Последни новини
Начало | Новини | Бунт в с. Чомаковци срещу АПИ заради мост

Бунт в с. Чомаковци срещу АПИ заради мост

Снощи, 29.04.2019 год., в с. Чомаковци е имало стълкновение между местните жители и служители на АПИ – Плевен. Стигнало се е до закани и хвърляне на камъни по служебния автомобил на агенцията.

Днес, от 18.30 ч. Инициативния комитет на селото свиква отново жителите на Чомаковци и съседните села на протест срещу искането на АПИ – Плевен за демонтаж на железния мост над р. Искър при с. Чомаковци.  Със свое писмо АПИ са уведомили ръководството на община Червен бряг, че ще демонтират моста поради сваляне на бедственото положение, пускането на моста при с. Горник и опасност от покачване на водите на р. Искър, което носи рискове за преминаващите по моста автомобили и хора.

На тези аргументи от Инициативния комитет отговарят следното:

„В случай, че временния железен мост при Чомаковци бъде демонтиран, целият поток от около 1000 автомобила в денонощие, който сега минава по този мост, ще се насочи по пътя Чомаковци, Лепица, Сухаче, Горник, Червен бряг. Пътя Чомаковци, Лепица, Сухаче е част от републиканската пътна мрежа, следователно – също е отговорност на АПИ. Сами може да видите на снимките само част от многобройните дупки по този път. Особенно в лошо състояние е пътят от Чомаковци до Лепица и в самото село Лепица. В участъкът от Лепица до Сухаче, около 3 км, изпреварването е забранено ( и с основание, поради недостатъчна видимост ), и при натоварването му с още около 1000 автомобила в денонощие, още от сега е ясно, че това ще бъде участък с повишена концентрация на ПТП! Не случайно чиновниците от АПИ са определили като обходен маршрут пътя Кнежа, г. Искър, Долни Дъбник, Луковит, Червен бряг, а нищо не казват за този маршрут! По този начин са си „измили“ ръцете! Само че кой нормален човек от Чомаковци, Лепица, Сухаче, Еница , Бреница или Койнаре например, ще тръгне за общинския център Червен бряг в обратна посока през Кнежа изминавайки 96 км? Натоварването на пътя Чомаковци, Лепица, Сухаче, Горник и на моста над Искъра при с. Горник с още около 1000 автомобила в денонощие ще доведе до задръствания, ПТП и трошене на автомобили. И това, господата от Управителния съвет на АПИ би следвало да го знаят и отчитат, а ако не го знаят значи директора на областно пътно управление – Плевен, инж. Ивайло Денчев не си е на мястото!”

От Инициативния комитет на с. Чомаковци отправят призив към всички партии и коалиции, изявили желание да подкрепят протеста, да не правят това с предизборна цел, знамена и плакати. Единствено българското знаме е допустимо на протеста тази вечер, информират организаторите.

Прочетете също

Различията между Северна и Южна България бяха темата на онлайн форум в Свищовската стопанска академия

Кръгла маса на тема „Статистически измерения на регионалните различия и неравенства между Северна и Южна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *