Българите вярват в конспирации и са уязвими от пропагандата на Кремъл

Катарина Клингова от Центъра за демокрация и устойчивост. Снимка – интернет.

„Войната в Украйна не промени особено нагласите на обществото в България към Русия. 57% от българите все още не смятат, че Русия е заплаха за сигурността и това е аномалия в региона. Освен това е тревожно, че преобладаващата част от българите вярват в конспиративни теории и са уязвими към пропагандната машина на Кремъл”. Това е коментарът на Катарина Клингова, старши изследовател в Центъра за демокрация и устойчивост към института GLOBSEC Policy, направен на 1-ви юли в предаването Блумбърг ТВ.

„За мен е изумително, че въпреки че войната се развива толкова близо до България, повечето хора биха гласували за напускане на НАТО, ако има референдум. Почти всеки четвърти човек в България споделя тези мнения“, посочи тя като цитира данни в последния доклад на GLOBSEC, в който са включени държави от Централна и Източна Европа.

Според Клингова България е едно изключение в региона и е най-уязвима сред деветте държави, включени в изследването.

„Когато хората не вярват в институциите, те се обръщат към митове, дезинформация и пропаганда, която се разпространява от агентите на Кремъл”, посочи изследователят и разкри, че по-голяма част от Централна и Източна Европа възприемат Русия като заплаха, като Унгария и България са две от изключенията.

Тя призова да се прави разграничение между Кремъл и обикновените граждани на Русия. „Голяма част от хората в Централна и Източна Европа са против решенията на Владимир Путин и ги смятат за заплаха, но това не значи, че те имат антируски настроения срещу обикновените руснаци“, е мнението на изследователя.

Катарина Клингова потвърди, че по-голяма част от хората от Централна и Източна Европа подкрепят санкциите на Европейския съюз срещу Русия независимо от увеличените разходи.

Повече информация може да видите тук https://www.bloombergtv.bg/a/17-v-razvitie/108173-balgarite-vyarvat-v-konspirativni-teorii-i-sa-uyazvimi-kam-propagandnata-mashina-na-kremal

Споделете:

Прочетете също

Александър Трайков е новият заместник областен управител на област Плевен

Иван Петков – Областен управител на област Плевен; Александър Трайков – заместник областен управител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.