Бързи,смели,сръчни. Или как правителството за нула време спаси интересите на застрахователите.

45691287 262129827833158 2638427027299893248 nПреди десет години на пътя Асеновград Пловдив се случва ужасна катастрофа, при която загиват петима младежи. Сред жертвите е и сиракът Славина Апостолова. На единствения й близък, братът Васил, обезщетение от загубата на сестра му не се полага. Той води дългогодишна неуспешна борба по пловдивските съдилищата. Случаят стига до Върховния касационния съд, от където през юни се произнасят в полза на Васил Апостолов. Това решение дава правно основание и на други лица да претендират за получаване на обезщетение. Според ВКС (Върховен касационен съд) обезщетение се “полага на всяко лице, създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт пр одължителни болки и страдания”.

По верижна реакция се отключи недоволството на застрахователния бранш. От там заявиха, че подобно увеличение на всеобхвата за получаване на обезщетение би довело до катастрофални загуби за тях. Точните им изчисления гласят, че допълнително между 800 милиона и 1.3 млрд. лева са необходими, за изплащане им. Асоциацията на българските застрахователи заплаши, че застраховка “Гражданска отговорност” може да поскъпне до 1000 лева, ако решението на съда не отпадне. От ГЕРБ побързаха да тушират напрежението, като предложиха компромисен вариант с въвеждане на максимално обезщетение за близките на жертвите. ”Цената на живота” според тях трябва да придобие таван – 20 хиляди за загинал съпруг, съпруга, дете. Това е намаление с цели 6 пъти от досегашното средно обезщетение -118 хиляди лева! И вълка сит, и агнето цяло.

Със скоростта на японския скоростен влак Шенкансен, управляващите се  притекоха на помощ на застрахователите и за сетен път доказаха силното влияние на големите пари върху правенето на политика у нас. Не само, че обществото разбра за заплануваните промени в Кодекса на застраховането едва два дена след като бяха внесени, но сякаш останахме с впечатлението, че те бяха някак прибързани и прикрити. Без обществен дебат, без съгласуване с адвокатската гилдия  или с водачите на МПС/основните платци/, правителството буквално пробута предложението през задната врата. Така от Асоциацията на българските застрахователи намериха най-сетне конкретен повод да вдигнат цените на “Гражданска отговорност”. Това се говори в тези среди от край време, не мислете, че идеята е на една седмица.

Жалванията и заплахите на застрахователния бранш накара будни граждани да направят прости изчисления на приходите от “Гражданска отговорност”. При общо 683 загинали по пътищата за 2017, средно на близките се полагат по 118 хиляди лева. Броят на ранените и травмирани е 8680, по 5 000 лв. за всеки пострадал, докато общата сума изплатена за материални щети е 68.88 милиона лева. Сумата на всички изплатени обезщетения за имуществени и неимуществени вреди е 192. 88 милиона лева. Неприятната истина за застрахователното лоби цъфва наяве, когато приведем факта, че набраните средства от застраховка”Гражданска отговорност” са на стойност  616 милиона. Тоест над 400 милиона лева разлика и печалба за застрахователите. Това е статистика за миналата година, тази се очаква увеличението на печалбата да бъде с измежду 1,5 и 1,7 пъти- близо 700 милиони лева!

Освен, че „предвидените“ нови разходи от Агенцията на застрахователите са силно преувеличени и недоказани, българският народ за пореден път е в ролята на маймуна, хранена внимателно с трици. Промените в закона най-вероятно щяха вече да са факт, ако не се беше разшумяло в медиите. Тези дни наблюдаваме изкусно извиване на ръце и чупене на пръсти взаимно от правителство и застрахователи. Целта е обслужване на интересите на застрахователния бранш за сметка на все по-бедния български народ. Рискът от поредица от парадокси е явен – собственици на МПС-та за по 2,3 хиляди лева да плащат годишна застраховка на стойност 1 000 лева. На Запад значителна част от сумите, набрани от застраховащите, отиват точно в инвестиции по пътищата. От Агенцията на българските застрахователи продължават да си затварят очите за това, че почти нищо не бива инвестирано от тях в инфраструктура и превенция на ПТП-та. От нас зависи да сложим край на подобна порочна практика, в противен случай пак ще платим масрафа.

Прочетете също

ПРЕС

„Плевен прес” изпраща 2020 година със 643 430 читатели

Снимка – интернет. Общият брой читателски посещения на сайт „Плевен прес” за 2020 година е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *