Начало | Новини | Браншова бизнес камара: Ще защитаваме до край дребния бизнес в Плевен

Браншова бизнес камара: Ще защитаваме до край дребния бизнес в Плевен

Ралица Иванова – председател на Браншова бизнес камара – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Г-жо Иванова, 53-ма собственици на павилиони са притеснени, че ще останат без препитание ако трябва да се явяват на търг за терените, на които са павилионите им, защото нямат тези пари за да спечелят подобни търгове. Тези собственици са и ваши членове. Какво направи до сега Камарата, за да защити интереса на своите членове ?

Веднага потърсих разговор с кмета на общината, с председателя на ОбС . Споделихме големия проблем, който стои пред хората. И направихме предложение, за което решихме, че е най-удачно в случая. След което общинска администрация се зае да провери неговата законност. След като се установи, че всичко е както трябва и би могло предложението ни да се официализира, т.е. да бъде внесено като предложение на кмета до общинските съветници, кметът го внесе в ОбС.

Какво предложихте ?

Предложихме фирмите – собственици на павилиони да не се явяват на търг, а да се явят на конкурс.

Защо ?

Защото когато се явят на търг, големите корпорации /може да са плевенски, може и да не са плевенски/, биха могли да участват с големи, огромни суми, които са непосилни за хората за дребния бизнес.

И какво предложихте ?

Предложихме да се явят на конкурс с определени условия.

Кое е условието, което защитава техния интерес ?

Предметът на дейност да се запази същият какъвто е в момента и да са членове на камарата, защото само така можем да гарантираме, че няма да дойдат големите корпорации, както и хора от други градове.

Как реагираха на предложението ви от общинската администрация и членовете на постоянните комисии към ОбС ?

В лицето на кмета на общината срещнахме разбиране и подкрепа. В началото председателят на ОбС засвидетелства загриженост към съдбата на хората, но когато предложението влезе в постоянните комисии, по-голямата част от членовете на тези комисии реагираха отрицателно.

За кои комисии става въпрос ?

За четири комисии: По бюджет и финанси, Стопанска политика и транспорт, Общинска собственост и инвестиционна политика и комисията по Законност и контрол по изпълнение на решенията.

А запознати ли сте с мотивите, с които членовете на тези комисии са реагирали отрицателно на вашето предложение ?

Почти няма мотиви. А някои от тях звучат абсурдно.

Как така ?

Ами един от мотивите е на политическа основа – против кмета на общината. Нещо, което нас въобще не ни касае. Още повече, че хората не бива да бъдат превръщани в заложници на политически игри.

А след заседанията на комисиите потърсихте ли отново контакт с техните председатели, за да изясните ситуацията и изчистите недоразуменията ?

Незабавно.

Какво се случи ?

Приемаха ни, с удоволствие се осъществяваха срещите. Включително и с председателя на ОбС, който ни каза, че групата на ГЕРБ не е взела решение и той не може да каже какво ще решат колегите му. Независимо, че ние му казахме, че на заседанията на комисиите неговите колеги са били против нашето предложение. Срещнах се и с г-н Илиян Йончев, който каза, че няма да подкрепи такова решение.

Защо ?

Защото не можем да спираме и да ограничаваме всички останали граждани да се явяват на този конкурс.

Други срещи имахте ли ?

Да, с г-н Светослав Доков, който каза, че предложението на кмета е незаконно.

 Кое е незаконното, каза ли ?

Не, не каза. Просто е незаконно и толкова.

При тази ситуация имате ли полезни ходове от тук нататък ?

От тук насетне първо се надяваме, че на сесията на ОбС общинските съветници ще проявят разум и ще подкрепят предложението. Основно на това се надяваме. Но ще се борим до край с всички законни средства да защитим нашите членове и дребния им бизнес, с който се препитават.

Прочетете също

120 години читалищно дело в Славяново !

На 29-ти октомври 1900 година свещениците Руси Нешков и Никола Пенчев заедно с учителите Неделчо …

Един коментар

  1. Това е дискриминация и опит за привилегия на определена група субекти.госпожата май иска да си увеличи чл.маса и лината си значимост.знае ли госпожата че голяма част от наемателите бизнеса им е дапреотдават общ.терени с печалба за сметка на общината. Проблема е по дълбок и изисква задълбочено изследване за да непострадат честните и почтени хора. Арх.вид е много важен .разходка ще покаже какво сме принудени да гледаме,с години изоставени и непремахнати павилиони нито от собственици нито от общината.ами да се замисли за след като е толкова загрижена за малкия и среден бизнес.или целите са други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *