Начало | Новини | Български и руски учени дискутираха значението на Плевенската епопея

Български и руски учени дискутираха значението на Плевенската епопея

Научна дискусия, посветена на 140-годишнината от Плевенската епопея, се проведе в зала „Руско-турска война 1877-78 гг.” на Регионалния исторически музей – Плевен.

Във форума участваха акад. Константин Косев, проф. Андрей Пантев, княз Александър Трубецкой – председател на Сдружение „Памет за императорската гвардия“, Дмитрий Володихин – професор в Московския държавен университет, Пьотр Мултатули –  доктор на историческите науки, Румен Петков и Януш Донев – членове на Инициативния комитет за отбелязване 140-годишнината от Освобождението на Плевен от турско робство.

Присъстващите бяха приветствани от Георги Първанов – Президент на Република България /2002 – 20012 г./ и кмета на Община Плевен Георг Спартански.

„За мен е чест да бъда кмет на Плевен по време на честването на 140-годишнината от неговото Освобождение. Днешната конференция е едно добро начало на тържествените мероприятия, посветени на битката за Плевен и нейното огромно значение за изхода на Руско-турската война, която връща България на картата на Европа след 500-годишно забвение, подчерта Спартански. Важно е да откроим значението на Плевен, защото всички знаете, че две са епопеите, решили изхода на войната – Шипченската и Плевенската, допълни кметът. Трябва да имаме отговорността да се отнасяме към собствените си светли дати и годишнини достойно, честно и почтено, за да имаме самочувствието на горди българи в една съвременна Европа“, каза в словото си  Георг Спартански.

Тема на научните доклади и изказвания  бяха трите щурма за Освобождението на Плевен, мястото на Плевенската епопея в Руско-турската освободителна война и взаимоотношенията между България и Русия днес.

Предишния ден руските историци, участници в дискусията, се срещнаха с кмета Георг Спартански. По време на разговорите беше обсъдено заслуженото място, което трябва да има Руско-турската освободителна война в руските учебници по история, и развиването в тази връзка на патриотичния и поклонническия туризъм между България и Русия, за което  е  необходимо да бъде приета междудържавна програма.

По-късно Георг Спартански, областният управител Мирослав Петров и неговите заместници и руските учени поднесоха цветя пред Вечния огън на Параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

 

Прочетете също

Без официален ритуал за Деня на Независимостта

Без традиционния официален ритуал по повод обявяването на Независимостта на България ще се отбележи 112-та …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *