Бивш областен управител на Плевен стана прокурист на МБАЛ – Червен бряг

НННН
Снимка – интернет.

Иван Новкиришки, бивш областен управител на Плевен от ГЕРБ през мандат 2011 – 2013 година, е избран за прокурист на МБАЛ – Червен бряг. Това става с решение на общинските съветници от 31-ви януари т.г. Името му е вписано в Търговския регистър като прокурист, като там фигурира и името на медицинския управител на болницата – д-р Валерий Желязков. „Плевен прес” се свърза с д-р Желязков, за да разберем причината довела до това решение. Оказа се, че д-р Желязков през ноември м.г. е подал молба за освобождаване от поста поради внезапно животоопасно заболяване. Помолен е от кмета на община Червен бряг да изчака докато се намери решение за управлението на болницата. Решението трябва да се вземе от Общинския съвет, който е принципал на МБАЛ – Червен бряг.

На 31-ви януари решението е взето – болницата ще се управлява от прокурист в лицето на Иван Новкиришки. Същият освен областен управител на Плевен /2009-2013/ е бил зам.кмет по финанси /2003-2007/ в Общината, след това и председател на Общинския съвет до 2009 година, след което става областен управител на Плевен от квотата на ГЕРБ.

За общинската болница в Червен бряг сме писали многократно. 178 медици в подкрепа на управителя на МБАЛ-Червен бряг, Извънредно заседание на Общински съвет – Червен бряг ще се проведе на 11 декември, Д-р Валерий Желязков, управител на МБАЛ Червен бряг: Лекарите работят пряко силите си

Управлението и финансовото състояние на болницата стават причина през годините да се водят битки в ОбС – Червен бряг между партийни лобита. Според нейния управител – д-р Валерий Желязков, болницата е била добре до 2001 година, до сключването на договор с Касата. От там нататък, постоянно работи във финансов дефицит. Не без помощта и на самите общински съветници през годините. Гласуваните от тях безлихвени кредити, овърдрафти и заеми влошават още повече нещата, за да се стигне до задължения от 1 млн. 71 хил. лв. през 2020 година.

През юни следващата година – 2021-ва, двама общински съветници – Петко Петков /”Демократична България” и д-р Николай Милев /ДСБ/, алармират на пресконференция в Плевен за лошото състояние на болницата. Това става на 6-ти юни, месец преди извънредните парламентарни избори, което внася политически привкус на инициативата.

Потърсен от „Плевен прес” за коментар на изнесеното по време на въпросната пресконференция, д-р Желязков каза: „Защо тези, които се изказаха на тази пресконференция, позволиха болницата да стигне до това положение ? Нали те са тези, които трябва да помогнат като принципал на тази болница. Действителните задължения на болницата са между 320 – 350 хил.лв. Те са за поддръжка на апаратура, за консумативи, поддръжка на сграда, лекарства. Това са задълженията на тази болница.

Тя има нужда от едно нещо. Не от пресконференции, а  ОбС да седне с ръководството на болницата , да види структурата на задълженията и да се реши – как може да се помогне на тази болница. Защото, който и да е управител, а се смениха 4 през последните години, няма как да реши проблема с финансирането на тази тежка за издръжка структура, като червенобрежката болница”.„Изправи се БГ” – Плевен: Болниците в Червен бряг и Кнежа – лошо управление и конфликт на интереси.

На 31-ви януари т.г. предложението за прокурист е внесено от общинския съветник Петко Петков /”Български гласъ”/ и групата съветници от „Български гласъ”. Подкрепено е от съветниците на „Движение „Напред България” и „Социалдемократи”.

По предложението за назначаване на прокурист на болницата в Червен бряг,  се чуха и други мнения: „Тук не чух обосновката от същите вносители кое налага да се бяга от конкурса за титуляр и междувременно да решаваме въпроса с прокурист” /инж.Данаил Вълов/, в направеното предложение са „защитени интересите на прокуриста, но не и интересите на общината. Никъде няма срок, в който да е ясно до кога този прокурист ще изпълнява своите функции” /Румен Пенков/. В отговор на тях кметът на Общината – Атанас Атанасов, заяви: „Имаме извънредна ситуация. Аз лично като кмет не съм планирал когато се заклех, че ще ми се налага да сменяме управител. Аз смятам, че д-р Желязков си вършеше много добре работата. Това показват и последните отчети, които сме получили. Но всички знаем, че г-н Желязков има здравословни проблеми. И от 2 месеца всички ние знаем, че трябва да вземем спешно решение.

Какво направихме ние – аз и председателят /Петьо Костов, председател на ОбС, б.а./ Проведохме среща със служителите в болницата. Дадохме им шанс първо на тях. Те могат ли да си излъчат прокурс, врид или човек, който смятат, че може да се яви на конкурс. На първата среща не получихме отговор. След 1 месец отидохме отново. Отново не получихме предложение. През всичкото това време всеки един от нас, от вас, можеше да направи препоръка за човек, който смята че може да поеме тази отговорност. До вчера не получихме нито едно предложение. От нито една група, от нито един общински съветник. Естествено, с всички вас са водени разговори – по групи и по отделно.

И аз като кмет на Общината, да благодаря първо на групата на г-н Петков и лично на г-н Новкиришки.  Че в този тежък момент те поемат обществената отговорност да поемат ръководството на болницата. Толкова много години се наслушахме на празни приказки и поведение. Но за съжаление не се нагледахме на отговорни хора, когато има ситуация и когато има проблем, да се нагърбят и да поемат отговорността. Много е лесно да стоиш отстрани, да даваш препоръки, да отправяш критики или да даваш акъл. Всички това като нация го доказахме, че го можем и сме отличници.  Но в носенето на отговорност със своето име, имидж , авторитет и достойнство, много рядко хора го правят.

Аз съм убеден, че г-н Новкиришки ще се справи добре. Да, ще проведем конкурс, ще го проведем в момента, в който решим и когато общинска администрация е готова”.

След изявлението на кмета предложението за назначаването на Иван Новкиришки за прокурист на МБАЛ – Червен бряг, е прието. От 21 общински съветници 18 гласуват „за”, а трима – „въздържал се”.

На 5-ти февруари се е провела среща между д-р Желязков и прокуриста Иван Новкиришки, който е встъпил в длъжност. Пред медията ни д-р Желязковзаяви каза, че излиза в 6-месечен болничен. Но доколкото му е възможно ще помага на прокуриста в работата му за оздравяването на МБАЛ – Червен бряг.

МБАЛ ЧЕРВЕН БРЯГ 2
МБАЛ – Червен бряг.

Споделете:

Прочетете също

книга 9

Георги Константинов: Благодаря на моя роден Плевен!

„Трябва да изрека към своя роден град Плевен огромно „Благодаря“. Благодаря, че мнозина от вас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *