България е в двудневен траур в памет на патриарх Неофит

ОПЕЛОТО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ ЩЕ БЪДЕ ВЪЗГЛАВЕНО ОТ Н. СВ. ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ

patriarh Neofiit

Министерският съвет обяви 15 март (петък) и 16 март (събота) за дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Светият Синод взе решение днес от 9:00 часа тленните останки на Светейшия патриарх да бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, а на 16 март (събота) от 9:30 часа да бъде отслужена заупокойна св. Литургия и опело, възглавено от Негово Свесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей, който пристига със своя делегация от Истанбул.

С литийно шествие тялото на блаженопочиналия Патриарх ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” до митрополитската катедрала “Св. Неделя”, където ще бъде положено и ще се извърши и погребението, съобщиха от Светия синод след извънредно заседание в четвъртък.

Самият дядо Неофит е пожелал неговият последен дом да бъде именно храмът, в който той служеше като Софийски митрополит и където отслужи първата си света литургия като патриарх. От Светия синод са се съобразили с това желание.

Патриарх Неофит ще бъде положен в столичната църква “Света Неделя” до гроба на екзарх Йосиф, каквото е било желанието му приживе. 

Споделете:

Прочетете също

voda

Ето къде спират водата днес в Плевен и областта

Поради ремонтни дейности на вътрешен водопровод в Плевен днес, 14 юни, от 09:30 до 13:30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *