Начало | Общество | Битката за Плевен – кой ще е победителят ?

Битката за Плевен – кой ще е победителят ?

Може да не си падате по езотерика и окултизъм, но вижте какво е казал европейският авторитет в тази област – Елифас Леви: „Управлението на света принадлежи по право на най-добрите представители от човешкият род. Когато нещо препятства това –  настъпва политически или социален катаклизъм”.

Отчайващо е като си помислиш, че това е казано през 18-ти век, а в 21-я още не сме стигнали до тази истина. В момента страната ни е мрачен пример в това отношение. Защото всички управления след т.н. демокрация се провалиха. Едни по-вече, други по-малко. Само че, това е общ провал – на избраниците и на тези, които ги избират.

Сега отново сме пред избор. Този път местен. Залозите са големи – еврофондове, магистрали, инвестиции, водни цикли, европрограми и комисионните от всичко това. Битката за Плевен започна. От тук ще минават не малко парични потоци. Бюджет от над 103 милиона лева за град като Плевен – никак не е за подценяване. Който го управлява – управлява съдбите на хората тук. И ако той е „най-добрия представител от човешкия род” както казва Леви – съдбата на Плевен ще е добра.

До този момент над 14 са спряганите имена за кметския стол на Плевен. След 16-ти септември ще разберем кои от тях ще бъдат официално регистрирани като кандидат – кметове. ГЕРБ номинира 7 свои лица: Йордан Грижов, Мартин Митев, Петя Василева, Владислав Монов, Мирослав Петров, Дарин Ангелов, Александър Николов. На всички тях Красимир Велчев каза: „Плевен е много важен град. Той е град с история и заслужава по-добро управление”. Освен това прикани членовете на ГЕРБ да застанат зад новия областен координатор – Мирослав Петров. Велчев формулира и целта на партията: „Увеличаване броя на общинските съветници на ГЕРБ и спечелване на кметските избори”. Кой от тези 7 души ще бъде лицето на ГЕРБ в предстоящите кметски избори – ще реши Изпълнителната комисия, разбирай Бойко Борисов. Вероятността да бъде събралият най-много гласове от номинационното събрание Йордан Грижов – е твърде малка. Борисов едва ли ще си позволи да загуби за втори път Плевен. За целта му трябва човек с опит. Ако този опит е от силови структури като МВР – още по-добре. Така че, вероятността кандидат – кметът на ГЕРБ за Плевен да е Мирослав Петров –  е голяма.

БСП още не са обявили официално своите номинации. Ще направят това след конгреса си на 15-ти август. Но имената на трима социалисти се спрягат усилено за предстоящата битка. И това са Илиян Йончев – бившият областен управител, Емил Райков – директорът на „Интелект” и настоящ общински съветник, и Бойко Тодоров – бивш директор на Бюрото по труда и настоящ банкер и общински съветник. И в БСП интригата е голяма заради лобитата в нея и битките помежду им. Напрежението по оста Нинова – Станишев е с голям резонанс и в Плевен. За сега като че ли везните са в полза на Илиян Йончев. Но изненади не са изключени.

За бой се стягат и воеводите от ВМРО. Патриотична коалиция в Плевен между тях, НФСБ и Атака – не се очаква. След високия резултат на евроизборите ВМРО се понесе на крилете на Ф – 16 и се гласят с 2-ма кандидат – кметове. И това са д-р Калин Поповски – настоящ депутат, и Татяна Божинова – зам. областен управител. По непотвърдена информация Каракачанов е по-склонен да издигне Божинова, но и тук интригата ще се разплете до средата на месец август.

НФСБ едва ли ще издига свой кандидат за предстоящите избори, а „Атака” както винаги ще атакува с Адриан Асенов – настоящ общински съветник. Да не забравяме, че и двете формации разчитат на твърдия си електорат, който е намалял, но затова пък – твърдолинеен. И при тях се очаква решението на лидерите им в София.

АБВ обявиха наскоро, че в Плевен ще играят самостоятелно на тези избори. Не са обявили официалният си претендент за кметския стол, но като се има предвид, че имат свой общински съветник в лицето на Цецо Антов, вероятността да го издигнат като кандидат – кмет е голяма.

От ДПС за сега пазят мълчание. Но зад него бушуват сметки, договаряния и залози. Свой кандидат няма да вдигат, но със сигурност ще подкрепят най-изгодния за тях от другите партии. Същото се отнася и за БДЦ, Гергьовден, Воля и останалите по-малки формации.

 И накрая интригата Георг Спартански, действащият кмет. Интрига, защото зад него бушуват огромни страсти. Както на привърженици и противници, така и на политически централи. Пресмятат се всички ходове: ако спечели, ако загуби, ако иде на балотаж. Какво може да се изтъргува, какво и кой може да се парира, защото и това го има. А Спартански мълчи за сега, чака края на август и предвидливо заявява: „За мен е важно да си върша добре работата и да видя оценката на моите съграждани, не е детската ми мечта да бъда кмет” /bTV, 2019 г./

Но е активен в социалните мрежи, медиите и публичните изяви. Така че, не се съмнявайте – ще се кандидатира отново. Може да го спре единствено брутално политическо решение от София. А там знаете #Кой взима решенията.

Въпросът е: Кои от всички изброени по-горе лица отговарят на определението на Елифас Леви за правото на „най-добрите представители на човешкия род” да управляват Плевен. Право, което ние – избирателите трябва да преценим. Защото е много права разследващата журналистка Светлана Алексиевич когато казва: „Би било твърде просто, ако за всичко бяха виновни само политиците”.

Прочетете също

Deutsche Welle: Айде на безплатните кебапчета!

Ясен Бояджиев. Снимка – Дойче веле. На 13-ти октомври Дойче веле публикува статията на Ясен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *