Близо 2 хиляди фиданки ще бъдат посадени в Седмицата на гората в община Левски

Участници в инициативата „Гори на децата“ от община Левски. Снимка – Пресцентър

Седмицата на гората тази година е от 5 до 11 април. Община Левски участва  в  зелената инициатива на Фондация „Гората. бг“ и СОНИК СТАРТ „Гори на децата“ за обогатяване и обновяване на зеленото богатство  на България.

Началото беше поставено на 1 април със засаждане на  50 фиданки Червен Американски Дъб, осигурени от  СОНИК СТАРТ за инициативата. В нейния старт, освен община Левски, участват и общините Червен бряг и Балчик.

Деца от ЦНСТ и доброволци, кметът на Община Левски – Любка Александрова,  управителят на СОНИК СТАРТ – Иван Иванов  и инж. „Горско стопанство“ – Красимира Русанова  засадиха  заедно фиданките,  в близост до болницата в Левски.

Снимка – Пресцентър

Залесяването на 800 фиданки Червен Американски дъб и  700 фиданки Дребнолистна липа  в  селищата на община  Левски  продължава. Фиданките  осигурява  безвъзмездно   Фондация  „Гората.бг“,  която по желание на кметовете  на кметства се ангажира да достави и  около 400 фиданки   от обикновена бяла акация.

Червеният Американска дъб  е  от семейство букови и в България е внесен преди около 50 години. От всички видове дъб той е най-бързо растящия, много добре се справя с ниските и високи температури, и е подходящ за нашия регион. Изборът не е случаен, а съобразен с биологичните  особености  и екологични изисквания на вида.

Снимка – Пресцентър

С нова пролетна промяна ще бъде и парка в центъра на град  Левски. Освен залесяване на нови дръвчета и премахване на преминали биологичното си  време, се засаждат рози и цветя, които безспорно ще прибавят красота и пролетно настроение.

Пресцентър – Община Левски

Прочетете също

Луди ни направихте. Сега и зелени паспорти

Снимка – интернет. Преди една седмица „Плевен прес” би камбаната за това. На 11-ти октомври …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *