БЧК – Плевен даде финансова помощ на 5 деца от плевенска област пострадали при катастрофи

Предколедно БЧК – Плевен даде финансова помощ на 5 деца от област Плевен пострадали при ПТП. Средствата са от Национален дарителски фонд за подпомагане на деца при ПТП. Създаден е през 2005 година и в него участват много институции – държавни и частни.

Фондът отчита, че през 2020 година са загинали  21 деца и 839 са ранени. 84 от тях ще получат финансова помощ, като 5 са от плевенска област.

Габриела Хитова, директор на БЧК – Плевен, споделя за кампанията:

Габриела Хитова, директор на БЧКп – Плевен.

 „За да работиш в БЧК трябва да си човек с голямо сърце.Трябва да можеш да почувстваш болката на хората, техните нужди и да им се притечеш на помощ. Помощта е помощ,  когато е навреме. По кампанията тази година от плевенска област 5 деца получават финансова помощ. Размерът е 700 лв на тежките случаи и 500лв на средно тежките случаи.. По-важното от тези цифри е, че това можеше да не се случи. По-важното е всеки да разбере, че трябва да се държи на пътя така, че да не се стига до необходимост от такива кампании. Наш добър помощник в превенция на тежки ПТП е  Българският младежки Червен кръст / БМЧК/.  То е много дейно формирование. Доброволците в БМЧК призовават в  различни акции за безопасно шофиране, за безопасно движение по пътищата на децата – дали пеша, дали с велосипеди. Влизаме съвместно с полицията в училищата, където правим полицейски академия за децата. Всяка акция и кампания на Българския червен кръст е насочена към подпомагане на група в нужда”.

Ваня Брезоева. Снимка – Плевен прес.

Ваня Брезоева е майка на 17 годишно момче пострадало в пътно транспортно произшествие през месец май. В колата са били трима приятели. Водачът се е отървал без контузии,  другото момче е починало, синът и е претърпял  тежка черепно-мозъчна операция и поставяне на титаниева пластина. Д-р Младен Овчаров от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ му е спасил живота. Възстановяването продължава вече над 7 месеца. Момчетата не са се ударили с друга кола. Тяхната се е движела с много висока скорост и водачът не успял да я овладее на остър завой разказва Ваня Брезоева. И още от горчивите ѝ думи:

 „Аз съм майка и се чувствам  най- зле когато се срещна с майката на починалото момче. Най-пострадали са родителите на починалото момче. Това не бива да се случва на никого. Трябва да научим децата си да спазват закона и да си пазят живота.

Когато ми се обадиха от КАТ преди известно време и ми казаха, че синът ми има право да кандидатства за тази помощ, дори не повярвах.  Попълнихме един формуляр, за да участваме в кампанията на БЧК. Има изисквания, на които трябва да отговаря кандидатът. Преди няколко дни ми се обадиха от БЧК, че той е одобрен и днес съм тук, за да получа помощта.

Тези пари са навременни и ще ни бъдат от голяма полза. Кампанията е много полезна и е добър начин да се подпомогнат хората, защото възстановяването след  катастрофа понякога е много дълго и много скъпо.

А на майките и бащите на 17 годишните бих казала, че на тази възраст децата се мислят за безсмъртни. Неукрепналата младежка психика не може да понесе отговорността на шофирането.  Трябва време и практика, трябва да се учиш. Съвсем до скоро и моят син си мислеше само за бързи коли и високи скорости. Родителите сме тези, които трябва да обръщаме внимание на децата си, да ги съветваме, да ги учим,  че правилата трябва да се спазват. Законите са, за да улесняват живота ни и да ни предпазват от грешки. Не купувайте на децата си бързи коли! Да научат по този   начин  урока за поведението на пътя е жестоко.

Съюзът на българските автомобилисти е активен участник в Националния дарителски фонд за деца пострадали от ПТП. Председателят на САБ в Плевен, Данчо Велев, споделя:

Данчо Велев, председател на СБА – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Днес съм тук в подкрепа на тази толкова благородна кампания на Червения кръст. Статистиката сочи, че броят на ПТП с фатален край и с тежки травми се увеличава и тази помощ е едно много добро и благородно дело. Участието на нашата организация в тази кампания е като работим за превенция на това, което води до нейната необходимост .За периода 01.01.2020 – 30.11.2020 г. в плевенска област има 191 ПТП, 12 загинали и 233 ранени. Това са факти, които будят тревога.

Има какво да спре агресията на пътя !  От най-ранна възраст бъдещите водачи трябва да получават нужната информация. Важен е и добрият  пример от участниците в движението, и от родители и близки. Теоретичната подготовка трябва да започва още в училище. Трябва да се изучава Закона за движение по пътищата, по-активно трябва да се  изучават   практически ситуации, които са специфични и опасни. От ранна възраст децата трябва да научат, че скоростта убива!  Съюзът на българските автомобилисти подкрепя всички инициативи, които са свързани с пътната безопасност.

Доброволците са незаменим помощник на БЧК – Плевен в неговите акции. Сияна Стоилчева е ученичка в 11 клас в СУ „Иван Вазов“ – Плевен. Тя е доброволец в БМЧК и с удоволствие участва във всички кампании и инициативи на организацията.

Сияна Стоянова, ученичка 11 клас в СУ „Иван Вазов“, Плевен. Снимка – Плевен прес.

„Първо се обуваме ние доброволците. Как да даваме първа долекарска помощ, как да оказваме първа психологична помощ и психосоциална подкрепа. Участваме в обучения по превенция на рисковото сексуално поведение и зависимостите. Здравна просвета и насърчаване на здравословния начин на живот, разпространение на идеите и принципите на червенокръсткото движение. Както и развитие на доброволчеството. След това, участваме в различни кампании и дейности на Българския червен кръст. Предаваме нашите знания и умения на по-малките ученици. Много е хубаво да си доброволец, защото учиш другите на полезни неща. За мен е уникално преживяването, когато виждам, че помагам на някого. Като човек бих казала, че всеки може да помогне на друг човек в нужда!

Росен Димитров – заместник координатор на Български младежки червен кръст – Плевен, е на 18 години и учи в Математическата гимназия „Гео Милев“.Той казва:

Росен Димитров, ученик в МГ „Гео Милев“, Плевен. Снимка – Плевен прес.

„Аз искам да стана лекар и участието ми като доброволец ми дава опита да работя с хора и да им помагам. Доста научих за долекарската помощ.  Обичам да съм полезен и да помагам.  Любимата ми кампания е  против насилието в училище. Харесва ми да съм лектор в тази кампания. Децата са доста буйни сега и имат нужда да разберат и другата гледна точка. По-лесно се научават,  когато по-големи батковци и каки ги учат. Като цяло е полезно за тези, които учиш или на които помагаш, но и за доброволеца е много полезно. Научаваме различни нови неща, срещаме се с ученици от други училища,  придобиваме различни нови умения.

От БЧК – Плевен вярват, че с общи усилия на институции, родители и общественост, катастрофите, в които загиват деца ще стават все по-малко.

Прочетете също

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Сградите на четири кметства, две читалища и една здравна служба ще бъдат ремонтирани със средства …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *