БСП отбеляза Денят на независимостта с празник-събор край паметника „Септемврийци” в село Байкал

Снимка – БСП.

Денят на независимостта 22-ри септември бе отбелязан по вълнуващ начин от БСП. Край паметника „Септемврийци” в село Байкал, социалисти от 11-те общини на област Плевен почетоха Деня на независимостта и паметта на загиналите през 1923 година участници в Септемврийското въстание.

Паметникът „Септемврийци“, който се намира до пристанището и представлява три обелиска от бял врачански камък с височина съответно 12, 13 и 14 метра, е издигнат в чест на удавените в р. Дунав участници във въстанието. Всяка година община Долна Митрополия организира възпоменателно тържество там.

Тази година, по идея на Стефан Бурджев, тържеството е прераснало в събор на социалистите от плевенска област. Затова те наричат местността с паметника „Септемврийци” – втората Бузлуджа.

С организиран транспорт социалисти от всички общински центрове на област Плевен се включиха в тържественото отбелязване на Деня на независимостта. На празника присъстваха членовете на кандидат-депутатската листа на БСП за 15 МИР Плевен, начело с проф. Румен Гечев. Както и успешните кметове на БСП: Ивелин Савов – кмет на община Никопол, Лъчезар Яков – кмет на община Гулянци, Валентин Йорданов – кмет на община Искър и Любка Александрова – кмет на община Левски.

Началото бе дадено от областният председател на БСП Свилен Атанасов, който благодари на домакините за добрата организация и домакинство. Честити празника на всички присъстващи и представи пред тях участниците в листата на БСП, като каза:

„За разлика от останалите политически сили, ние залагаме на кандидати, които носят своята експертиза, своя опит. Които са пълни с енергия. Тук с нас са и проф. Гечев, и Стефан Бурджев, Илиян Йончев. В листата са и доц. Бисер Борисов, Биляна Грънчарова, Бисер Атанасов, който е представител на организацията в Долна Митрополия, Андриан Игнатов, Мирослава Бенчева и Борислав Кръстев.

Това са хора, които могат да се борят за всички нас. Които ще гарантират по-социална, справедлива и спокойна страна. Да си пожелаем успех на 2-ри октомври с номер 28”.

Думата бе дадена на „боеца” при кметовете, както я представиха, Любка Александрова – кмет на община Левски. Тя приветства всички с празника и подробно се спря на успешната политика на партията през 7-те месеца на коалиционно управление, като каза между другото:

„Нямаше нещо, което да обещахме преди изборите и да не  реализирахме или поне да направим всичко възможно то да се реализира.  Но поради краткото време, не е възможно. Дълъг е пътя, по който трябва да вървим, за да устроим отново социалната си държава”.

Любка Александрова припомни, че БСП е поела 3 от най-тежките ресори – икономика, земеделие и социална политика. И се е справила успешно, особено в областта на социалната политика, благодарение на която пенсиите са увеличени, подпомогнати са младите семейства и бизнеса.

В своето приветствие към присъстващите социалисти, водачът на листата на БСП проф. Румен Гечев отбеляза, че „трябва да запазим тази независимост и в днешни дни”. И още: „Днес е особен ден. Наред с Националния празник 22-ри септември, ние имаме и друг повод да се съберем. Това е героизмът проявен от членове, симпатизанти, обикновени българи по време на Септемврийското въстание 1923 година. Тези неща са свързани.

Изборите наближават, но от 2 дни ситуацията около и „във” България най-вероятно ще се променя кардинално. Виждате какво става в съседна Украйна където мащабите на конфликта се разширяват до конфликт, който се очертава между Русия и НАТО. Последиците, които вече се усещат са много тежки. Предстои тежка зима. Да, България е и остава член на ЕС. Да, ние сме член на НАТО. Но БСП счита, че договорът с НАТО трябва да се спазва стриктно. НАТО е отбранителна организация и БСП смята, че тази организация трябва да гарантира мира в Европа и света. Да защитава границите на страните-членки на този военен съюз. А не да се превръща в световен жандарм и да противопоставя два славянски народа. Не да вкарва Европа в икономически, политически и социални проблеми.

Политиката на Вашингтон изпълнявана от някои чевръсти слуги в Брюксел доведе до това, че Европа попада в собствения си капан. Санкциите, както бяха обявени, доведоха фактически до укрепване на икономиката на Русия, на руската валута, до увеличение на валутните ѝ приходи. До сближаването на Русия с Китай , до развитие на т.н. евроазиатски икономически проект.

А загубите са за Европа. САЩ печелят от износа на втечнен газ, от износа на оръжие, а в същото време моторът на европейската икономика – Германия, започва да затихва. Покрай Германия възникват сериозни икономически проблеми в Италия Франция, Испания и разбира се – в България. Ние сме малка страна. Зависим от това, какво става с нашите партньори. Влезе ли в икономическа криза Европа, а тя вече влиза, това означава, че ще бъдат търсени по-малко български стоки, че ще трябва да плащаме по-скъпи стратегически стоки внасяни от други страни и това е изключително тревожно.

БСП предложи в самото начало на коалиционния кабинет спасителни мерки. Бяхме една от първите страни в ЕС, която по наше предложение излезе с политика за замразяване цените на електричеството за битови потребители. Предложихме, показахме икономическите разчети и се оказахме прави. От вчера с правителствено решение за таван на цените излезе Франция. Таван на цените става в Испания, Гърция, в почти всички страни членки на ЕС.

Ключовото решение на БСП, че трябва да запазим българските семейства и техните доходи, да не позволим 90 на сто от доходите да отиват за ток – това се дължи на предложението, разчетите, аргументите и позицията на БСП в коалицията. И това дава резултати, и това е принос на БСП.

Сега такъв таван на цените предлагаме да има и на природния газ. Това вече се обсъжда и прилага в много страни-членки на ЕС.

БСП добре познава европейската и световна практика. БСП е модерна партия, кадрите на БСП четат, говорят, ползват езици, разработки, опит на други страни. Нашите министри в правителството, БСП в Парламента, се прояви като професионален партньор, разбиращ, коалиционен и подкрепящ партньор, но в същото време стриктно защитавайки позициите на своите избиратели: безплатни детски градини, детски ясли, увеличение на майчинските, значително увеличение на средствата до минимална работна заплата и бонуси за майките, които следват във висшите учебни заведения. Безплатни учебници до 12 клас, направихме първите две крачки в пенсионната система – 167 лв. средно повишение на пенсиите в България, при положение че за 12 години при трите правителства на Борисов повишението общо за тези 12 години е 163 лева.

Втората стъпка ще бъде усетена през м. ноември, тъй като от 1-ви октомври има втора промяна в пенсионната система, но третата стъпка ще стане след изборите, ако участваме във властта. Искаме всички пенсиониращи се българи с еднакъв трудов стаж, в една професия, независимо кога са пенсионирани, да получават пенсия, която да е равна или разликата да е минимална. Каквато е практиката в европейските страни.

Предложихме и въведохме помощ за българския бизнес като в Германия, Франция, Италия. Над 200 лв. на мегаватчас българските фирми да получават компенсации от държавата, а държавата взима парите от енергийните дружества, които правят космически печалби заради високите цени на тока. Но тези средства се взимат от държавните енергийни дружества.

БСП винаги е предлагала и прилагала и инвестиционна политика за развитие на икономиката, и социална защита”.

Проф. Гечев се спря и на други социални инициативи на БСП, които са реализирани като таван на цените на някои стоки, намаляването на ДДС върху цените на хляба и лекарствата. Като посочи, че заради това БСП е понесла много негативи, но е отстояла интереса на избирателите си. И допълни:

„Избирането на БСП, повишението на нашия резултат – много зависи колко парламентаристи ще имаме в Парламента. Участието на БСП във властта ще бъде при определени условия. Никакво слугуване на чужди интереси, защитаване на границите на България, защитаване на интересите на България и българщината, защитаване на българските семейства, защитаване на българския бизнес. С всички принципи и прийоми, които се използват по света, в т.ч. и в ЕС. БСП ще защити интересите на българите, както винаги го е правила, независимо от това, какво ѝ коства”.

За да продължи успешната социална политика на БСП, за да продължат нейните действия в превръщането на България в социална държава, на 2-ри октомври избирателите трябва да дадат своето доверие на бюлетина номер 28. Това бе обединяващият призив на всички присъстващи. Те поднесоха венци и цветя пред паметника „Септемврийци”, след което се отправиха за празничния концерт посветен на Деня на независимостта.

Снимки – Плевен прес.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

Маслени портрети смениха черно-белите снимки на плевенските кметове в Заседателната зала на Община Плевен

Снимка – пресцентър община Плевен. Портрети, нарисувани с маслени бои от плевенски творци, смениха досегашните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *