Последни новини
Начало | Новини | “Бирлик 2017” – най-новото плевенско читалище

“Бирлик 2017” – най-новото плевенско читалище

„Бирлик 2017“ е най-новото плевенско читалище.  Това е 3 658-то читалище в България според Националния регистър на читалищата. Намира се на пл. „Македония“ 2, вх. Б, ап. 33, ет. 9 сочи официалната информация на регистъра. Негов председател е Невин Икбалова Джевдетова, а секретар Айгюл Алиева Хасанова.

Според ЗНЧ /Закона за народните читалища/ и ЗМСМА /Закон за местното самоуправление и местната администрация/ всяко читалище има право на безвъзмездно ползване на сгради – общинска собственост за своята дейност. Както и право на държавна субсидия за издръжка на работещите в него служители. С “Бирлик 2017” читалищата само в Плевен стават 18 !

Бирлик /birlik/ на турски означава единство. За сега единството е единствено сред депутатите, които не желаят да променят Закона за народните читалища, който допуска безконтролното откриване на читалища. А не желаят защото няма политическа воля за това. Читалищата са удобна хранилка и легална перачница за много  народ. От такъв управленски “бирлик” вече ни стана байгън !

Прочетете също

По нещо за всяка възраст в Руския културен център

Руски културен център, РБ “Хр. Смирненски” – Плевен. Снимка – Плевен прес. Регионална библиотека „Хр. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *