на четири кметства, две читалища и една здравна служба ще бъдат ремонтирани със средства …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *