БСП иска да намали мандатите в Плевен от 9 на 8

Да се промени броят на депутатите, които се излъчват от някои многомандатни избирателни райони, предлага БСП с поправките си в Изборния кодекс, съобщава “Дневник“.
Промените сред населението на страната, отчетени с националното преброяване през 2011 г., са основният аргумент на БСП да се измени тежестта на изборните район. Другият мотив е, че броят на мандатите във всеки МИР трябва да бъде четен, така че да излъчва равен брой депутати, избрани на пропорционален и на мажоритарен принцип. Затова се предлага мандатите да бъдат намалени в Плевен от /от 9 на 8/, Благоевград (от 11 на 10), Варна (от 15 на 14), Ловеч (от 5 на 4) и Пловдив-област (от 11 на 10). Съответно да бъдат увеличени в Кърджали (от 5 на 6), Монтана (от 5 на 6), Пазарджик (от 9 на 10), Пловдив-град (от 11 на 12) и Стара Загора (от 11 на 12).
Социалистите са решили да се откажат от идеята си да се прехвърлят към пропорционалната листа на дадена партия гласовете, които е получил неуспял неин мажоритарен кандидат. Мотивът им е, че ако се запази тази постановка, може да се стигне до изкривяване на представителността.

 

Прочетете също

Плевен се присъединява към градовете, в които се събират разделно отпадъци от текстил, дрехи и обувки

Снимка – пресцентър община Плевен. Контейнери за отпадъци от дрехи, текстилни материали и обувки са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *