Благодарствени писма до генералните консули на Русия е изпратил кметът на Плевен Георг Спартански

От ляво на дясно: арх. Невяна Иванчева – Заместник-кмет „Териториално развитие”; Георг Спартански – кмет на Община Плевен; Милен Яков – Заместник – кмет „Финанси и икономика”. Снимка – „Плевен прес“.

По повод отзоваването на руските дипломати от България, кметът на Плевен е изпратил до генералните консули в Русе и Варна, благодарствени писма.  Това бе съобщено днес, 4 юли, по време на седмичния брифинг. По повод изпратените писма Георг Спартански сподели следното: „В края на миналата седмица /четвъртък/ аз изпратих благодарствени писма до генералният консул В Русе – Андрей Громов, до генералният консул във Варна – Владимир Климанов, във връзка с принудителното отпътуване от България след взето решение от правителството.

Аз не знам причината за тяхното експулсиране от страната. Дали, че са шпиони или, че дипломатическата мисия на Руската федерация в България е несъразмерно голяма. И до до ден днешен не разбрах какво е причината.

Аз мога да кажа, че познавам и двамата. Владимир Климанов го познавам от десетилетия. До този момент не съм имал никакви основания да си мисля, че Владимир Климанов или Андрей Громов или, които и да е от техните колеги, които познавам, се е занимавал с дейност, която не съответства на законите на Република България.

Напротив. И двамата искрено се стараха да развиват добрите традиционни отношения между България и Руската федерация. Като хора, бих казал, че за мен е чест, че ги познавам. Прекрасни приятели.

Не знам кои какви пари на кого е давал, както има  медийни публикации, че видите ли имало хора, на които се давали пари, за да обработват под формата на хибридна война общественото мнение срещу хонорари от 4 000 лева. Не знам кой на кого какви пари е давал. Никога не е стояла такава тема за плащане за услуги. Напротив, отношенията винаги са били много близки, приятелски и много коректни. Считам, че е израз на елементарно възпитание да кажеш „Благодаря” на твой приятел.

За мен е изключително неприятно това, което се случва в момента. Без да има обяснения или да има противоречиви обяснения, без да е ясно кой взима решенията в тази държава. Дали ги взима Министерският съвет, министър председателят, министърът на външните работи, дали ги взима ДАНС, дали някоя друга служба, или решенията не се взимат в България, а само ни се свеждат за изпълнение“, допълни още кметът Георг Спартански.

Споделете:

Прочетете също

Александър Трайков е новият заместник областен управител на област Плевен

Иван Петков – Областен управител на област Плевен; Александър Трайков – заместник областен управител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.