Блокиране на движението ще предприемат граждани на Червен бряг от 18:00 до 19:00 часа на 18 юли, по трасето на път 306

ПЛАКАТ 1

На 17-ти юли в 18:00 ч. граждани на Червен бряг излязоха на протест заради тежкотоварен трафик преминаващ през града им. За причините довели до този трафик информирахме в Протест на 17-ти юли срещу тежкотоварен трафик организират жители на община Червен бряг

На вечерния протест, където беше само „Плевен прес“, се събраха около 30-35 души на ул. „дядо Вълко“, до детска градина „Бодра смяна“. В рамките на 1 час те преминаваха на равни интервали по намиращата се там пешеходна пътека. През това време колоната от тежкотоварни ТИР-ове не спираше в двете посоки, като търпеливо изчакваше да се освободи пешеходната пътека.

Протестиращите нямаха претенции към шофьорите, а последните проявяваха разбиране към протестиращите.

Асфалтът на въпросната улица вече беше поддал, а на други места в града и междуселищната мрежа – тотално разрушен. Шумът, жегата и мръсният въздух – трудно поносими. И всичко това поради липса на координация между пътните управления в 3 области, която АПИ е длъжна да направи. И по този начин да изпълни собствената си заповед за движени по обходен път, поради ремонт на първокласен път I-1 /Е 79/.

Животът на хората в Червен бряг, чиито домове са по пътя на трафика – е непоносим. Къщите им се тресат, вече има напукани стени. Междуселищната мрежа, по която минава трафика – вече е наполовина унищожена. Със затварянето на Дунав мост и преминаване на част от автомобили и камиони по това трасе – нещата ще станат трагични.

И това се отнася не само за Червен бряг. На същото са подложени хора и пътища в общините Луковит и Кнежа. Т.е. част от републиканската пътна мрежа просто ще бъде съсипана, заради невъзможност да издържи тоновете натоварване през лятото и калпавото качество на ремонтите.

А в Червен бряг – заради 20-годишното проспиване на местните администрации да направят и завършат Обходния път, който да изведе трафика извън централната част на града. Ето защо на 18-ти юли от 18:00 до 19:00 ч. ще блокират движението по пътя на трафика, който минава по път 306.

Част от протестиращите споделиха пред „Плевен прес“:

Теменужка Боцова: Не знам по чие нареждане вместо да бъде ремонтиран булевард „Европа“, който повече от 2 години не е оправен и от там да минават тировете за Враца, виждате за какво става въпрос. Живея в съседната къща, ние през деня или през нощта да сме спокойни ?! Дишаме мръсен въздух от газовете, спирачки и шум – денонощно, вижте пътя на какво прилича. В кой век живеем?!

Тони Цоков: Лично съм потърпевш от този трафик.Това, което виждате тук, ежедневно се случва покрай нас. Сутрин в интервала 7:30-8:00 съм броил – до 3 камиона в минута минават. И това е през целия ден. Това, че е шумно и не може да се спи даже не коментираме.

Но най-неприятното е, че тук е детската градина, по-надолу е Спортната зала и тази улица се пресича от всички деца, които ходят на училище и градина. А на „Търговска“, където е „острова“, се пресича от всички хора, които живеят в комплекса /ж.к.“Победа“,б.а./ и от ученици, които отиват в Професионалната гимназия.

Снежана Ангелова: 2013-та година влезе БМВ в къщата ми. За трети път кола ми влиза в двора. Там където живея, е изключително опасно, шумно и невъзможно място заради този трафик. Не можем да спим ни денем, ни нощем. Не можем да излизаме и навън. Като седнем да обядваме или вечеряме понеже живея в ниската част на улицата, пред очите ни са тирове, които преминават. Понеже няма никакво обезопасяване на кръстовището, няма камери, пешеходни пътеки, тротоари, за трети път в двора ни влезе БМВ през 2013-та. По щастлива случайност нямаме смъртен случай.

Тогава правихме подписка, снимки, внесохме ги в общината, никой не взе под внимание това.

В цивилизованите градове и държави има Обходен път, Индустриални зони. Там е мястото на транзита и тежкотоварния трафик. Преди няколко дни минаха огромни селскостопански машини. Едното колело на трактора е колкото къщата ни. Беше нещо страшно в 21:00 ч. Внучките ми бяха на гости, изплашиха се, започнаха да плачат.

Ние не протестираме защото така сме решили. А искаме да събудим бездушните институции, които да ни дадат възможност за живот в домовете ни. И това е от 4 години и половина, а сега вече е кошмар.

Петър Петров /Инициативен комитет/: Този протест е протест на гражданите против държавната администрация, която не си върши работата. Така че, трябва да успее. Вярвам, че хората ще имат волята да продължим протеста до тогава, докато успеем. Защото не се борим за нещо кой знае какво. Борим се за това държавната администрация в лицето на АПИ да си свърши работата. Да организира изпълнението на собствената си заповед за отклоняване на движението по обходния път, който е посочен. Нищо повече.

От институциите, до които сме изпратили отвореното писмо на гражданите от Червен бряг, няма никаква реакция. Има реакция само от медиите, за което благодарим. И се надяваме с помощта на медиите да успеем.

Днес /17.07., б.а./ протестираме от 18:00 до 19:00 ч. като преминаваме на интервали по пешеходната пътека. Утре обаче /18.07.,б.а./, ще блокираме движението за 1 час. 

Към казаното от тримата се присъединяват и останалите протестиращи. Надяват се, че тази вечер, 18-ти юли в 18:00 часа ще дойдат за подкрепа и други техни съграждани. Готови са въпреки жегите и неудобствата, да се борят до край.

ТИР 1
ТИР КЪЩА
ТИРОВЕ С КЪЩА
ПРОТЕСТ
ПРОТЕСТ 2
ТИРОВЕ ОТ ДРУГАТА СТРАНА
ГУМА
РЕМАРКЕ
ДВУПОСОЧНО 2
ТИРОВЕ
ПРОТЕСТ 3

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

svesht

На Черешова задушница ще бъдат осигурени автобуси до гробищните паркове в Червен бряг

По повод Черешова Задушница на 22 юни, събота, ще бъдат осигурени автобуси за извозване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *