Последни новини
Начало | Култура | Бизнесменът Милен Маринов: Когато обичаш – даряваш !

Бизнесменът Милен Маринов: Когато обичаш – даряваш !

Музейна сбирка с. Черни Вит. Снимка – Плевен прес.

Това заяви Милен Маринов, председател на „Възраждане” – Червен бряг, по време на дарението, което направи в с. Черни Вит, община Тетевен. Изборът на дата за дарителския акт не е случаен. 15-ти август, Успение Богородично, когато се чества храмовият празник на църквата в Черни Вит, носеща името на Света Богородица.

За реализацията на дарителския акт заслуга има кметът на селото – г-жа Цветослава Христова, която съдейства да бъде отворена музейната сбирка, където се извърши дарението. То беше прието от председателя на черновитското читалище Илиан Христов. Същият благодари за жеста и разказа историята на музейната сбирка, експонатите в нея и даренията, които са направени през годините от различни хора, свързани житейски със село Черни Вит.

Милен Маринов обясни пред медиата, защо прави това дарение: „Заради детските ми спомени как тичах по ливадата, за къщата дето най-обичахме да ядем на чардака, и гората зад къщата, дето скитах.

Но най-много заради майка ми,  която  като ѝ е мъчно иска да дойде в Черни Вит, като ѝ е весело – пак. От нея знам колко е обичала баба си Пена, на която е кръстена. И още я обича. Знам, че майка ми е родена и расла в къщата в Дъскот, и знам колко плака като разбра, че е продадена.

С майка ми и баща ми не един път съм бил на трапезата на чичо Марин и леля Лалка. Много пъти са ме посрещали чичо Гошо и леля Мика от Дъскот.

От ляво на дясно: Илиан Христов – председател на читалище “Хр. Смирненски”, с. Черни Вит, Милен Маринов – дарител.

Заради всичко това реших да направя нещо, с което да се отблагодаря за преживените мигове, които съм имал тук. Заради наученото от майка ми и чичо Маринчо – да си знам корена. И аз го знам – черновитски е. И се гордея с него.”

Милен Маринов дари 9 диска с песните на Марин Иванов. Волята му е 1 да бъде за „леля Лалка”, съпругата на Марин Иванов, по 1 диск за кмета на селото, председателя на местното читалище, Ваня Делийска и Цветан Димитров, също черновитчени. Останалите дискове – за читалището в селото, за да бъдат на разположение на хората.

Милен Маринов дарява книгата “Записки по българските въстания”, изд. 1949 год. Снимка – Плевен прес.

Другото дарение е книгата „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов. Ценното на тази книга е библиографската ѝ рядкост, тъй като е издание от 1949 година.  Другото ценно е предговора към изданието, написан от забравения днес автор Людмил Стоянов.

Най-емоционалното дарение, направено от Милен Маринов, е сукманът на прабаба му – Пена Гребенска.  Неупотребяван, ръчно шит, съхранен до наши дни. Волята на дарителя е този сукман да бъде изложен в експозицията на музейната сбирка, като съхранен артефакт от бита на хората в с. Черни Вит.

Милен Маринов дарява сукманът на своята прабаба Пена Гребенска. Снимка – Плевен прес.

На скромната церемония по дарението присъстваха членове на семейството, представители на кметството и читалището, приятели. Един от тях, д-р Костадин Костадинов, направи дарение 12 учебника „Родинознание 1 – 4 клас”, чийто автор е самият той. При връчване на дарението д-р Костадинов сподели: „Това е учебник, който съдържа исторически факти и събития, в повечето случаи премълчавани от официалната ни история. От този учебник децата не само ще научат за премълчавани исторически факти, но и ще се почувстват повече българи след прочетеното.”

Д-р Костадинов пожела част от учебниците да бъдат дарени на училището в селото, останалите – за читалищната библиотека. По 1 учебник получиха и присъстващите на мероприятието.

Снимка – Плевен прес.

На церемонията по дарителската акция присъства и бившият кмет на село Черни Вит – Цветан Димитров. Той не само показа, но и разказа историята и значението на уникалното „Зелено сирене”, което може да се прави само тук, заради особеностите на климата в този балкански край. Присъстващите опитаха 3 вида сирена с различен срок на зреене.

д-р Костадин Костадинов и Цветан Димитров по време на дегустацията на зеленото сирене в музейната сбирка на с. Черни Вит. Снимка – Плевен прес.

Срещата завърши с поет ангажимент от страна на Милен Маринов да помага и за в бъдеще на село Черни Вит, с каквото може – идеи, средства, дарения.. Защото, когато обичаш – даряваш.

А Милен Маринов обича Черни Вит.

Прочетете също

Информационен бюлетин на МВР-Плевен за 23-ти септември

Снимка – интернет ДОСЪДЕБНИ  ПРОИЗВОДСТВАНа 20 септември 2020 година около 11:45 часа в Плевен служители …

7 коментара

 1. Балканджията

  Като гледам това момче – младо е още, затова милее за корена си. Дано и като стане възрастен пак така да мисли. То днешните бизнесмени пари имат, ама сърца – йок. Браво на това момче.

 2. Вяра Александрова

  Прекрасно е когато млади хора искат да запазят спомена за рода си! Родът е нещо, което те прави истински и ти дава усещане за принадлежност. Това момче е възпитано от патриоти. Да са живи и здрави родителите му. А Черни Вит е приказно място!

 3. Прекрасно ! Радвам се , че съществуват такива българи – скромно и от сърце даряват ! Оставам без коментар присъствието на К.Костадинов – “Възраждане” , когото не очаквах и тук да видя ..

 4. Браво!Нека има повече такива сърцати млади българи!

 5. Ани Пенева

  Така сте го написали, че на човек да му се поиска да отиде да види сукмана на баба Пена и да опита зеленото сирене. Възраждане не ги знам кои са, но ако правят такива неща – Да им е успешно! Да бяхте публикували и една карта, за да видим къде е това село Черни Вит!

 6. Емилия Славова

  Браво на това момче! Поздравления за неговите родители за възпитанието и любовта към род и родно място!

 7. Дядо от Тетевен

  Адмирации за този младеж! Няма по-вълнуващо от това да усетиш как младото поколение, нашите деца истински обичат и милеят за род и Родина! Много е мило и приятно това събитие! Дано такива чисти хора поемат държавата ни и я направят успешна и просперираща, привлекателна и желана! Успех, Миленко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *