Българска следа на Световен онлайн астрономически форум

Пролетното равноденствие във фокуса на вниманието на ученици от България, Иран, Япония, Бразилия и Румъния

Рекламен афиш на форума. Снимка – личен архив

Ученици от СУ “Васил Априлов”, гр. Долна Митрополия и Общински център за извънучилищни дейности в с. Байкал  представиха България на Световен онлайн астрономически форум посветен на пролетното равноденствие.

Участието се организира от Националния комитет за образование по астрономия и Общински център за извънучилищни дейности, с. Байкал.   

Събитието се организира от Иранската асоциация на учителите по астрономия и Международният Астрономически съюз и е във връзка с иранският празник Nowrooz.  В онлайн форума участваха учители и ученици от България, Иран, Япония, Румъния и Бразилия.

България  беше представена от Виктория Петрова, Жана Любчова, Даниела Витанова – ученици от 7 кл. в СУ „Васил Априлов“, гр. Долна Митрополия с ръководители Николинка Русева, учител по физика и астрономия, Емилия Гетова, учител по история, Иво Джокин, директор ОЦИДЗИ с. Байкал и старши преподавател Цеца Цолова от ПМГ гр. Ботевград и двама ученици.

Форумът е посветен  на народни празници и обичаи, свързани с пролетното равноденствие и връзката им с астрономията.

Иво Джокин – директор ОЦИДЗИ с.Байкал. Снимка – личен архив

За Плевен прес директорът на ОЦИДЗИ с. Байкал Иво Джокин разказа:

„За  пореден път бяхме поканени да участваме в събитие на Международния астрономически съюз. Този път форумът е организиран по повод Иранския традиционен празник – Ден на пролетното равноденствие. Участниците от Долна Митрополия се готвиха дълго и направиха обстойно  проучване в своите родни места на пролетните празници и обичаи. Те имаха възможност да използват и  информация от проект на община Долна Митрополия “Електронният свят на културата в община Долна Митрополия”, финансиран от Фондация „Глобални библиотеки“. В рамките на този проект читалищата от общината издирваха, описваха и заснемаха празници и обичаи характерни за съответните селища. За участието си във форума трите ученички изработиха презентация, чрез която представиха местни пролетни празници. Представихме Сирни заговезни от с.Подем, кукерски игри за Сирни заговезни, Баба Марта, Лазарица, Великден и ритуала „Калушари“ от група за автентичен фолклор „Калушари“ от с.Байкал. Всички бяха впечатлени от нашето представяне. Аз представих образователни дейности свързани с пролетното равноденствие. Участието в този проект даде възможност на децата да се запознаят с една позабравена културна традиция. Те научиха много и подготвиха презентация, която ще достигне до техните съученици.  Най-хубавото е, че имаха възможност да представят своето културно наследство пред участници от четири държави и да научат за техните празници и обичаи свързани с пролетното равноденствие. Срещите с други култури винаги са интересни и полезни, пък дори и да са по Интернет.“

Споделете:

Прочетете също

България излиза от тъмночервената зона

Ковид картата на България. Снимка – интернет. На брифинг в МЗ, провел се на 26-ти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *