Близо 300 килограмово прасе отстреляно край Белене

Красимир Михайлов със своя трофей. Снимка – личен архив.

Благодарение на детективските умения на Невен Вутев – настоящ студент в два университета, получихме прелюбопитна информация за нещо, което се случва веднъж на 10 години. Ето  какво е станало миналата събота – 23 октомври край Белене.

След няколко седмични дебнения, ловците от Втора ловна дружина на най-малкото ловно сдружение в България – ЛРС „ПЕРСИН“ гр. Белене, са  отстреляли най-големия глиган за последните 10 години.

На остров „Щуреца“  20 ловци с  три лодки и 6 кучета принуждават звяра да излезе от леговището си и да потърси спасение към най-големия български дунавски остров „Персин“. Пресрещнат е обаче от най-добрия стрелец на дружината-председателя Красимир Михайлов, който го поваля с три изстрела. След подялбата на 270 килограмовото животно ще трябва да се осигурят поне  по 27 литра бира и хубаво червено вино, шегуват се доволните беленски авджии.

Красимир Михайлов с гордост споделя: „Ловец съм повече от 20 години и през живота си   три пъти съм имал  трофейни глигани по 250 – 300 кг. Горе – долу, на десетина години имам такъв успех. Нашата дружинка полага много грижи за животните и те затова ни се отблагодаряват така добре.  Създаваме условия за живота им – калища, солища, подхранваме ги през зимните месеци, когато са затруднени да се изхранват.

В дружинката сме близо 50 човека, но двайсетина излизаме редовно. Нашата територия е на островите и е ограничен кръгът хора, които имат достъп. Това е от полза за дивеча. Тук намират добри условия сърни, глигани и зайци. Те плуват през Дунава и нищо не може да ограничи придвижването им. Островите са с дива растителност, като в джунгла. Тук животните  се чувствата сигурни, особено когато започне ловният сезон през зимата и са преследвани от ловците и от нашия бряг, и от румънския. За ловците на островите е по-трудно и е по-малка вероятността   да притесним животните и да ги отстреляме.

През нашия район е един от маршрутите насочени към Виа Понтика. Отстрелвали сме дива гъска с пръстен от Холандия. Тук са влажните зони на природен парк „Персина“. При нас зимуват много птици – лебеди, пеликани и няколко вида гъски. Имаме и фазани, но тях си ги купуваме от фазанарията в Плевен и ги разселваме сред природата. В началото ги храним, после те сами започват да се справят. Най-хубавото на ловния излет е срещата с природата. Дишаш с пълни гърди и се чувстваш част от  живота.“

Въпреки, че на лов в района гастролират редовно софийски ловци,   екземпляри   близо 300 кг. падат само от пушките на местните ловци, споделят от беленската дружинка. Следващата седмица продължава търсенето на „братовчедите“  на загиналия глиган.

Споделете:

Прочетете също

Новите 14 електробуса и зарядни станции за тях, вече са в Плевен

Новите електробуси. Снимка – пресцентър община Плевен. Нови 14 електробуса и също толкова зарядни станции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *