Последни новини
Начало | Новини | Белене и руският град Обнинск вече са побратимени

Белене и руският град Обнинск вече са побратимени

Споразумение за приятелство и сътрудничество между градовете Белене и Обнинск подписаха кметовете Милен Дулев и Владислав Шапша на 23 август в заседателната зала на общината.
Град Обнинск се намира на 100 км от руската столица Москва. Населението е над 115 000 души. В Обнинск е разположен Държавният физико-енергетически институт на Русия, който е създател на първата в света атомна електрическа централа.
Според документа, под който Дулев и Шапша положиха подписите си, двата града ще си партнират в търговията, науката, технологиите, културата, туризма. Най-големите очаквания са контактите да са свързани с реализацията на проекта за втора българска атомна електроцентрала „Белене”.


Сред присъстващите на церемонията бяха заместник-кметовете на община Белене Малина Ешекова и инж. Мирослава Русанова, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, президентът на Търговско-промишлена палата в Обнинск Вячеслав Наруков и бизнесменът Андрей Дроздов, представителят на руската държавна корпорация за атомна енергия „Росатом” Павел Журавльов и служителката в Руския културно-информационен център в София Наталия Еремина.
До подписването на споразумението за побратимяване между двата града се стигна след съдействие на генералния консул на Русия Андрей Громов и прието с единодушие решение на Общински съвет-Белене.
Обнинск е седмият град, с който Белене има приятелски договори след Вигонца (Италия), Белвил сюр Лоар (Франция), Хайдушамшон (Унгария), Деврек (Турция), Лазне Белохрад (Чехия) и Попещ Леордени (Румъния).

Текст и снимки-Ралица Господинова, община Белене

Прочетете също

Партизан за бой се стяга – червенобреждани излизат в търсене на невъзможното срещу Левски

Източник на снимката – SPL / Sports Lens „Партизан“ (Червен бряг) излиза днес, 21-ви октомври, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *