Близо 10 милиона лева са получили плевенски фирми за преодоляване на последиците от пандемията

Областен информационен център – Плевен. Снимка – „Плевен прес“.

На среща с медиите на 21 юли 2021г. в Областния информационен център – Плевен беше представена актуална информация за еврофондовете и усвояването им.

„За последните 12 месеца 460  микро и малки предприятия, 18 фирми автобусни превозвачи, 9 туристически фирми и 36  средни предприятия от плевенска област са получили финансова подкрепа за преодоляване на последиците от пандемията“ , това съобщи Николета Минчева – експерт „Комуникация и информация“ в ОИЦ – Плевен.

 С най-широк обхват е мярката за микро и малки предприятия, които са получили от 3 до 10 хиляди лева. Това е 100% безвъзмездна подкрепа в размер на почти 10 милиона лева. Реално изплатени са средствата по всички договори с микро и малки предприятия, при средните предприятия до сега са изплатени повече от половината от договорените средства.

Минчева уточни, че получилите подкрепа  микро и малки предприятия са от  цялата област.  От тях 29 са от Червен бряг, 14 от Кнежа, 13 от Левски, 9 от Белене, по 6 от Никопол и Долна Митрополия, 5 от Гулянци, 4 от Пордим, по 3 от Искър и Долни Дъбник, останалите до 460 фирми са от община Плевен. От 36-те средни компании получили подкрепа 31 са от Плевен.  

Информация за подписаните договори може да бъде намерена в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН) 2020

На срещата бяха представени и актуалните възможности за кандидатстване за финансиране по оперативните програми. В момента се приемат проектни предложения по следните мерки и процедури:

  • Оперативна програма „Добро управления“, процедура   „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“. По процедурата могат да кандидатстват с проекти юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите, както и структури на държавната администрация/ органи на държавна власт и общини. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата  е 11 145 970 лв. Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за проект – 60 000 лв. Целите на процедурата са постигане на открито и отговорно управление и партньорско управление с гражданите и бизнеса.
  •  ПРСР подмярка 4.1  „Инвестиции в земеделски стопанства“. Могат да кандидатстват земеделски производители. Очакването е да има принос в цифровото икономическо възстановяване на сектора, инвестиции свързани с напояването,  опазването на околната среда и изграждане на пречиствателни съоръжения.
  • Оперативна програма „Околна среда“, процедура „Подобряване природозащитното състояние на природни местообитания ”. Местообитанията са определени и от Плевенска област  в списъка попада  природен парк „Персина“. Процедурата предвижда конкретни дейности, които трябва да бъдат предприети за подобряване на състоянието на местообитанията. По процедурата могат да кандидатстват с проектни предложения, общини, граждански организации и институции.

За повече информация: http://2020.eufunds.bg/

Прочетете също

Партия „Има такъв народ“ откри своята кампания с представяне на кандидат-депутатската си листа и кризисни мерки за енергетиката, бизнеса и домакинствата

От ляво на дясно – Андрей Михайлов, Ивайло Вълчев, Ива Митева, Радостин Василев, проф. Чорбанов, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *