Начало | Икономика | Без кредитна ваканция за фирмите за бързи кредити

Без кредитна ваканция за фирмите за бързи кредити

Снимката е илюстративна.

Ако сте взели бърз кредит от подобна фирма, няма да получите отсрочка за връщане на погасителните вноски.  Това е така защото очакваният временен мораториум по изплащането на заемите няма да засегне задълженията към фирмите за бързи кредити. Указанията на Европейския банков орган и  БНБ за отсрочка в условията на коронакризата, се отнасят единствено за търговските банки.

Посочените финансови институции подлежат на регистрация в БНБ, но не са обект на надзор и БНБ няма мандат за подобни действия спрямо тях”, информираг от централната банка.

По-голямата част от бързите кредити са едномесечни със средна стойност 400-500 лв., казват представители на фирмите за бързи кредити. Годишната лихва е малко под законово определения таван от 50%, което за месец излиза около 4%. 

Те изтъкват, че Закона за извънредното положение не прави разлика дали този, който не си плаща вноските, е загубил работа заради коронавируса, или продължава да работи. Заради това се очакват и много злоупотреби, изтъкват от фирмите.

Ограниченията в закона за извънредното положение създават измамно усещане, че длъжниците ще бъдат освободени от наказателни лихви и неустойки, предупреждават юристи. Лихвите за забава временно се спират, но ще бъдат търсени след приключване на извънредното положение.

Прочетете също

Петров остава областен управител и координатор, ГЕРБ в Плевен с ново общинско ръководство

На заседание на Областното ръководство на ГЕРБ Плевен, в което участваха областният управител и координатор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *