Начало | Без категория | Белене сведе глава пред жертвите на комунизма /фоторепортаж/

Белене сведе глава пред жертвите на комунизма /фоторепортаж/

На първи юни, събота, на остров Персин край Белене десетки почетоха паметта на жертвите на тоталитаризма у нас. Ежегодното поклонение пред паметта на хилядите жертви- духовници, земеделци, учители, а към края на 70-те години турци, се проведе на мястото на бившето ТВО “Белене”. Традиционно на поклонението присъстват различни организации на бивши концлагеристи и репресирани.

Тази година се маркират 7 десетилетия от създаването на “лагера на смъртта” край Белене. Събитието бе уважено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и ръководството на партия СДС- Румен Христов и новоизбрания европейски депутат Александър Йорданов. Също така присъстваха градоначалникът на Белене Милен Дулев и председателят на местната структура на СДС Емил Михайлов.

Караянчева отбеляза значимостта на събитията и най-вече факта, че твърде малко време е отминало след тях, за да си позволим да гледаме хладнокръвно като на отдавна минала история.

На събитието бяха рецитирани стихове на покойния поет Йосиф Петров, бивш концлагерист и описан от местните като страстен оратор.

Части от изложбата “Свидетели: Памет за лагера в Белене” на Фондация “Остров Белене”

По време на поклонието бе обсъдено и желанието на обществеността в Белене и организациите за изграждане на мемориален комплекс в памет на жертвите. Чрез него ще се представи цялата истина за случвалото през периода на политически репресии и гонения през тоталитаризма. Проектът по изграждане на комплекса предвижда частично възстановяване на разрушените сгради на лагера в първоначалния им вид, изграждане на охранителните огради от бодлива тел в реалните им граници, възстановяване на бившите охранителни вишки, както и друго елементи, чиито съществуване е документирано. Атмосферата в дървените затворнически бараки ще бъде пресъздадена чрез частично обзавеждано на едно от помещенията с паянтови двуетажни нарове. Ще бъде създадено музейна експозиция в памет на жертвите.


Отдаването на почит се случва всяка година на територията на Втори обект на бившето трудово-възпитателно общежитие/ТВО/. Началото е поставено през 1990 от Клуба на репресираните.

Ортанизацията на поклонението се поема от Фондация “Остров Белене”. Освен с редовното посещение на бившия концентрационен лагер, доброволците от “Остров Белене” поддържат терена и пътя до него. Това всъщност е доста трудна задача, имайки предвид блатистата местност.

Фондация “Остров Белене” е отговорна също така за десетки научни конференции, обществени обсъждания, както и изложби. Всички те разказващи за ужаса, сътворен на Белене, и за важността събитията там никога да не бъдат забравяни…Прочетете също

ОУ “Климент Охридски” – Плевен със спечелен проект за работа в библиотечна среда

Снимка – интернет страница ОУ “Кл. Охридски”. По Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *