Начало | Новини | Босненски сайт: 1200 от бойците на Ислямска държава идват от Западните Балкани

Босненски сайт: 1200 от бойците на Ислямска държава идват от Западните Балкани

Източник – Интернет

Общият брой на бойците от така наречената “Ислямска държава”, които по произход са от Западните Балкани, надхвърля 1200 души, по преценка на службите за сигурност в Босна и Херцеговина, съобщава порталът банялука.нет., цитиран от БТА.

Най-много са бойците от Косово – 403, следва Босна и Херцеговина с 350, Албания със 180 до 200 и Северна Македония със 156 бойци, пише порталът.

“Какво означава завръщането на тези терористи на Балканите, какво ще означава и какъв е действителният проблем ще стане ясно много скоро, след като завърналите се излежат символичните си наказания за участие в борбата на Ислямска държава и Ал Каида в Сирия и Ирак”, пише в документацията, допълва БТА.

Проблем за местното правосъдие е, че няма конкретни доказателства, че завърналите се са извършвали престъпления и са участвали в разстрели, убийства и обезглавяване на пленници. Службите за сигурност предупреждават, че за сравнително кратък срок те юридически ще бъдат свободни граждани, които със сигурност няма да се отрекат от радикалната си религиозна и терористична идеология.

Освен това в документацията се посочва и че Западните Балкани имат проблем, свързан с икономическото инфилтриране на Турция и Катар в Албания, Северна Македония, Косово и Босна и Херцеговина, което означава инфилтриране в полза на идеологията, свързана с Мюсюлманско братство.

Това индоктриниране се извършва от различни ислямски неправителствени организации, които имат за цел ислямът да стане доминиращ на Балканите и които със сигурност ще осъществят контакт със завърналите се от Сирия и Ирак и ще продължат да работят с тях като хуманитарни организации, пише в документацията.

Прочетете също

Запомнящи се мигове с конна езда изпитаха деца от Кнежа

Малчуганите в Кнежа, участващи в Лятната програма на Общината, са се впуснали в приключението езда …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *