Близо милион и двеста хиляди лева ще похарчат читалищата в община Плевен през 2021г.

След дежурни скандали между читалищни дейци, субсидията бе разпределена

Ч 1
Читалищни дейци. Снимка – Плевен прес.

Представители на 35 градски и селски читалища от община Плевен се събраха в Арт центъра, за да си разпределят държавната субсидия за 2021г.

Субсидираните бройки отново скараха читалищните лидери. Тази година община Плевен разполага със 103   бройки. Една субсидирана бройка Министерство на културата е определило да е 11 484лв.  Със заповед на кмета на общината е назначена Комисия за разпределение на държавната субсидия, в която участват по един представител на всяко читалище и е председателствана от Стефка Григорова – директор Дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Плевен.

Припомняме,че в края на миналата година читалищата  останаха четири месеца без държавна субсидия, спряна поради  жалбата на три   плевенски читалища – „Ракитин-1969“,  “Пробуда” и „Цветан Спасов-1959“, срещу решението на Общинската комисия за разпределение на държавната субсидия за 2020г. Недоволни от размера на  получената субсидия те  дадоха на съд решението, с което лишиха от средства всички плевенски читалища.

На 15 януари  2021г. Комисията  избра Работна група в 9 членен състав да направи предложение за разпределение на държавната субсидия.  Тази работна група е разгледала отчетите на всички читалища и базирайки се на нарочно изработен механизъм  и критерии, е подготвила предложение кое читалище колко бройки да получи. Според механизма за разпределение на субсидията, разработен от Министерство на културата, една субсидирана бройка не е задължително да е една щатна бройка. Получените субсидии читалищните настоятелства могат да ползват както решат, с единствената цел да си свършат по-добре работата.

Ч 2
Вляво – Стефка Григорова, директор дирекция “Хуманитарни дейности”. Снимка – Плевен прес.

Предложението на Работната група беше прочетено и дискутирано. Според него три градски читалища  не получиха никаква субсидия поради липса на доказателства, че са свършили някаква работа през миналата  година. Очаквано най-много субсидирани бройки – 27 получи най-голямото читалище в общината НЧ „Съгласие 1869“, „Христо Ботев“ – 7,5;  ЛИК – 7,5; „Извор“ – 9; „Ракитин“–3, „Пробуда“ – 1, „Цветан Спасов“ – 0; „Развитие“ – 1; „Парашкев Цветков“ – 3,5; „Тракия“ – 0,25; „Берлик“ – 0; „Родолюбие“ – 0.

Читалищата в селата получиха от една четвърт бройка до 2 и половина. Беше оповестен и списък на читалища неизпълнили изискванията и задълженията си към общината за представяне на съдържателни и финансови отчети.  Няколко читалища са представили некоректна информация за площта, която обитават и дейностите които извършват, за щатните си разписания и поддържаната от читалището документация.

Ч 3
Читалищни дейци. Снимка – Плевен прес.

Най-големите нарушения са липсата на  регистрирани библиотеки в пет градски читалища, което е основно изискване за съществуването на читалище. Читалището в Николаево е единственото от селските, което не е  представило нищо от изискуемите отчетни документи. Бяха взети под внимание виртуалните участия на читалищните състави на различни национални и регионални конкурси и концерти.

Всичко това предизвика гневни реакции от страна на читалищни дейци. Ето част от полемиката:

Чавдар Луканов към Стефка Григорова: Аз имам право да задавам въпроси, вие не можете да ми кажете какво да ви питам. Аз ви питам и вие ще ми отговорите. Ще се установява по-нататък кой е прав.

Стефка Григорова: Заплашвате ли ме? Да ви разбирам ли, че вие имате отново намерение да оставите на улицата 105 човека.

Чавдар Луканов: Абсолютно. Ако продължават да слушат Ивайло Атанасов, все повече всички ще затъват.

Даниела Заркова: Аз считам, че сме неправилно точкувани. Неправилна е информацията, че сме разположени на 65 квадрата. На 67 сме!  Мисля, че оценяването е тенденциозно и се променят критериите.

Пламен Николов: Ние имаме над 30 изяви / репликата му предизвика смях в залата и реплики, че в пандемията всички заедно нямат толкова изяви/. Считам, че оценките на така наречената Работна група са абсолютно субективни и предлагам да бъдат анулирани и да се избере нова независима Работна група.

Стефка Григорова предложи на Комисията да отидат в читалището на  Николов „Цветан Спасов – 1959“  и на място да се убедят може ли изобщо да работи.

Кристина Христанова: Колеги, не съм съгласна с оценката за работата на Работната група. Не приемам обвиненията към нас. Разглеждали сме всяка една думичка от отчетите.

Мария Венкова: Не приемам, че Работната група не е работила добре и е в ущърб на някого. След като 90 процента от колегите считат, че са оценени добре, възможно е някъде самооценките на някого да са по-големи. Работната група направи оценка за въздействието на дейността на всяко читалище спрямо субсидията която получава. Никой от Работната група не е получил и стотинка повече. Нека на всички е ясно. Читалищата не получават щатове, те не са с постоянен бюджет, те получават субсидия за дейност на базата на работата, която са свършили предната година.

Ваня Орозова – председател на читалището в Николаево настоя, че е честно въпреки че читалището цяла година не е работило, да не му се отнема от субсидията.

Стефка Григорова: Госпожо Орозова, честно е читалището да работи.

Въпреки бурните коментари, предложението на Работната група за разпределение на субсидията беше прието  с 25 гласа „за“,  6 „против“ и 2 „въздържали се“.

Освен за държавната субсидия, присъстващите читалищни представители взеха още няколко решения: преходният остатък  от държавната субсидия в размер на   27 116 лв  да бъде предоставен на читалищата в малките населени места от общината на проектен принцип и за закупуване на книги; избраха  2 комисии – едната   да приеме имуществото  на РЕКИЦ от НЧ „Ракитин 1969“, а другата да проведе конкурс за назначаване на експерти в РЕКИЦ Читалища.

Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *