Боряна АД – Червен бряг по пътя към устойчив и екологичен производствен процес

norway
Боряна главна
Снимка – Боряна АД.

Намаляване на текстилните отпадъци,  понижение в потреблението на енергия и редуциране на въглеродните емисии са само част от резултатите по проект “Инвестиции в екологични и устойчиви процеси на текстилно производство”, изпълняван от „Боряна“ АД – водещо предприятие в българската текстилна индустрия.

Проектът на стойност 242 980 Евро, от които 168 200 Евро безвъзмездно финансиране, се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия Финансов Механизъм 2014-2021, Програма “Развитие на бизнеса, иновациите и малки и средни предприятия, България“ по Договор за безвъзмездна финансова помощ 2021/587872 от 06.05.2022 г., в рамките на Втора покана за набиране на проектни предложения по приоритетна област „Иновации за зелена индустрия“ (Малка грантова схема).

Боряна е утвърдена компания с дългогодишен опит, специализирана в производството на дамски и мъжки трикотажни облекла с основен асортимент  дамски и мъжки пуловери, блузи, тениски, жилетки, поли и др. Дейността на предприятието е пряко обвързана и с изградените партньорства с разпознаваеми модни брандове от Западна Европа, част от които са Hannes Roether, Bugatti, Guido Maria Kretschmer и др.

Боряна притежава богата експертиза в изработката на модели за висшата мода, а шивашкият цех на предприятието е оборудван с технологично оборудване от ново поколение и разнообразие от висококачествени трикотажни материи, с които се реализират комплексни текстилни проекти. Въпреки това, за нас става все по-трудно да поддържаме конкурентен темп на производство поради липсата на достатъчна автоматизация и контрол на операциите, предизвикани от непълното технологично обновление на машинния парк.

Благодарение на проект „Инвестиции в екологични и устойчиви процеси на текстилно производство”, идентифицираните предизвикателства ще бъдат успешно адресирани чрез доставката на съвременно, енергийно ефективно и високотехнологично оборудване – 3 бр.плетачни машини и 1 бр. гладачен автомат, позволяващо цифровизация на процесите, интегриращо множество надграждащи функционалности и даващо свободата за проектиране, разработване и производство на качествени и новаторски плетива, напълно отговарящи на нормативните, производствени и екологични изисквания.

В резултат на проекта се очаква съществено понижение на разходвания материал, оптимално оползотворяване на суровини и енергия, подобряване на условията на труд и обезпечаване на необходимите предпоставки за постигането на кръговост на процесите и максимална ефективност на вложения ресурс.

В същото време, проектът носи добавена стойност за целия Северозападен регион, от една страна що се касае до приноса му към засилване на иновативния потенциал на местната индустрия, от друга – поради водещата роля на Боряна в икономиката на региона и предоставянето на възможности за професионална реализация на голяма част от населението от гр. Червен бряг и околността.

Повече информация за проекта и неговите въздействия може да бъде открита на официалната страница на Боряна АД: www.boriana.bg

Тази публикация е направена с подкрепата на Норвежкия Финансов Механизъм 2014-2021 в рамките на Програмa “Развитие на бизнеса, иновациите и малки и средни предприятия”, България. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на “Боряна“ АД и не трябва да се възприема като израз на становището на Финансиращия орган.

Б 2

Б1

Б3

Снимки – Боряна АД

Споделете:

Прочетете също

съд

Две дела – за побой и умишлено убийство и предизвикана смърт на пътя ще разглежда Окръжен съд-Плевен следващата седмица

На редакционната поща на “Плевен прес” бе получено следното съобщеение за предстоящо разглеждане на дела …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *