Начало | Политика | Избори | Без ДБГ на Кунева на Евроизборите-политически ход или просто липса на подписи?

Без ДБГ на Кунева на Евроизборите-политически ход или просто липса на подписи?

ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ /ДБГ/ няма да участва на изборите за Европейски парламент през месец май. Вчера вечерта регистрацията на партията на бившия вицепремиер и еврокомисар Меглена Кунева беше официално заличена от регистрите на ЦИК. Решението за оттегляне на партията идва в доста изнедващ момент с оглед на това, че няколко дни по-рано сегашният й лидер Димитър Делчев заяви намерението на партията сама да се яви на предстоящите избори.

В медийното пространство мигновено се разпространиха разнородни слухове. Според някои, това е умел политически ход за оттегляне на партията от вота с идеята неините гласове да се прехвърлят на голямата синя коалиция Демократична България/Да, България и ДСБ на Радан Кънев/. Двата политически субекта-ДБ и ДБГ,се регистрираха самостоятелно за изборите преди две седмици в ЦИК обаче съвсем явно обявиха желанието си за сътрудничество. Така или иначе при заличената регистрация на ДБГ най-вероятно огромна част от електората й ще гласува за десния съюз между Христо Иванов и Радан Кънев.

Другото, доста по-скандално обяснение, гласи, че партията просто не е успяла да събере необходимите 2 500 подписа, необходими за да бъде официално входирана за изборите. Хипотезата беше разпространена от политически опоненти на партията.

През следващите месеци от ДБГ заявиха, че ще се концентрират върху подготовката за явяване на местните избори през октомври.

Прочетете също

120 години читалищно дело в Славяново !

На 29-ти октомври 1900 година свещениците Руси Нешков и Никола Пенчев заедно с учителите Неделчо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *