Бъдни вечер – 24 декември

Снимка – интернет

На 24 декември празнуваме един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер. В миналото, в различните краища на страната той е наричан с различни имена –  Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.

Според православната църква, в полунощ, в една пещера до Витлеем се е родил Иисус Христос. Тогава в небето  се явила необикновена светлина и  ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири добрата вест.

Според народните вярвания божията майка се замъчила от Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога.

Според историците Църквата е решила, въпреки липсата на информация,   рождението на Исус Христос  да бъде на 25 декември, за да се премахне почитането на персийското божество Митра, или за да измести римските Сатурналии.

Основен символ на Бъдни вечер е Бъдникът. Според традицията млад момък, облечен в най-новите си дрехи,  отивал в гората и  отсичал три годишно дъбово дърво, което да е дълго, но и да може да влезе в къщата. Цялото семейство излизало и посрещало момъка и тогава той питал: „Славите ли Млада Бога?“.  Когато получел отговор „Славим го“, момъкът благославял: „Аз в къщи и Бог с мене“ и внасял дървото в къщата. В долния край на дървото се издълбавало дупка, запълвала се с дървено масло, тамян и восък, отворът се запушвал с клин и дървото се поставяло в огнището. Според обичаите на Бъдни вечер огнището не трябва да изгасва, дори и да заспят домашните винаги трябвало да има някой, който да е буден, за да пази огъня. Именно той е символ на живота в дома както и на раждането на Исус Христос.

Трапезатана Бъдни вечер е тържествена, това е последният ден от четиридесетдневните коледни пости. Ястията  задължително трябва да са постни и да са нечетен брой, най-малко 7.Сега е времето на постната пита с късмети, варено жито, варен боб, сарми с ориз или булгур, ошав, баница с тиква. На трапезата трябва да има и чесън, орехи, мед, кромид лук, вино игреяна ракия.  Съществува обичай под масата да се разстеле слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария.

Вечерята на Малка Коледа започва рано, за да узреят житата. Всеки трябва да опита от всички ястия на масата. На масата се оставя едно празно място – за починалите от семейството. След вечеря всички стават едновременно от масата и софрата не се раздига, защото се вярва, че починалите ще дойдат да си вземат от храната.

Както мине Бъдни вечер, такъв ще бъде  животът през следващата година!

Прочетете също

Мартин Заимов /ДБО/: В момент на несигурност, свободата на личен избор трябва да бъде уважена

Мартин Заимов, включен в листа на „Демократична България – Обединение“ Плевен. Снимка – интернет Финансистът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *