Близо 1 700 души в 7 кметства на община Плевен с отнето право на глас

1 663 души в община Плевен са с отнето конституционно право на глас след 2016 год. Причината е в промените, които бяха направени в Изборния кодекс и закона за административно – териториалното устройство от правителството на ГЕРБ. Тогава прагът за образуване на кметство бе вдигнат от 100 на 350 души с постоянен адрес.

По тази причина в 7 кметства на община Плевен няма да упражнят законното си право на глас в предстоящите местни избори. Вместо те да си изберат кмет, такъв ще им бъде назначен от партията спечелила местния вот. Лишени от глас са хората в селата: Горталово, Къртожабене, Къшин, Ласкар, Ралево, Тодорово и Тученица.

Преди три години депутатите мотивираха законовите изменения със съображения за икономии и демографската криза. Но още през 2016 год. данни на  ГРАО  показват, че в две трети от засегнатите селища жителите с право на глас  са повече от регистрираните по постоянен адрес.

Припомняме, че Сдружението на кметовете на малки населени места се възпротиви на тези промени в Избирателния кодекс. Изпратиха в Народното събрание свое становище с молба да не се вдигат праговете за образуване на кметство или да бъдат вдигнати до 200 души. Потърсиха за помощ и  президента Румен Радев.

Техният глас не бе чут и промените бяха направени. По тази причина след изборите през м. октомври, на тези 7 селища в община Плевен ще им назначат кмет. По партийна линия.

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.