Борисов: Двеседмици ги чакам да се напътуват. Правим коалиционно споразумение, каквото се прави в целия ЕС.

БОРИСОВ 1
Снимка – интернет.

“Две седмици ги чаках да се напътуват. През уикенда имам мероприятие, а е и 3 март. Това не е документ, който да се пише на коляно“. Това коментира днес, 28-ми февруари, в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

“Могат да си подават оставки, колкото искат. Това не е нещо различно от това, което сме приели. Когато говорим за независими регулатори, служби, съдебна система, може да звучи като делкане. Когато говорим за парламентарна държава, първото, което се гласува са премиер и министри”, обясни лидерът на ГЕРБ. 

Правим коалиционно споразумение, каквото се прави в целия Европейски съюз“, добави той. 

“В коалиционното споразумение ще представим равнопоставеност в управлението на държавата. Да се носи отговорност”, каза още бившият премиер. 

“Петков и Денков всеки ден имат медийни изяви и казват “Борисов да не се изявява”. Изявяват се от сутрин до вечер. И когато се осмелим да кажем нещо, те ни забраняват медийните изяви”, добави Борисов. 

“По този начин не се работи – в 9 часа са 20 човека в пленарна зала”, уточни той. 

Трябва да има смяна на Тагарев. Това е неработещ министър“, категоричен е лидерът на ГЕРБ. По думите му военният министър не е изпълнил решенията на парламента.

Остра критика към премиера Денков и министрите отправи днес, 28-ми февруари, лидерът на ГЕБ Бойко Борисов.

Самоволни, самохвални, желаещи да използват последните дни като кой, където може да завари и да пътува, да пътува… Политиката не се прави в България в полза на хората, атакува Борисов работата на кабинета.

От справката, който получил, се оказало, че правителството се превърнало в туристическа агенция за пътуващи министри.

“Ние в момента имаме един кабинет на външните работи”, разкри той.

Справката, която изчете за командировките на министрите, показва “активно външно-политическа дейност” на базата на нощувки: министърът на иновациите Милена Стойчева има 46 нощувки, на земеделието Кирил Вътев – 24, на енергетиката Румен Радев – 24, на екологията Юлиян Попов – 42, на социалната политика Иванка Шалапатова – 30, на туризма Зарица Динкова – над 50 нощувки.

Борисов разкритикува и премиера Николай Денков и пътуването му до Киев от вчера – “един меч” се бил завъртял, но било забавно до едно време. Зеленски първоначално не разбрал какъв подарък са му дали, защото “човекът очаква военна помощ, а вместо това получил меч”. Неясно остава какво е отношението на Борисов към срещата в Париж. “Ние се превърнахме в пътуващи министри, които научаваме какво се случва и с какво ще задължат парламента да вземе решение.”

“БТР-ите са си още тука, а ние подаряваме мечове”, заяде се Борисов и с военния министър Тодор Тагарев, който “махал от Версайския дворец”, а “когато ние сме били във Версай, той не знам къде е бил.”

Бойко Борисов потвърди, че предложението на ГЕРБ ще предвижда ротация на премиерите. „Това беше големият компромис, затова помолихме Мария Габриел да се върне от поста еврокомисар, за да има ротация, която да е приемлива за двете партии и това беше компромис“, посочи лидерът на ГЕРБ.  

Когато правим парламентарно мнозинство, първото, с което се занимава парламентът, е избирането на министър – председател и министри, добави той.  „Сега при ротацията това се връща отново да се преразгледа и след това минаваме и на другите теми“, каза Борисов. 

С пропорционалност, на базата на изборните резултати и споделена отговорност, след преглед на министрите и в зависимост от това, може те да получат 90%, каза още Борисов. 

Реформа в службите не означава процентно разпределение, каза Борисов отговор на въпрос дали коалиционното споразумение предвижда реформа в службите. „Ако имаме претенции към тях, службите трябва да знаят за какво имаме претенции. В момента виждам, че ловят шпиони всеки ден, правят операции, работят прекрасно с партньорите. Ако искат да ги сменим, аз ще съм последният, който ще се подпише за това“, заяви Борисов.  

Ще предложа преговорен екип по коалиционното споразумение, който като подготви целия механизъм, да се съберем и да го одобрим. Теменужка Петкова, Рая Назарян, Деница Сачева, ще влязат в преговорния екип , това са хора, които могат да разговарят спокойно с тях и да предложат добро решение, добави лидерът на ГЕРБ. 

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *